Nejlepší peletová kamna a kotle – recenze a tipy, jak vybrat

peletova-kamna-v-interieru

Zájem o peletové vytápění v Česku v poslední době prudce roste. Důvodem jsou jednak příznivé ceny dřeva a pelet, ale také zákaz používaní kotlů I. a II. emisní třídy, který začíná platit od 1. září 2022. Díky tomu se vyřadí z provozu až 300 000 starých kotlů na uhlí. Nabídka uhlí na trhu se navíc bude s klesající těžbou snižovat a jeho ceny pravděpodobně porostou, stejně tak jako aktuálně rostou ceny elektřiny či plynu.

Oproti tomu ceny dřevních paliv (dřeva, pelet, briket) v posledních letech meziročně klesaly nebo maximálně stagnovaly. Vytápění peletami se tak v současnosti ukazuje jako žádaná alternativa. To se projevuje i na prodeji peletových kotlů, kterých se v předchozích letech se prodávalo kolem 2 tisíc ročně, a v roce 2020 už to dokonce byly tři tisíce. Připravili jsme pro vás proto tipy, které vám pomohou se zorientovat v peletovém vytápění i správném výběru kotle či peletových kamen.

V článku se dozvíte:

 

Proč si vybrat kamna či kotel na pelety?

Kamna a kotle na pelety vynikají především komfortem obsluhy, který je srovnatelný s plynovými či elektrickými kotli. Zapnutí i vypnutí peletového kotle nebo kamen je možné nastavit na požadovaný čas, teplotu řídíte přes ovládací displej nebo pokojový termostat. Vše je samozřejmě možné ovládat prostřednictvím dálkového ovládání nebo zcela vzdáleně přes telefon, tablet nebo počítač.

Palivo stačí doplňovat jednou za několik dní. Díky tomu je prašnost snížena na minimum. Při využití externího zásobníku se navíc palivo může doplňovat zcela automaticky, bez vašeho přičinění, po celou topnou sezonu.

Výhody vytápění peletami

  • Vysoká účinnost.
  • Maximální bezobslužnost (palivo se doplňuje automaticky).
  • Čistší provoz oproti klasickým kamnům na tuhá paliva (dvířka spalovací komory se během provozu neotevírají – vhodnější pro osoby citlivé na prašnost a zakouření).
  • Ekologický způsob vytápění šetrný k životnímu prostředí.
  • Snadná údržba a čištění.
  • Automatický provoz bez přikládání.
  • Oproti vytápění dřevem zcela bez práce s přípravou paliva.
  • S vyššími pořizovacími náklady mohou pomoci aktuální dotační programy.

Nevýhody vytápění peletami

  • Vyšší pořizovací cena zdroje tepla.
  • Potřeba prostoru na skladování pelet (nevýhoda oproti elektrickému nebo plynovému vytápění, pelety však nezaberou více prostoru než uhlí nebo dřevo).
  • Jednou za čas je třeba vysypat popelník (přesto má většina kamen dostatečnou kapacitu popelníku na několikadenní provoz).
  • Cena pelet je proměnlivá v závislosti na poptávce a sezónnosti (pelety je nejvýhodnější nakoupit na jaře nebo v létě, kdy bývají nejlevnější; zároveň je levnější nákup velké dávky než postupné dokupování pelet v menším množství).

pelety

Druhy zdrojů tepla pro vytápění peletami

1) Krbová kamna na pelety s teplovodním výměníkem

Peletová krbová kamna s teplovodním výměníkem umožňují skvělou kombinaci vytápění prostřednictvím rozvodu tepla do podlahového topení nebo radiátorů, a současně v interiéru nabízejí jedinečnou atmosféru s pohledem na plápolající oheň. Přebytečné teplo může být odvedeno do akumulační nádrže a použito například k ohřevu vody.

 

2) Teplovzdušná krbová kamna na pelety s rozvodem horkého vzduchu

Podobně jako teplovodní kamna i ta teplovzdušná s rozvodem horkého vzduchu umožňují rozvádět teplo do dalších místností. Kromě toho, že sálají teplo do místnosti, v níž jsou umístěna, rozvádějí teplo z kamen do ostatních částí domu přes rozvody vzduchotechniky pomocí ventilátorů. Teplovzdušná krbová kamna na pelety nabízejí komfortní vytápění s minimálními pořizovacími náklady. Jejich velkou výhodou je rychlost vytopení interiéru.

 

3) Hermeticky uzavřená kamna na pelety

Hermeticky uzavřená peletová kamna jsou vhodná pro nízkoenergetické a pasivní domy, kde je instalována rekuperace vzduchu. Neodvádí totiž z interiéru teplo spalinovou cestou a nenarušují tak tlakovou rovnováhu rekuperace. Vzhledem hermetickému uzavření musí být kamna napojena na externí přívod vzduchu, interní rozvod vzduchu se pak stará o efektivní spalování a odtah spalin. Při provozu vynikají tichostí a vysokou účinností. Nedochází u nich k úniku spalin do obytného prostoru, a vytápění s nimi je tak komfortnější a zdravější.

 

4) Krbová kamna na dřevo a pelety

Krbová kamna na dřevo a pelety jsou typem krbových kamen, který umožňuje spalovat jak dřevo, tak i pelety. Získáte s nimi výhody vytápění peletovými kamny, a zároveň se neochutíte ani o zážitek z praskání polen. Najdete mezi nimi hybridní kamna, která dokážou plynule přecházet ze spalování dřeva na spalování pelet v jedné spalovací komoře. Režim jde kdykoliv měnit přiložením dřeva v průběhu topení peletami, nebo naopak zapálením pelet hořákem, zatímco se topí dřevem. Druhou možností jsou krbová kamna se dvěma ohništi nad sebou, která umožňují současné spalování dřeva i pelet. V případně zvýšené potřeby tepla nebo nedostatečného výkonu v dolní komoře na dřevo (např. tím, že zapomeneme přiložit) řídicí jednotka automaticky nastartuje spalování pelet.

 

5) Automatické kotle na pelety

Kotle na pelety se umisťují do technické místnosti, kotelny nebo sklepa. Mají velký vnitřní zásobník na palivo a umožňují také připojení externího zásobníku, v němž vystačí palivo na celou topnou sezónu. Automatické kotle na pelety tak poskytují skutečný komfort s minimální obslužností při doplňování paliva, čištění a údržbě. Kotel si sám dávkuje palivo, automaticky řídí výkon v závislosti na teplotě v interiéru a umožňuje ovládání na dálku prostřednictvím telefonu nebo počítače.

 

Kdy jsou lepší kamna a kdy kotel na pelety?

V rozhodování, zda kamna nebo kotel, a rovněž ve výběru vhodného výkonu i konkrétního modelu je nejlepší poradit se s odborníky a nechat si způsob vytápění navrhnout na míru.

Určitě je třeba zvážit, jak velký prostor budete vytápět (v m3), o kolik se jedná místností, jak by byly vzdálené od zdroje tepla a jaké jsou možnosti napojení na topný systém, případně další možnosti rozvodu horkého vzduchu. Nezapomeňte si také rozmyslet, jestli budete chtít zdrojem tepla ohřívat i vodu. Dále záleží i na Vašich preferencích, tedy zda je pro vás důležité užívat si v obývacím pokoji pohled do ohně.

76754_eva-calor-aria-50-teplovzdusny-kamnovy-kotel-na-pelety  32069-3_alpina-lp-6-krbova-kamna-na-pelety 

 

Jak vybírat kamna a kotle na pelety?

Neměli bychom sklouznout k tomu, že budeme vybírat hlavně podle vzhledu, což se častěji stává u kamen než u kotlů. Při výběru se soustřeďte především na základní parametry, jakými jsou výkon, účinnost vytápění, spotřeba paliva a cena. Dalšími kritérii, která nás měla zajímat, je například emisní třída či způsob a četnost použití.

1 Jaký prostor budete vytápět

Výkon je asi nejzásadnější kritérium výběru peletových kamen nebo kotle. Abyste zvolili vhodný výkon, je třeba znát tepelnou ztrátu a velikost vytápěného prostoru. Nejprve si proto spočítejte objem vytápěného prostoru, tj. výška x šířka x délka. Počítejte s tím, že 1 kW výkonu vyhřeje cca 15–20 m3. U dobře zaizolovaného domu pak může vystačit 1 kW až na 40 m3.

Pro centrální vytápění rodinných domů a větších firemních či veřejných budov se používají teplovodní kotle na pelety. V ČR jsou pro středně zateplené, běžně velké rodinné domy asi nejpoužívanější peletové kotle o výkonu okolo 20 kW. Pro menší domy a byty s nízkými tepelnými ztrátami se hodí peletová kamna (4–⁠6 kW), která navíc zútulní interiér a nabídnou pohled na plápolající oheň. Výkonnější peletová kamna zase mohou při použití teplovodního nebo teplovzdušného výměníku sloužit i jako zdroj centrálního vytápění.

 Orientační výkon kamen pro velikost vytápěného prostoru*

 Výkon kamen

 Kamna vyhřejí (při špatném zateplení)

 Kamna vyhřejí (při velmi dobrém zateplení)

 4 kW

 80 m3

 160 m3

 6 kW

 120 m

 240 m3

 8 kW

 160 m3

 320 m3

 10 kW

 200 m3

 400 m3

 *Berte uvedená čísla pouze jako orientační, správně nadimenzovaný zdroj vám pomůže nejlépe vybrat odborník na vytápění. Doporučujeme proto osobní návštěvu na naší vzorkové prodejně v Táboře, kde Vám můžeme jak kamna, tak i kotel předvést, funkčně ukázat a poradit s jejich výběrem.

TIP: U peletových kamen můžeme využít regulaci výkonu. Kamna lze velmi jednoduše regulovat na minimální nebo maximální výkon. Na rozdíl od ostatních typů krbových kamen dokážeme krbová kamna na pelety efektivně používat i při nízkém výkonu, kdy stále dosahují vysoké účinnosti spalování. Přesto si dejte pozor, ať nepořídíte kamna s příliš vysokým výkonem, než jaký vyžaduje vytápěný prostor. Když kamna musí stále běžet jen na minimální výkon, dochází k nedokonalému spalování, zvyšuje se obsah CO ve spalinách, znečišťuje se sklo dvířek a provoz je méně ekonomický.

2 Hladina provozního hluku

Součástí peletových kamen jsou zařízení jako různé ventilátory či motor šnekového dopravníku, které vydávají určitý hluk. U méně kvalitních kamen se může začít hlučnost při jejich používání časem zvyšovat. U značkových peletových kamen od renomovaných výrobců zůstává hladina hluku stále nízká i po několika letech provozu. Velmi dobré a letité zkušenosti máme v tomto ohledu se značkou Kalor.

3 Jeden nebo více zdrojů tepla

Rozmyslete si, jestli budou kamna na pelety primárním zdrojem tepla, nebo zda budou plnit spíše estetickou funkci a budou sloužit pouze k občasnému přitápění a budete je kombinovat s jiným hlavním zdrojem vytápění, kterým bude například elektrokotel nebo tepelné čerpadlo. I to je třeba při volbě správného výkonu brát v potaz.

4 Dostupnost servisních služeb a náhradních dílů

U peletových kamen je třeba zajistit běžný každoroční servis, jakým je vyčištění spalinových cest, kontrola elektroinstalace, nastavení a seřízení spalování. Myslete na to už při nákupu kamen a zajímejte se o dostupnost servisních služeb a náhradních dílů. Určitě budete souhlasit, že obzvlášť v topné sezóně by měly být neodkladné opravy včetně dodání náhradních dílů záležitostí několika hodin, maximálně několika dní.

5 Pelety i dřevo?

Při pořízení zvažte, jestli si budete chtít občas zatopit dřevem. Pokud ano, bude třeba zainvestovat do kombinovaných kamen, která umožňují spalovat jak dřevo, tak i pelety, ať už v jedné spalovací komoře, nebo ve dvou oddělených.

kamna-na-drevo-a-pelety

6 Způsob používání a četnost vytápění

Pro občasné zatopení v kamnech jsou peletová kamna oproti kamnům na dřevo vzhledem k pořizovací ceně zbytečný luxus. Nejvíce se vyplatí (kratší návratnost), pokud si pořídíte peletová kamna s výměníkem a budete s nimi vytápět celý dům. Na chatě, kde pobýváte pouze občas a potřebujete zatopit třeba jen párkrát za zimu, může být výhodnější pořídit „obyčejná“ levnější krbová kamna na dřevo.

7 Velikost, hmotnost a umístění kamen

Nízká hmotnost usnadní manipulaci při montáži, nicméně montáž je jen jednorázová záležitost. Hmotnost by vás měla spíše zajímat zejména ve vztahu k nosnosti podlahy. Zde by mohl nastat problém, pokud budou kamna umístěna v patře. Stejně tak je nutné řídit se i dalšími stavebními a bezpečnostními předpisy, jakým je například vzdálenost od hořlavých předmětů, která by měla být nejméně 80 cm ve směru sálání přes sklo, dozadu a do boku je pak třeba dodržet 40 cm u jednoplášťových kamen a 20 cm u dvouplášťových kamen. Dobře si tedy umístění v prostoru promyslete.

8 Funkce a komfort obsluhy

Komfort vytápění, bezobslužnost a automatizace jsou obecně největšími výhodami peletových kotlů a kamen. Pokud chcete skutečně dosáhnout maximálního pohodlí obsluhy, zajímejte se při výběru zdroje tepla o následující funkce a parametry:

  • Dálkové ovládání.
  • Možnost vzdáleného ovládání (přes mobil, tablet, PC) prostřednictvím GSM, případně LAN modulu.
  • Velikost zásobníku na palivo.
  • Kapacita popelníku.
  • Připojení pokojových termostatů.
  • Automatická funkce zapalování a vyhasínání.
  • Elektronická regulace hořáku.
  • Systém automatického odkouření a automatický oplach krbového skla.
  • Možnost načasovat a ovládat topné okruhy nezávisle na sobě.
  • Nastavení teploty a automatický provoz ohřevu teplé užitkové vody.
  • Automatický odpopelňovací systém.
  • Možnost zimního a letního provozu (jen ohřev TUV).
  • Zvuková signalizace alarmu.

9 Emisní třídy kotlů

Ekologie je při výběru kotle další důležité kritérium. Základním vodítkem by přitom měly být emisní třídy. Díky emisním třídám máte přehled, jak moc váš kotel znečišťuje ovzduší, a zároveň jejich znalostí předejdete nákupu kotle, který byste v budoucnu nemohli používat.

Rozlišujeme celkem 5 emisních tříd, kde 1. emisní třída je nejhorší a 5. emisní třída naopak nejlepší (označuje ty nejvíce ekologické kotle). V současnosti je největší očekávanou událostí ohledně emisních tříd 1. září 2022. Od tohoto data již nebudou moci být v provozu žádné kotle spadající do 1. nebo 2. emisní třídy.

 2014

 Zákaz prodeje kotlů 1. a 2. emisní třídy

 2017

 Povinnost předložit revizi kotle, a to včetně označení emisní třídy

 2018

 Zákaz prodeje kotlů 3. emisní třídy podle ČSN EN 303-5 (možný  doprodej skladových zásob)

 2020

 Zákaz prodeje kotlů 4. emisní třídy

 2022

 Zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy

Pokud nám záleží na ekologickém provozu kotle, tak nás zajisté ovlivňuje také kvalita paliva. Proto se doporučuje používat výhradně certifikované pelety ENplus, které garantují nejvyšší možnou kvalitu paliva.

 

10 Ceny peletových kamen a kotlů

Ceny kotlů na pelety mají poměrně široké rozpětí cca od 30 do 300 tisíc Kč. Cena peletového kotle pro vytápění běžného rodinného domu se však nejčastěji pohybuje mezi 50 až 120 tisíc Kč. Jsou tak obyčejně dražší než jiné typy kotlů. Velkou výhodou je ovšem aktuální možnost čerpat na vybrané peletové kotle Kotlíkové dotace, které dokážou pokrýt až 85 % pořizovací ceny.

Rovněž je u krbových kamen na pelety velké cenové rozpětí v závislosti na tom, jestli budou kamna sloužit jako hlavní zdroj vytápění domácnosti, případně i k ohřevu vody. Správně odhadujete, že taková kamna budou dražší než kamna na občasné zatopení na chatě o jedné místnosti. Levnější, ale spolehlivá krbová kamna na pelety pořídíte už cca od 18 tisíc Kč. Nejdražší varianty s výměníkem pak mohou převýšit pořizovací cenu 150 tisíc Kč. Ceny nejprodávanějších modelů se ovšem pohybují někde uprostřed. I zde se navíc nabízí možnost využití dotací.

 

Náklady na vytápění peletami

Koupě krbových kamen není jedinou investicí do vytápění, která vás čeká. Velkou roli ve výhodnosti a návratnosti hrají i ceny paliva. Návratnost investice do peletových kamen bývá zhruba 6–8 let, jestliže jste do té doby topili plynem. Pokud jste topili elektřinou, návratnost je za 2–3 roky.

 Druh vytápění

 Přibližná cena vytápění/rok*

 Elektřina

 30 000 až 50 000 Kč

 Zemní plyn

 23 000 až 30 000 Kč

 Byty a teplo z teplárny

 20 000 až 27 000 Kč

 Dřevěné pelety

 15 000 až 25 000 Kč

 Uhlí

 15 000 až 25 000 Kč

 Dřevo

 12 000 až 18 000 Kč

 

*Údaje v tabulce berte jen velmi orientačně. Vše závisí na aktuálních cenách a kvalitě paliva, parametrech zdroje tepla i vytápěného objektu, např. u nízkoenergetických domů mohou být náklady výrazně nižší.

 

Doporučené značky peletových kamen a kotlů

Dalším vodítkem při výběru kamen a kotlů na pelety je značka. Značková kamna zejména od evropských výrobců nabízejí určitou jistotu, co se týká záručního a pozáručního servisu a dostupnosti náhradních dílů. Níže uvádíme značky, se kterými máme v tomto ohledu ty nejlepší zkušenosti.

Kamna: Lincar, Kalor, La Nordica, Caminetti Montegrappa, Eva Calòr

Kotle: Atmos, Kalor

Lincar

Lincar je italský výrobce s dlouholetou tradicí výroby krbových kamen a sporáků na tuhá paliva. Důležitou součástí sortimentu jsou i krbová kamna na pelety. Lincar klade velký důraz na vývoj a inovace. Výrobkům nechybí všechny potřebné certifikace a atestace pro evropský trh. Veškeré zdroje tepla značky Lincar jsou vyrobeny z kvalitní litiny.

Kalor

Kalor je přední italský výrobce krbových kamen, krbových vložek a kotlů na dřevěné pelety. Výrobky Kalor splňují přísné evropské normy, jsou certifikovány v akreditovaných zkušebnách TÜV Rheinland Německo, VKF AEAI Švýcarsko, BAFA Rakousko, SZÚ Brno ad. Při výrobě jsou použity nejkvalitnější materiály, jakými jsou např. kvalitní litina, žárovzdorná nerezová ocel, elektro komponenty od evropských výrobců, které zaručují dlouhou a bezproblémovou životnost zdroje tepla.

La Nordica - Extraflame

Představujeme vám dalšího špičkového italského výrobce, kterým je společnost La Nordica - Extraflame. Ta se zabývá výrobou krbových kamen, krbů, kotlů a sporáků. V nabídce samozřejmě nemohu chybět ani krbová kamna na pelety. Najdete mezi nimi litinová krbová kamna, nápaditá kamna s opláštěním z majoliky, nebo elegantní kamna v designu přírodního kamene. Samozřejmostí jsou minimálními náklady na provoz a maximální ohled na životní prostředí.

Caminetti Montegrappa

Camminetti Montegrapa je italská společnost s tradicí od roku 1976, která se specializuje na výrobu krbových kamen a krbů na pelety. V sortimentu má opravdu širokou nabídku designů a barev. Díky patentovaným technologiím dokážou kamna Camminetti Montegrappa velmi dlouho udržet a předávat naakumulované teplo, současně jsou odolná vůči vysokým teplotním rozdílům. Použitím odolných materiálů je dosaženo optimálního spalování a dlouhé životnosti.

Eva Calòr

Eva Calòr jako přední italský výrobce vytápěcích systémů na ekologická paliva nemůže chybět mezi doporučenými výrobci kotlů, kamen a krbů na pelety. Produkty Eva Calòr vynikají především kvalitou, dlouhou životností, bezpečností a výkonem. Všechny výrobky splňují testy autoritativních mezinárodních certifikačních orgánů, současně procházejí přísnými kritérii interních kontrol přímo při výrobním procesu.

Atmos

Atmos je rodinná česká firma, která se stala jedním z největších evropských výrobců kotlů na pevná paliva. Tradice značky sahá až do roku 1935. Pod značkou Atmos bylo vyvinuto 90 typů teplovodních kotlů, které se pyšní 15 patenty. V sortimentu samozřejmě nechybí ani moderní kotle na pelety. Atmost vyrábí kvalitní kotle s nízkou spotřebou energie, které jsou maximálně šetrné k životnímu prostředí.

 

Nejlepší peletová kamna – naše tipy

  1. Kalor Petite 6
  2. Kalor Alessia 14 DD (připravujeme)
  3. Kalor Greta 8
  4. Eva Calòr Venere 13

 

Tabulka srovnání parametrů testovaných peletových kamen:

Peletová kamna Celkový výkon Účinnost spalování Vytápěný prostor Zásobník paliva

Kalor Petite 6

42362_kalor-petite-6-peletova-kamna-nejlevnejsi-peletova-kamna-v-cr-akce

2,7 - 6,15 kW   90 - 93,34 %  145 m3 11 kg 

Kalor Greta

31391_kalor-greta-8-krbova-kamna-na-pelety-jarni-akce

 2,84 - 6,67 kW 92,06 - 92,7 %  160  m3 13 - 20 kg 

Eva Calòr Venere 13

76805-1_eva-calor-venere-13-kamna-na-pelety--teplovodni

 3,5 - 12,5 kW  91,3 - 93,3 % 180 - 240 m3 20 kg 

Kalor Petite 6

Výrobce: Kalor | Orientační cena: 19 990 Kč

Tato kamna jsme zařadili do čela našeho žebříčku díky výbornému poměru ceny a výkonu. Kalor Petite 6 jsou peletová kamna s možností ovládání na dálku prostřednictvím mobilního telefonu nebo PC. Pyšní se účinností až 93,34 %. Jsou vhodná pro vytápění bytových a komerčních prostor energetické náročnosti A, B o celkové výměře 145 m³.

Parametry

Celkový výkon: 2,7 – 6,15 kW | Účinnost spalování: 90 – 93,34 % | Vytápěný prostor: 145 m3 | Průměr odkouření: Ø 80 mm | Typ paliva: Dřevěné pelety | Spotřeba paliva: 0,57 – 1,34 kg/h | Váha: 45,6 kg | Zásobník paliva: 11 kg | Záruční doba: 5 let na kotlové těleso

Přednosti:

  • Vysoká účinnost spalování.
  • Velké panoramatické sklo s oplachem.
  • Úspora 60 % oproti vytápění peletami a 30 % oproti zemnímu plynu.
  • Tichý provoz.
  • Možnost ovládání přes PC nebo mobilní telefon.
  • Kapacita zásobníku paliva i popelníku na několikadenní provoz.
  • Vybavení bezpečnostními prvky.
  • Servis asistence Kalor 24 h (zastoupení výrobce Kalor pro ČR Centrumvytapeni.cz zajišťuje nonstop zákaznickou linku s technickou podporou).

Zápory

  • Dálkové ovládání není součástí balení (je třeba ho dokoupit).
  • Menší zásobník paliva.

 

Kalor Greta 8

Výrobce: Kalor | Orientační cena: 24 990 Kč

Dalšími testovanými kamny jsou kamna na pelety Kalor Greta 8. I tato kamna dosahují výborného poměru kvalita : cena. Vynikají vysokou účinností spalování, která dosahuje až 94,51 %. Jsou vhodná pro vytápění bytových a komerčních prostor o výměře až 160 m3.

Parametry

Celkový výkon: 2,84 – 6,97 kW | Účinnost spalování: 92,06 – 92,7 % | Vytápěný prostor: 160 m3 | Průměr odkouření: Ø 80 mm | Typ paliva: Dřevěné pelety | Spotřeba paliva: 0,6 - 1,42 kg/h | Váha: 78 kg | Zásobník paliva: 13 – 20 kg | Záruční doba: 7 let na kotlové těleso

Přednosti:

  • Vysoká účinnost spalování.
  • Velké panoramatické sklo s oplachem.
  • Úspora 60 % oproti vytápění peletami a 30 % oproti zemnímu plynu.
  • Tichý provoz.
  • Možnost ovládání přes PC nebo mobilní telefon.
  • Kapacita zásobníku paliva i popelníku na několikadenní provoz.
  • Vybavení bezpečnostními prvky.
  • Servis asistence Kalor 24 h (zastoupení výrobce Kalor pro ČR Centrumvytapeni.cz zajišťuje nonstop zákaznickou linku s technickou podporou).
  • Jednoduché třítlačítkové ovládání.
  • Multifunkční dálkové ovládání.

Zápory:

  • GSM modul, který umožňuje ovládat vytápění na dálku přes mobilní telefon nebo počítač, je třeba zakoupit zvlášť.

 

Eva Calòr Venere 13

Výrobce: Eva Calòr | Orientační cena: 79 990 Kč

Eva Calòr se řadí k předním výrobcům zdrojů vytápění na ekologická paliva. Krbová kamna Eva Calòr vynikají velmi dobrým výkonem, dlouhou životností, perfektní bezpečnostní a nízkým dopadem na životní prostředí. Účinnost spalování se u tohoto modelu pohybuje mezi 91,3 až 93,3 %. Kamna Eva Calòr Venere 13 zvládnou vytopit prostor 180 až 240 m3.

Parametry

Celkový výkon: 3,5 – 12,5 kW | Účinnost spalování: 91,3 – 93,3 % | Vytápěný prostor: 180 – 240 m3 | Průměr odkouření: Ø 80 mm | Typ paliva: Dřevěné pelety| Spotřeba paliva: 0,7 – 2,6 kg/h | Váha: 175 kg | Zásobník paliva: 20 kg |

Přednosti:

  • Vysoká účinnost spalování.
  • Precizní italské řemeslné zpracování a design.
  • Snadné nastavení (programování) vytápění.
  • Dlouhá životnost.
  • Bezpečnostní termostat.

Zápory:

  • Vyšší cena.
  • Vyšší váha (důležitá dostatečná nosnost podlahy).

 

VŠECHNA KAMNA NA PELETY

 

Nejlepší peletové kotle – naše tipy

  1. Kalor Kompakt 24
  2. Kalor Automatik 31
  3. Eva Calòr Aria 50

 

Tabulka srovnání parametrů testovaných peletových kotlů:

Peletové kotle Celkový výkon  Účinnost spalování   Spotřeba paliva   Zásobník paliva 

Kalor Kompakt 24

34319-12_kalor-kompakt-24-automaticky-kotel-na-pelety-dotace-az-127-500-kc-kotlikova-dotace

5,86 - 23,79 kW   88,82 -90,39 % 1,19 - 4,85 kg/h 65 kg 

Kalor Automatik 31

42794_kalor-automatik-31-automaticky-kotel-na-pelety--biomasu-kotlikova-dotace

 10,26 - 34,17 kW 90,6 - 90,7 %  2,28 - 8,47 kg/h 340 l

Eva Calòr Aria 50

76754-1_eva-calor-aria-50-teplovzdusny-kamnovy-kotel-na-pelety

22,5 - 52 kW  87,1 - 91,2 % 4,7 - 10,7 kg/h 120 kg

Kalor Kompakt 24

Výrobce: Kalor | Orientační cena: 86 366 Kč

Moderní snadno ovladatelný kotel Kalor Kompakt 24 s úsporným provozem si v našich doporučeních vysloužil mezi kotli první místo. Je vhodný jako hlavní zdroj vytápění do rodinných domů i komerčních prostor, ale samozřejmě ho můžete kombinovat i s jinými zdroji vytápění jako např. s krbovými kamny, elektrokotlem či tepelným čerpadlem. Je ideální pro napojení na podlahové vytápění, otopná tělesa, ohřev TUV či akumulační nádrže. Je vybavený úsporným elektronicky řízeným oběhovým čerpadlem a keramickou zapalovací svíčkou pro rychlé zapálení pelet.

Parametry

Celkový výkon: 5,86 – 23,79 kW | Účinnost spalování: 88,82 – 90,39 % | Průměr odkouření: Ø 80 mm | Typ paliva: Dřevěné pelety | Spotřeba paliva: 1,19 – 4,85 kg/h | Váha: 250 kg | Zásobník paliva: 65 kg |

Přednosti:

  • Skvělý poměr cena : výkon.
  • Emisní třída 5 (splňuje podmínky normy EN 303-5).
  • Možnost využití Kotlíkové dotace.
  • Vhodný jako hlavní zdroj vytápění.
  • Jednoduchá obsluha kotle a snadné intuitivní ovládání.
  • Možnost nastavit provoz (teplota, čas zapnutí/vypnutí) až na týden dopředu.
  • Úsporné elektronicky řízené oběhové čerpadlo.
  • Připraven na možnost vzdáleného ovládání (přes mobilní telefon/tablet/počítač) pomocí GSM modulu.
  • Servis asistence Kalor 24 h (zastoupení výrobce Kalor pro ČR Centrumvytapeni.cz zajišťuje nonstop zákaznickou linku s technickou podporou, záruční i pozáruční servis a dodávku náhradních dílů).

Zápory:

  • GSM modul, který umožňuje ovládat vytápění na dálku přes mobilní telefon nebo počítač, je třeba zakoupit zvlášť.

 

Kalor Automatik 31

Výrobce: Kalor | Orientační cena: 185 830 Kč

Kalor Automatik 31 je revoluční automatický kotel, který ve své třídě vyniká. Hodí se pro vytápění rodinných, ale i bytových domů, nebo komerčních objektů. Může sloužit jako hlavní zdroj tepla, ale lze ho i snadno kombinovat např. s elektrokotlem, krbovými kamny, solárními panely či tepelnými čerpadly. Umožňuje napojení na podlahové vytápění, otopná tělesa, ohřev TUV nebo akumulační nádrže. Vysokou počáteční investici vynahradí úspora provozních nákladů. Kotel je navíc zařazený do programu Kotlíkových dotací.

Parametry

Celkový výkon 10,26 – 34,17 kW | Účinnost spalování: 90,6 – 90,7 % | Průměr odkouření: Ø 150 mm | Typ paliva: Dřevěné pelety a biomasa | Spotřeba paliva: 2,28 – 8,47 kg/h | Váha: 455 kg | Zásobník paliva: 340 l |

Přednosti:

  • Možnost využití kotlíkové dotace.
  • Patentovaný hořák s automatickým proroštováním.
  • Automatické čištění stěn výměníku.
  • Maximálně jednoduchý a automatický provoz.
  • Automatická kontrola bezpečného provozu kotle.
  • Servis asistence Kalor 24 h (zastoupení výrobce Kalor pro ČR Centrumvytapeni.cz zajišťuje nonstop zákaznickou linku s technickou podporou, záruční i pozáruční servis a dodávku náhradních dílů).

Zápory:

  • Vyšší pořizovací náklady.

 

Eva Calòr Aria 50

Výrobce: Eva Calòr | Orientační cena: 165 531 Kč

Teplovzdušný kamnový kotel na pelety od renomovaného italského výrobce Eva Calòr. Po zatopení dokáže vytopit potřebný prostor během několika minut. Jedná se o špičkový produkt ve své třídě, a to po stránce bezpečnosti kvality i výkonu.

Parametry

Celkový výkon: 22,5 – 52 kW | Účinnost spalování: 87,1 – 91,2 % | Průměr odkouření: Ø 150 mm | Typ paliva: Dřevěné pelety | Spotřeba paliva: 4,7 – 10,7 kg/h | Váha: 613 kg | Zásobník paliva: 120 kg |

Přednosti:

  • Vysoká konstrukční kvalita a dlouhá životnost.
  • Snadné ovládání.
  • Systém nuceného větrání.
  • Automatické vytápění, zapálení i přidávání paliva.
  • Volitelně lze nainstalovat WI-FI modul pro dálkové ovládání prostřednictvím mobilního telefonu, tabletu nebo počítače.
  • Jednoduchá údržba.
  • Ekologický provoz.
  • Bezpečnostní termostat.

Zápory:

  • Vyšší pořizovací náklady.

 

VŠECHNY KOTLE NA PELETY