Na podzimní úklid kolem domu a v zahradě si nezapomeňte tlakovou myčku

Vyčistit chodník okolo domu, terasu nebo cestičky v zahradě s pomocí tlakové myčky zvládnete oproti běžné vodní hadici mnohem rychleji, snadněji a precizněji, a ještě ušetříte za vodu.

Tlaková myčka neboli vysokotlaký čistič (hovorově vapka či wapka) je skutečně všestranným pomocníkem v boji se špínou. Umyjete s ní lehce například kolo, auto, motorku, zahradní nábytek, zablácené nářadí i fasádu domu. Stejně dobře poslouží na čištění chodníků, teras, ploch okolo bazénu, stěn bazénu, zahradních a zemědělských strojů či okapů. Využijete ji tedy jak u domu, tak i na přilehlé zahradě a v dílně.

Tlakovou myčku můžete využít na čištění povrchů z různých materiálů, jako je kámen, dlažba, beton, dřevěné terasy, kov, sklo, a dokonce i nezpevněné plochy. Díky silnému tlaku odstraní jak čerstvou, tak i starou a zašlou špínu se zeleným zabarvením od řas, s mechem i plevelem ve škvírách. Buďte ovšem opatrní, aby působením vysokého tlaku nedošlo k poškození méně odolných povrchů. Proto wapku nejprve vyzkoušejte na méně viditelném místě a dle potřeby regulujte tlak.

tlakova-mycka-uklid-kolem-domu

Manipulace s tlakovou myčkou je velice snadná. Tlak vody ovládáte na pracovním nástavci, přičemž některé pokročilejší verze mají i LED kontrolku přímo na pistoli. Tlak můžete velmi snadno manuálně regulovat také vzdáleností trysky od čištěného povrchu. K myčce zpravidla obdržíte speciální nástavce pro širší i užší paprsek nebo rotační trysku. Některé varianty výrobku dokážou využívat i alternativní zdroje vody jako kanystry, potok nebo rybník.

Ale co když potřebujete čistit v místech, kde není k dispozici elektrická zásuvka? Žádný problém. V prodeji jsou též bateriové tlakové myčky, které dobijete stejně snadno jako svůj mobilní telefon. K mání je též benzinová varianta.

Tlakovou myčku byste měli vybírat primárně podle toho, zda ji využijete na občasné, nebo pravidelné čištění a rovněž zda potřebujete odstranit znečištění mírné, středně silné, nebo silné. Od toho se odvíjí plošný výkon (typický rozsah 20 až 60 m² za hodinu je závislý na tlaku a průtoku vody). Obecně platí, že čím rozsáhlejší plochy potřebujete čistit nebo čím hlubší jsou zažrané nečistoty, tím výkonnější vapku byste si měli pořídit.

Liší se i možnosti regulace tlaku a samozřejmě druh pohonu (elektrický, bateriový, benzinový). Navíjení hadice vám usnadní vestavěný buben. Pozornost věnujte i rozsahu příslušenství v balení (úzký/široký paprsek vody, čistič ploch, rotační tryska apod.). Volitelně si podle potřeby můžete přikoupit kartáče různých velikostí na různě velké plochy, prodlužovací násady, pěnovací trysky, autokartáče, sady na odsávání kalu, nástavce na mytí střech a skleníků a další vybavení.

Zvláště v podzimním období, kdy přichází na řadu čištění bazénů, úklid teras nebo čistění okapů a chodníků, přichází ideální příležitost pořídit si tlakovou myčku. Tento multifunkční pomocník vám dokáže s tím vším pomoci, takže jeho pořízení se vám ve finále bohatě vrátí v podobě uspořeného času a skvoucí se čistoty.