Jak správně topit v krbových kamnech na dřevo

zatapeni-v-krbovych-kamnech

Teplo z krbových kamen miluje každý. Romantickou atmosféru, kterou navozuje plápolající oheň, by odmítl jen málokdo. Topení dřevem není těžké, ale ne každý to zvládá dělat správně a kouř v místnosti po otevření dvířek rozhodně není příjemný. Je potřeba se naučit základní techniku, se kterou se stane přikládání do kamen zábavou. Stejně tak je dobré vědět, které dřevo na topení je nejlepší.

Topte správným dřevem

Správné topení dřevem začíná již jeho výběrem. Mokré a navlhlé dřevo špatně hoří, navíc při jeho spalování vzniká více spalin, které se usazují na skle nebo ve spalinových cestách. Z těchto důvodů je dobré se nedostatečně vyschlému dřevu při topení vyhnout.

  • Tvrdé dřevo jako je dub, buk nebo habr déle vydrží a je výhřevnější.
  • Měkké dřevo, například bříza, smrk či borovice se rozhoří rychleji než dřevo tvrdé.
  • Ideálním místem pro uskladnění je ve větraném přístřešku, aby na něj nepršelo.
  • Vhodná doba schnutí dřeva je zhruba 2-3 roky.
  • Vlhkost dřeva na topení by neměla přesáhnout 20 %, optimální je 10 až 15 %.

Příprava kamen na topení

Předtím, než poprvé škrtnete zápalkou a místností se rozline teplo, je třeba připravit podmínky pro rozdělání ohně.

  1. Otevřete všechny přívody vzduchu. Oheň potřebuje kyslík, aby správně hořel.
  2. Otevřete kouřovou klapku.
  3. Pokud je v kamnech popel, vymeťte jej pryč, aby nebránil hoření dřeva.

Jak zatopit v krbových kamnech

Nyní nastává čas na zatopení v krbových kamnech. Od našich dědečků jsme se naučili metodu, na kterou jsme používali noviny, třísky a navrch hromadu dřeva. Nové zkušenosti i četná měření, ale ukazují, že je mnohem lepší zapalovat oheň od shora dolů. Významně se tím sníží produkce emisí a oheň bude do několika minut po zapálení bez kouře.  

Připravte si:

Postup zatápění:

  1. Dolů dejte silná polena, nahoru tenčí. Polena dávejte do krbu tak, aby mezi nimi byla mezera. V případě velkých krbových komor na sebe polena skládejte křížem, u úzkých pak podélně. Vkládejte jen tolik dřeva, kolik je uvedeno na návodu k vašim krbovým kamnům.
  2. Nahoru na vyskládaná polena teprve umístěte zapalovací modul. Tedy drobnější jedlová polínka mezi která vložíte podpalovač z dřevité vlny a na vrch položíte ještě další jedlová polínka. Pak už stačí jen zapálit a je hotovo.
  3. Dřevo bude postupně hořet od shora dolů, podobně jako když zapálíme svíčku. Tento postup trvá déle, je kontrolovanější, a především výrazně sníží množství kouře oproti zapalování zdola. Při této metodě proudí vzniklé plyny skrz plameny ohně a tím kompletně vyhoří. Už po pár minutách není kouř z komína viditelný a vidět můžete maximálně obláček páry. Pokud je tomu jinak, je na čase vyhledat kominíka.

Uvedený postup si můžete názorně prohlédnout v následujícím videu:

Pozor: Zatímco oheň hoří nesmí být uzavřená či přivřená vzduchová ani komínová klapka. To by způsobilo zvýšenou tvorbu sazí a dehtu a jejich usazovaní ve spalinové komoře, na krbovém skle, v kouřovodech i komíně.

Jak přikládat do krbových kamen

Nejlepší čas na přiložení do kamen nastává tehdy, když jsou na dně pouze žhavé uhlíky. V případě, že budete přikládat nové dřevo přímo do ohně, dostane se do místnosti kouř a to určitě nechcete.

  1. Nastavte přívod vzduchu, aby šel kouř do komína.
  2. Zavřete sekundární přívod vzduchu (regulátor je nejčastěji umístěn na horní části dvířek).
  3. Otevřete primární přívod vzduchu (páčka nebo táhlo je obvykle umístěno dole pod topeništěm).
  4. Pomalu otevřete dvířka - dojde k vyrovnání tlaku a do krbu se dostane další vzduch.
  5. Na rozžhavené uhlíky vložte dřevo.
  6. Zavřete dvířka a otevřete přívody vzduchu, aby se nové dřevo vznítilo.
  7. Přikládejte optimální množství dřeva, aby nedošlo k uhašení plamenů.

Když uhlíky vyhasnou, uzavřete klapky, naakumulované teplo neunikalo nevyužité.

Údržba kamen

O krbová kamna je také nutné pečovat. Do kamen vkládejte pouze dřevo. Vyhněte se plastům, nalakovanému dřevu, lesklému papíru i dalším věcem, které do ohně nepatří.

  • Před rozděláním ohně vždy vysypte nebo vymeťte starý popel. Přebytečný popel v krbu totiž zhoršuje průchod vzduchu a dřevo by hůře hořelo.
  • Zhruba jednou za měsíc je dobré vyčistit a vyleštit sklo.
  • Dle potřeby také čistěte vnitřek kamen.

Kam s popelem z kamen?

Řešíte kam vyhazovat popel z kamen? Pokud máte zahrádku a topíte čistým dřevem můžete přidat popel na kompost nebo ho použít k přímému hnojení záhonů. Popel je zásaditý a tak se hodí zejména k vylepšení jílovité půdy a pro rostliny, kterým zásaditá půda vyhovuje. Jestliže tuto možnost nemáte nebo popel obsahuje další příměsi vyhoďte ho do popelnice do směsného odpadu. V každém případě si dejte pozor, ať je popel řádně zchladlý bez žhavých částeček a uhlíků. 

Zápach z kamen

Velmi často se stává, že při prvním zatopení v nových kamnech ucítíte nepříjemný zápach. Nemusíte se však ničeho obávat. Kamna jsou natřena ochranným lakem, který se vypaluje při úvodním rozdělání ohně. Pach během chvíle zmizí.

Druhou možností je špatné zatápění. Může to být tím, že spalujete nevysušené dřevo, mezi jednotlivými vrstvami dřeva je příliš málo prostoru a vzduch mezi nimi špatně proudí. Na začátek je ideální vždy vkládat do kamen měkčí dřevo, protože se rychleji rozhoří.