6 tipů, jak zařídit obývací pokoj s krbem

Obývací pokoj je prostor, kde trávíme velkou část svého času doma, odpočíváme zde, bavíme se, setkáváme se nejenom s rodinou, ale také s návštěvami. Proto je klíčové mít obývák příjemně a hezky zařízený a cítit se v něm pohodlně, k čemuž přispívá i příjemný tepelný komfort. Máme pro vás 6 tipů na vybavení obývacího pokoje, aby skvěle splňoval své funkce i vaše požadavky.

obyvaci-pokoj-horici-krb

1) Nezapomeňte při zařizování na základní pravidla

Při zařizování obývacího pokoje se držte několika základních pravidel, která zajistí, že vám bude sloužit k plné spokojenosti a zároveň bude i na pohled příjemný a budete se v něm cítit uvolněně.

  • Středobodem je sedací souprava, vyberte si tedy kvalitní kousek, který bude maximálně pohodlný a dostatečně velký. Zachovejte ale kolem sedačky prostor pro pohodlný pohyb, a to nejlépe 80-90 cm, ke konferenčnímu stolku 40 cm.
  • Stejně jako kvalitní sedací souprava je důležitý kvalitní nábytek se dostatkem úložného prostoru. Skříňky, regály, komody nebo police nesmí rozhodně chybět.
  • Při výběru barev a barevných kombinací se držte pravidla tří, použijte tedy maximálně tři barvy v místnosti, aby prostor nepůsobil roztříštěně. 
  • Co se dekorací týká, volte ideálně jen jeden výrazný prvek, který upoutá na první pohled. Vše ostatní by mělo pouze dokreslovat prostor.

2) Vhodné osvětlení je základ

Vhodné světlo je důležitým prvkem každého pokoje, dokáže mu dodat potřebnou atmosféru a zútulnit ho. Nesmí chybět v žádném obýváku, a pokud je pokoj umístěn na východ či sever, je dobré osvětlení o to důležitější. Volte v každém případě druhy, které umí napodobit přirozené světlo - to má mezi 4 a 5 tisíci Kelvinů. Pro odpočinek je pak vhodnější světlo teplejší, které má zhruba 3 tisíce Kelvinů. Pokud máte rádi technické vymoženosti, určitě si pořiďte žárovky, u kterých si můžete nastavit barvu i sílu osvětlení podle svých představ. Obývací pokoj vám pak poslouží k práci, konverzaci, tanci i pro intimní chvíle. 

Kombinujte různé druhy osvětlení, abyste dosáhli požadovaného efektu za každé situace. Centrální osvětlení v podobě lustru je nezbytné, doplnit ho můžete stojacími, stolními či nástěnnými lampami.

utulny-obyvaci-pokuj

3) Krb v moderním i tradičním interiéru

Světlo a zároveň dokonalou pohodu a hřejivé teplo do obývacího pokoje vnese krb či krbová kamna. Stanou se srdcem domova a nemusíte se je bát zakomponovat do klasicky ani moderně zařízeného interiéru. Při rekonstrukci či stavbě máte několik možností, kam ho umístit:

  • Velký otevřený prostor si zaslouží krb umístěný uprostřed místnosti.
  • Krb uprostřed zdi je častou volbou, sezení můžete uspořádat kolem něj. 
  • Poslední možností je umístění krbu do rohu místnosti.

obyvak-s-krbem

V závislosti na umístění pak můžete s krbem pracovat dále. Nábytek a další prvky umístěte klasicky symetricky nebo uvolněně asymetricky. Symetrické uspořádání znamená umístění nábytku pro sezení naproti sobě i proti krbu, uprostřed se nachází konferenční stolek. Vše propojí velký koberec umístěný pod nábytkem. Asymetrie je potom takové uspořádání, kde je krb obyčejně na jedné stěně, police, televize nebo další dekorace a nábytek na stěně jiné. Pohovky se do takového uspořádání potom volí rohové nebo modulové. Stěžejní je v takovém prostoru především pohodlí a všestrannost. V případě rohového krbu před ním nechte dostatečně otevřený prostor, sedačky, křesla a další nábytek k sezení umístěte tak, aby z nich byl výhled i na krb a plápolající plameny. Vždy ale záleží na tom, jaké máte možnosti a jak budete obývací pokoj ponejvíce využívat.

krbova-kamna-monella

TIP: Přečtěte si také náš článek o minimálních vzdálenostech a umístění kamen v místnosti.

4) Dobře zvažte umístění a velikost sedací soupravy

O kvalitní sedací soupravě jsme si již řekli, svou roli hraje také její barva a styl. Jaké místo jí ale bude slušet nejvíce? Pokud je váš obývací pokoj dostatečně velký, neváhejte ji umístit do prostoru. V menších místnostech pak nebývá jiná volba, než ji postavit ke zdi. Rozhodně se ale vyhněte tomu, abyste v ní vy nebo vaši hosté seděli zády ke dveřím. Pro nikoho není takové místo příjemné, je těžké se uvolnit, pokud nevíte, co se děje za vašimi zády. Naopak byste ze sedačky měli mít dostatečný rozhled po celém pokoji. 

Velikost sedací soupravy volte podle toho, kolik lidí ji bude pravidelně využívat. Pro každého pak počítejte s šířkou na sezení minimálně 60 cm na šířku. 

sedaci-souprava

5) S nábytkem opatrně

Konferenční stolek, sedací souprava, obývací stěna, knihovna, poličky a další nábytek do obýváku určitě patří, ale i zde platí, že nic se nesmí přehnat. Dobrou volbou jsou sestavy, které k sobě ladí, i tak to ale s počtem kusů nábytku berte s mírou. Vzdušnost pokoji dodají skříňky, které pověsíte na zeď, stejně jako otevřené knihovny či regály a police. Poslouží na knihy i dekorace. Co se velikosti týká, i u ní buďte rozvážní. Například konferenční stolek by měl být spíše menší, doplnit ho ale můžete dalšími menšími odkládacími stolky.

6) Jaké barvy se do obýváku hodí?

Svou roli hrají v obývacím pokoji vhodně zvolené barvy na stěnách, ale i nábytku. Vyhněte se křiklavým a jasným barvám, které prostor opticky zmenšují. Na velké plochy se hodí spíše neutrální barvy v podobě bílé, krémové, béžové či smetanové, vyhýbat se nemusíte ani broskvové či světle žluté. Klid a pohodu v obýváku navodí světlé, studené barvy, například moderní mátová, šalvějová či levandulová i tradičnější šedá.

Chcete-li mít v místnosti i výraznější barvy, dodejte je pomoci polštářů, závěsů, koberce nebo jiných dekorací. Dominantou může být také jedna stěna obložená kamenem, cihlou, dřevem nebo stylovou tapetou.

 krbova-kamna-v-obyvacim-pokoji