Nejlepší tipy pro zařízení chalupy nebo chaty: Rozdělení na zóny i sporáky na tuhá paliva.

sporak-na-tuha-paliva-uvodni-foto

Spousta z nás tráví v létě většinu volného času na chatě či chalupě. O to důležitější je stylové a praktické zařízení celého prostoru, a to včetně případné terasy nebo zahrady . Jen tak se budete ve svém víkendovém království cítit stejně dobře jako doma a zároveň se lépe připravíte na případné rodinné oslavy nebo nečekané návštěvy. 

Plánovat se vyplatí

Pokud si vše naplánujete v předstihu, drobné komplikace vás určitě nezaskočí. Vyprodaný kousek nábytku zkrátka koupíte později nebo se poohlédnete jinde. A problémem nebudou ani případné stavební úpravy nebo výběr nábytku a doplňků na míru, na které se většinou čeká delší dobu.

Plánovat ale nemusíte sami. Není nic jednoduššího než si na pomoc přizvat bytového designéra nebo využít některý z plánovačů, který dnes nabízí spousta prodejců nábytku. Díky moderním technologiím si tak během pár minut uděláte představu, jak celý interiér a případně také exteriér koncipovat.

interier-chata

Prostor rozdělte na zóny

Ve druhé fázi doporučujeme rozdělit si chatu nebo chalupu na zóny. To znamená, že si ujasníte, kde bude soukromá část (ložnice, případně další pokoj, koupelna a toaleta) a kde veřejná část (kuchyně, obývací pokoj a případně i další prostory pro společné aktivity). V malých chatkách ale musíte počítat s tím, že kuchyň a obývací pokoj nebo koupelnu a toaletu spojíte dohromady.

interiér-chaty-chalupy-s-krbem

Zaměřte se na styl a materiály

Ještě, než se pustíte do samotného zařizování, měli byste se zamyslet nad dominantním stylem, který souvisí také s použitými barvami a materiály. Nejlépe se na chaty a chalupy hodí venkovský, rustikální nebo provensálský styl, které se pojí s přírodním dřevem a textilními doplňky, ale také s květinami a nebo alespoň květinovými motivy. 

Vyberte vnitřní i venkovní osvětlení

Možná se to nezdá, ale osvětlení hraje v interiéru důležitou roli, a to i během dne, kdy tvoří jen nenápadný doplněk. Večer je pak důležité také z praktického hlediska a navíc dotváří atmosféru celého prostoru. Podceňovat byste ale neměli ani osvětlení terasy nebo verandy a příjezdové cesty. Večerní návraty pro vás tak budou příjemnější stejně jako venkovní posezení.

Možnosti vytápění jsou dnes obrovské

I když na chatu jezdíte hlavně v létě, neobejdete se bez zdroje vytápění. Kromě moderních solárních kolektorů, které mají u chat a chalup velkou budoucnost doporučujeme ale i konvenční zdroje. Ať už to bude kotel na dřevo nebo plynové topení či elektrické přímotopy. A jako multifunkční zařízení dva v jednom pak může sloužit sporák na tuhá paliva. Nejen, že funguje jako kamna na vytápění, ale také na něm připravíte horké nápoje a lahodné pokrmy, a to skutečně stylově.

sporak-na-tuha-paliva

sporak-na-tuha-paliva-nordica

Nezapomeňte na domácí spotřebiče

Kromě designového sporáku, který má vícero funkcí a šetří prostor, se budou hodit i další kuchyňské spotřebiče. Výhodou je, že dnes seženete moderní přístroje, které mají retro vzhled a na chatu či chalupu krásně zapadnou. Úplným základem je trouba nebo mikrovlnka a alespoň malá lednice. Žádnou ostudou ale není ani myčka, přece jen si na chalupu jezdíte odpočinout a není potřeba se zdržovat mytím nádobím ani jinými činnostmi, které za nás dnes zvládnou technologie. Naopak bez pračky a sušičky se nejspíš obejdete.

Vsaďte na variabilitu

Zejména do malých chat se skvěle hodí rozkládací pohovky nebo stoly, které jsou navíc lehké a snadno je přemístíte. Výjimečně tak mohou posloužit třeba i venku. Dále ušetříte prostor skládacími židlemi nebo postelí s úložným prostorem. A občas pomohou i drobnosti jako deky a ozdobné polštáře na posteli, které z ní okamžitě vytvoří stylovou pohovku nebo stoly, skříňky a komory s uzavíratelnými šuplíky.

interier-tiny-house

Zdravé spaní je základ

A pokud bychom se měli zaměřit na konkrétní kus nábytku, byla by to rozhodně postel s kvalitní matrací, na které spousta lidí šetří. Přitom je základem zdravého spaní, nejen doma, ale i na chatě, kam se jezdí výhradně za odpočinkem. Místo dovážení starého nábytku tak raději investujte do nové postele z masivu nebo renovujte nějakou starší.