Uvažujete o krbových kamnech? A víte, kolik místa na ně potřebujete?

Zejména v současné době se stále více řeší, jakým způsobem naše domovy vytápět, aby byl tento způsob ekologických a cenově, co nejméně náročný. Zároveň požadujeme od takového vytápění, aby poskytovalo dostatečný teplotní komfort. Díky tomu jsou stále populárnější kombinované zdroje vytápění. Nejen romantické duše si pak volí kombinaci elektrokotle či tepelného čerpadla a krbových kamen, se kterými si zatopí v obytných prostorech, kdykoli budou chtít.

krbova-kamna

Krbová kamna jsou obecně velmi oblíbená, protože vykouzlí opravdu romantickou a útulnou atmosféru v každém domě, ale i produkované teplo působí na lidský organismus velmi příjemně.

Nad čím se před nákupem krbových kamen zamyslet?

Pokud byste si chtěli krbová kamna pořídit i do vašeho domu, bude vše jednodušší, pokud dům teprve stavíte a můžete vše naplánovat už ve fázi projektu. V případě rekonstrukce jste často omezeni prostorem, ale třeba i nutností vedení spalinových cest vně objektu. Řada lidí si pak neuvědomuje, že plocha, kterou kamna zaberou, je reálně větší než rozměr krbových kamen, protože jsou tu předpisy, které určují vzdálenost kamen od zdí, elektrických zásuvek, nábytku apod.

Zároveň platí, že krbová kamna je nutné instalovat na nehořlavý podklad. Pokud budujete novou podlahu, je vhodné přímo aplikovat do oblasti umístění kamen nehořlavou podlahu ve formě keramické či betonové dlažby. V případě, že budete kamna instalovat až dodatečně není samozřejmě nutné podlahu předělávat, ale použít pod kamna speciální podložku z plechu nebo tvrzeného skla.

Minimální vzdálenosti od krbových kamen

Občas se stává, že si lidé naplánují v bytě nebo domě vhodné umístění kamen, ale následně zjistí, že prostor není dostatečný. Není to samozřejmě tím, že by si nezjistili samotné rozměry kamen, ale spíše tím, že si nezjistili platné bezpečnostní předpisy a normy, které souvisí s možným umístěním kamen a jejich vzdáleností od hořlavých i nehořlavých materiálů.

Minimální odstupy od kamen jsou určeny normou ČSN 06 1008/1997. Ta udává, že minimální vzdálenost od jakýchkoli předmětů musí z přední strany, tedy z té, kde se nacházejí dvířka, činit minimálně 80 cm. To platí nejen pro příčky, ale i pro nábytek či hořlavé podlahové krytiny. Ze stran a zezadu je pak nutné, aby měla kamna aspoň 20 cm volného prostoru. Pro krbová kamna 50 x 50 cm, musíte najednou najít mnohem více místa, než jste počítali. Za velmi praktické se považuje umístění kamen do rohu místnosti.

  • 80 cm = minimální vzdálenost zepředu pro umístění kamen od jakýchkoliv předmětů
  • 20 cm = minimální vzdálenost zboku a zezadu pro umístění kamen od jakýchkoliv předmětů

Nutné je pamatovat také na skutečnost, že se ani na podlahové ploše v daném bezpečnostním okruhu nesmí nacházet hořlavé krytiny. To je možné vyřešit pokládkou vhodné dlažby, ale i bezpečnostní podložkou ve formě tvrzeného skla. Ta může nejen zabránit vzniku požáru, ale ochrání i vlastní podlahovou krytinu před poškozením třeba od pádu krbového náčiní.

vzdalenost-krbovych-kamen

Jak vybírat skleněnou podložku pod krbová kamna

Samozřejmě, že i na skleněnou podložku pod krbová kamna se vztahují určité požadavky, a to ohledně váhy krbových kamen a minimální tloušťky tvrzeného skla. V případě krbových kamen s váhou do 150 kg je naprosto dostačující skleněná podložka tloušťky 0,6 mm. S vyšší vahou krbových kamen však doporučená tloušťka podložky roste. Pro kamna s vahou do 300 kg je pak dostačující sklo s tloušťkou, alespoň 8 mm.  U kamen nad 300 kg nebo kamen, které jsou postaveny na nožičkách se pak doporučuje použít skleněnou podložku tloušťky aspoň 10 mm. V případě kamen, která váží více než 400 kg je vhodné volit podložku s minimální tloušťkou 12 mm.

Normy je nutné dodržet nejen pro vaše bezpečí

Samozřejmě, že úkolem výše uvedených norem je především ochrana vašeho zdraví, ale i majetku. V případě, že nebudou tyto normy dodrženy a dojde k požáru, nemusí vám pojišťovna nahradit žádnou vzniklou škodu nebo bude pojistné plnění výrazně krátit.

Co by se vám ještě mohlo u krbových kamen hodit?

Zejména v případě, že se u vás doma prohánějí v okolí kamen malé děti či domácí mazlíčci je vhodné se zamyslet nad ochranou jejich zdraví. Velmi vhodným nástrojem je bezpečností krbová zábrana, která se skládá ze třech částí ve formě plotových dílců, jež udrží malé děti a batolata dostatečně daleko od jejich rozžhaveného povrchu.

TIP: přečtěte si také článek: „Jak udržet pořádek u krbu a krbových kamen