Lázeňská kamna. Stačí jen pár polínek a horká koupel je zajištěna!

Pro ty, co ten pojem ještě neslyšeli – lázeňská kamna nejsou zařízením výlučně určeným pro oblíbené provozy v Karlových Varech nebo v Luhačovicích. Je to osvědčený nezávislý zdroj teplé užitkové vody, který znaly už naše babičky. Ze starých dob si zachovaly svůj retro punc, jinak jsou ale plně připravena spolehlivě posloužit generacím 21. století. Vlastně je dost možné, že budou vyhledávanější a vyhledávanější. V dnešní době totiž prudce rostou energie a lázeňská kamna, jejichž provoz stojí pár korun, jistě přijdou vhod.

 yann-maignan-IJf2v-StB4Y-unsplash

 

Co jsou lázeňská kamna a k čemu se používají?

Lázeňská kamna jsou prostředek ohřevu teplé vody využívající tuhých paliv, tedy například dřevo či dřevní odpad. Hodí se tedy všude tam, kde není přiveden plyn, elektřina ani jiný zdroj energie. Jednoduše je uvedete do chodu na vaší chatě či chalupě. Pro večerní koupání stačí jen zajít do blízkého lesa a přinést nějaké to suché klestí. V době, kdy neustále rostou ceny energií, výrazně ušetří náklady za ohřev vody, proto se v současnosti začínají stále častěji používat i v domácnostech.

 

Jak fungují lázeňská kamna?

Jak bylo řečeno, kamna jsou podobna beztlakovému elektrickému ohřívači. Fungují na principu přepadové nádoby. Voda je zadržována v nádobě o objemu 100 litrů – kdysi byla ze smaltovaného plechu, dnes se dává přednost nerezové oceli. Uživatel otočí kohoutkem teplé vody (předpokladem je připojení koupelnové baterie moderního typu) a studená tlaková voda je vpuštěna z řádu do zásobníku. Ohřátá voda je pak ze zásobníku vytlačována ven. Výrobci myslí i na bezpečnost. Bezpečnostními prvky jsou pojistný a přetlakový ventil, jejichž hlavním smyslem je ochrana zásobníku před zvýšeným tlakem vody, ať už při nevhodném zapojení nebo během prudkého ohřevu. Lázeňská kamna také mohou mít termický pojistný ventil, jenž chrání nádobu proti tomu, aby jej horká voda při přetopení poškodila.

bruce-mars-Q_iJuyRdy4c-unsplash 

Kde se používají lázeňská kamna?

Lázeňská kamna se využívají k ohřevu teplé užitkové vody především tam, kde není zaveden plyn ani elektrická energie. Nejčastěji je tak lidé používají v rekreačních objektech, jako jsou chaty a chalupy. Instalují se obvykle do koupelny nebo jiné místnosti, kterou pomáhají temperovat díky „odpadnímu“ teplu, které produkuje válec zásobníku.

 

Čím topit v lázeňských kamnech?

V lázeňských kamnech se obvykle topí dřevem, případně postačí i dřevní odpad. Dostupné jsou také ohřívače vody na pelety. Lze použít i brikety. Palivo se vkládá do spodní části, neboli do litinového topeniště. Horní část, smaltovaný nebo ocelový plechový válec s vysokým objemem, je přepadovým ohřívačem. U výrobku by neměla chybět ani komínová roura. Musí být zajištěn dostatečný tah na odvod spalin. Toto napojení by mělo být provedeno v souladu s bezpečnostními pravidly.

 

Jaké jsou druhy lázeňských kamen?

Klasická lázeňská kamna jsou beztlaková. Dají se ale pořídit i tlaková. Tlaková lázeňská kamna umožňují centrální ohřev vody. Možný je tedy rozvod na další místa v bytě či domě. Lze je připojit do vodovodního řádu i bez směšovací baterie. Další možné dělení lázeňských kamen je podle objemu. Lázeňská kamna pro menší rodiny by měly mít objem 150 - 200 litrů, pro větší rodiny počítejme s objemem alespoň 200 litrů. Jsou ale také lázeňská kamna menší např. s objemem do 100 litrů, která poslouží páru či jednotlivci. Co se týká materiálu můžeme se setkat s kamny smaltovanými, které jsou levnější nebo kamny nerezovými, která jsou kvalitnější a mají delší životnost. Topeniště kamen pak bývá vyrobeno z litiny s šamotovou vrstvou. 

Jak je náročné připojit lázeňská kamna?

Lázeňská kamna mohou být instalována a zapojena do nových i stávajících řádů i mimo místa, kde je teplá voda ze zásobníku užívána. Při zapojení stačí postupovat podle návodu – nejde o náročný projekt. Připomínáme, že součástí balení by měl být také pojistný přetlakový ventil s funkcí zpětného ventilu a případně také termostatický ventil.