Jak vybrat kuchyňský sporák (kamna) na tuhá paliva?

Jsou spotřebiče, kterým stále ještě neodzvonilo, ale naopak získávají na popularitě - jedním z nich je kuchyňský sporák na tuhá paliva. Nabídne vám totiž hned několik funkcí a navíc je oděn do moderního kabátku, takže je pohodlný na obsluhu, ovládání a také splňuje kritéria na nízkou spotřebu a vysokou účinnost, nesmíme zapomenout ani na jedinečný vzhled. Na co se při jeho výběru zaměřit? 

family1180x580

Jak a kde sporák na tuhá paliva využijete?

Sporák na tuhá paliva je obvykle standardním vybavením chat a chalup, kde ho využijete nejen na vaření a pečení, ale také na vytápění. Nabízí větší plochu na vaření než standardní kamna s plotnou určená primárně k vytápění, a díky moderním doplňkům můžete troubu využívat k pečení stejně dobře jako její elektrickou variantu. Své místo ale najde i v rodinném domě, kde si chcete užívat kouzlo starých časů.

Podle jakých parametrů vybírat kuchyňské sporáky na tuhá paliva 

Při výběru kuchyňských sporáků na tuhá paliva vždy zvažte několik důležitých parametrů. V první řadě jde o typ paliva, kterým budete ve sporáku topit, dalším je jeho výkon, jehož správná hodnota je zárukou dosažení ideální teploty v místnosti, aniž by to bylo neekonomické. Pak už se můžete zaměřit i na vybavení, funkce a vzhled sporáku, aby dokonale odpovídal vašim potřebám a představám.

1. Čím budete v kamnech topit?

Prvotním kritériem při výběru pro vás bude typ paliva, které můžete ve sporáku na tuhá paliva využívat. Mezi nejčastěji používaná paliva u tohoto typu kamen patří dřevo, lisované dřevěné pelety a brikety či brikety uhelné, někdy i hnědé uhlí. Vyhněte se však peletkám, které nejsou pro sporáky vhodné, protože by propadávaly roštem.

  • Sporák na dřevo je díky moderním technologiím velmi účinný a umožňuje dokonalé spalování s nízkým množstvím odpadu, samozřejmostí je pohodlné používání.
  • Sporák na pelety v dnešní podobě je velmi účinný, zaručuje nižší spotřebu energie, nižší emise i pohodlné vytápění, které je také udržitelné.

 pelety

2. Kuchyňské sporáky na tuhá paliva musí mít vhodný výkon

Protože kuchyňské sporáky na tuhá paliva mají sloužit k vytápění jedné či několika místnosti, je stěžejním parametrem při jejich výběru výkon. K jeho zjištění je potřeba znát velikost vytápěného prostoru, jeho objem. Tato hodnota se vynásobí tepelnou ztrátou budovy. Tu najdete buďto v energetickém štítku, nebo lze vzít obecné parametry:

  • pasivní dům má 20 W na 1 m3
  • nízkoenergetický 30 W na 1 m3
  • budova bez zateplení 50 W na 1 m3

Výsledkem je hodnota ve Wattech, převedená na kW potom udává orientačně potřebný výkon. Vyhnout byste se měli jak nadměrnému, tak příliš nízkému výkonu. 

Příklad: Kuchyňská kamna mají vytopit místnost o podlahové ploše 30 m2, výška stropu je 2,5 m. Vytápěný prostor má tedy objem 75 m3. Jde o starý dům bez zateplení, objem tedy vynásobíme 50 W. Výsledek je 3 750 W = 3,75 kW – to je potřebný výkon sporáku. 

2_kuchynsky_sporak_tuha_paliva

3. Další možnosti sporáku na tuhá paliva

Běžně se při výběru sporáku na tuhá paliva setkáte s pravým a levým provedením. Zde buďte obezřetní, protože každý výrobce myslí tímto označením něco jiného – někdy jde o umístění topeniště, někdy o stranu, kde je vývod do komína. Vývod kouřovodu pak může být buďto z boku nebo ze shora, případně zezadu s tím, že si u některých kamen můžete zvolit boční či zadní vyvedení. Proto se před samotnou koupí ujistěte, co na které straně opravdu najdete, aby sporák v tomto ohledu seděl na své místo.

Sporák na tuhá paliva s troubou

Na trhu najdete také variantu, kterou je sporák na tuhá paliva s troubou. Trouba může být maličká, ale i třeba o objemu 78 litrů. Takový sporák pak lze využít k plnohodnotnému pečení, vaření i vytápění.

Sporák na tuhá paliva s výměníkem

Pokud chcete zabít dvě mouchy jednou ranou, přesněji řečeno využít kuchyňský sporák na tuhá paliva i k vytápění další místnosti či ohřevu vody v bojleru, pořiďte si sporák na tuhá paliva s výměníkem. Stačí ho napojit na trubky, které povedou do ústředního topení či k bojleru.

4. Vybavení a funkce, které přijdou vhod

Svou roli při výběru hraje také další vybavení, kterými kuchyňské sporáky na tuhá paliva mohou disponovat. Téměř nezbytná je posuvná páčka či růžice, kterými je možné regulovat množství přiváděného vzduchu, a tím rychlost hoření a množství tepla. Při celoročním užívání uvítáte dva rošty, kdy horní z nich slouží jako letní, protože oheň hoří blíže k plotně, a rychleji tak připravíte jídlo, aniž byste zbytečně moc vytápěli prostor, spotřebujete také méně paliva. Spodní rošt je potom zimní.

  • Některé sporáky na tuhá paliva mají sklokeramickou desku, která vypadá moderně, jen vaření je na ní odlišně než na litině – rychleji se ohřívá i chladne.
  • Některé typy sporáků na tuhá paliva je možné zabudovat do kuchyňské linky, stačí dokoupit ochlazovací panel, který toto umístění umožní.
  • Čistý vzduch i kamna zajišťují technologie, které snižují výstup kouře do místnosti během přikládání.
  • Velký vestavný popelník zvládne pojmout popel po několik dní, nemusíte ho tak čistit každý den.
  • Přepínací klapka dovoluje zvolit možnost pouhého vaření nebo vaření i pečení.
  • Konstrukce sporáku umožňující vložení ohřívače jídla vám zpříjemní vaření. 
  • Integrovaný teploměr vám dovolí kontrolovat teplotu v troubě.

79909-3_country-f30evo-fiori

5. Moderní nebo tradiční vzhled kuchyňských kamen?

Posledním, ale také důležitým parametrem, je vzhled kuchyňských kamen. Dlouhou dobu byla jedinou možnou volbou bílá, dnes už je škála barev a také designů mnohem širší. Mezi barvy a kombinace, které se ke kamnům skvěle hodí, jsou nezbytná černá spolu s červenou či bordó, krémovou a hnědou nebo lahvově zelenou, ale i kamna celá v černé budou kuchyni slušet. Nemalou roli v celkovém vzhledu sporáku na tuhá paliva potom hraje i provedení úchytek a dalších ovládacích prvků. Využívá se plast a kov s různou povrchovou úpravou. Co se materiálů týká, tělo kamen tvoří litina, která se často kombinuje s přírodním kamenem, ocelí a majolikou (keramikou). Pokud má být váš sporák na tuhá paliva opravdovou ozdobou kuchyně, pořiďte si některý z designových sporáků, které mají vnější opláštění tvořené mozaikou. 

76727_eva-calor-enrica-sporak-na-pelety-s-troubou-na-peceni

Zdroje:

https://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-trendy/clanek/barevne-sporaky-na-pevna-paliva-vari-pecou-i-topi-40234273
https://www.lanordica-extraflame.com/cs/reseni/znovuobjevte-chut-italske-kuchyne-se-sporaky-skupiny-la-nordica-extraflame