Jak vybrat krbová kamna?

Chcete mít v domě příjemné teplo a zároveň si užívat pohled na plápolající oheň? Krbová kamna jsou v takovém případě ideálním řešením, které v případě varianty s výměníkem dokáže bez obtíží vytopit i celý dům či ohřát vodu pro spotřebu v celé domácnosti. 

Při výběru krbových kamen ale musíte pečlivě zvážit mnoho parametrů, aby dobře sloužily svému účelu a také hezky ladily s interiérem, zapomenout nesmíte ani na jejich správné umístění, které zaručí jejich bezpečné používání. Přečtěte si o důležitých vlastnostech a hodnotách, které jsou při výběru krbových kamen důležité.

Vetro-ceramico

Co se v článku dočtete:

Podle jakých parametrů vybrat krbová kamna?

Krbová kamna jsou volně stojící zdroj tepla, ve kterém se k topení využívá nejčastěji dřevo či pelety, odvod spalin je potom zajištěn komínem. Dokáží spolehlivě vytopit celý dům, musíte ale zvolit správný typ a také optimální výkon. Dalšími důležitými faktory pro vás jistě budou i typ používaného paliva a v neposlední řadě i vzhled krbových kamen, aby dokonale zapadly do interiéru. Jaké jsou možnosti?

1 Krbová kamna s výměníkem (nebo bez něj?)

Rozhodnutí mezi krbovými kamny s výměníkem a bez něj je klíčové proto, aby vybraný zdroj tepla optimálně plnil potřeby vaší domácnosti. Krbová kamna bez výměníku jsou skvělou volbou pro ty, kteří mají krbová kamna jako doplňkový zdroj tepla a chtějí si jimi především zpříjemnit atmosféru v obytném pokoji a zlepšit si zde tepelný komfort. 

Pokud máte od nového zařízení pro vytápění vyšší očekávání, splní je krbová kamna s výměníkem. Můžete je využít nejen k topení v přilehlé místnosti, ale také k ohřevu vody v bojleru či k vytápění celého domu díky propojení s radiátory nebo podlahovým vytápění. Oproti krbovým kamnům bez výměníku dokáží ta s výměníkem vytopit větší prostory.

75518-1_haas-sohn-avesta-ii-krbova-kamna-s-vymenikem

2 Krbová kamna jako hlavní nebo doplňkový zdroj tepla?

Při výběru krbových kamen je prvotním důležitým hlediskem to, zda je budete využívat jako hlavní nebo jako doplňkový zdroj tepla, případně vám poslouží jen k příležitostnému topení nebo spíš pro jejich vizuální efekt. Podle toho vybíráte nejen variantu s výměníkem nebo bez něj, ale také výkon. 

  • Hlavní zdroj tepla vytopí celou domácnost, vhodná jsou v takovém případě krbová kamna s výměníkem, který umí rozvést teplou vodu do topných těles v ostatních místnostech. Důležitý je potom jejich dostatečný výkon.
  • Doplňkový zdroj tepla je záležitostí spíše krbových kamen bez výměníku, která ohřejí pouze jednu místnost. Využijete je ale také ve chvíli, kdy máte jiný hlavní zdroj tepla a krbová kamna si pořizujete především kvůli atmosféře. 

3 Jaký zvolit výkon krbových kamen

Stěžejní hodnota pro vás při výběru krbových kamen bude jejich výkon. Příliš vysoký výkon znamená přetopenou místnost, kdy budete muset teplo pouštět okny ven, a zbytečně tak plýtváte palivem, energií i penězi, navíc se “škrcením” výkonu více zanáší kamna i komín a připravujete se o možnost optimální regulace. Příliš nízký výkon pak nedokáže vytvořit dostatek tepla, kamna budete přetápět na maximum, čímž se zkracuje jejich životnost nebo může dojít k jejich poškození. Pro jednoduchý výpočet stačí znát objem vytápěného prostoru a vědět, jak je objekt zateplený. 1 kW výkonu vyhřeje zhruba 20 m3 prostoru, pokud je dům nezateplený, 40 m3 je to potom v případě dobré izolace. Ideálně se pro správnou volbu výkonu poraďte s odborníky.

40862-1_kalor-ermetica-10-c-peletova-kamna-hermeticka-s-rozvodem-horkeho-vzduchu

4 Krbová kamna podle paliva

Krbová kamna se vyrábějí nejčastěji na spalování dřeva nebo pelet. Občas se setkáte i s variantou na černé nebo hnědé uhlí, ale v takovém případě se tvoří značné množství kouře a dehtu, které špiní sklo, kamna celkově i vývody včetně komína, což znamená více práce s častým čištěním. Pak jsou tu ještě krbová kamna na elektřinu či plyn, u kterých jsou ale náklady na vytápění o třetinu až polovinu vyšší. U každých krbových kamen najdete uvedeno, pro jaký typ paliva jsou určené - některá jsou pouze na jeden druh, v dalších můžete využívat více druhů.

  • Krbová kamna na dřevo - jsou často využívaná díky cenové dostupnosti paliva, kterého ale musíte mít dostatečnou zásobu, aby stihlo vysychat. S tím souvisí potřebný prostor na jeho ukládání. 
  • Krbová kamna na pelety - jsou vhodnější z hlediska vyšší výhřevnosti paliva i delšímu hoření. Pelety mají optimální vlhkost a díky tomu je můžete rovnou sypat do kotle. Převoz, spalování i manipulace s peletami jsou velmi snadné. 
  • Kombinovaná krbová kamna na dřevo a pelety - na trhu existují také kamna, která mají dvě oddělené spalovací komory ve kterých je možné spalovat dřevo i pelety současně.

25618-3_ungaro-bi-fuel-classic-krbova-kamna-na-drevo-a-pelety-s-vymenikem

5 Jaké jsou materiály krbových kamen

Použité materiály k výrobě krbových kamen ovlivňují nejenom jejich vzhled, ale také vlastnosti a samozřejmě cenu. Nejčastěji se používá litina, dalším materiálem jsou ocelové či jiné plechy a také šamot, kachle nebo keramika. Všechny tyto materiály se také navzájem kombinují.

  • Litinová krbová kamna jsou klasikou, která vám nabídne všechny možné výhody - snadno se zahřívají a dlouho drží teplo, k tomu jsou kamna z litiny velmi odolná a mají dlouhou životnost. Naproti tomu patří k dražším materiálům.
  • Kachlová a keramická krbová kamna budou krásným designovým doplňkem každé místnosti, který vyžaduje minimální údržbu. Vydrží opravdu dlouho teplá, ale déle se nahřívají a patří také k dražším variantám. 
  • Plechová a ocelová kamna se rychle ohřejí, ale také rychle chladnou, proto jsou vhodnější spíše jako doplňkový zdroj tepla. Jsou spíše levnější variantou.

litinova-krbova-kamna

6 Styl a vzhled krbových kamen

Ať máte domov nebo chalupu vybavenou moderně či rustikálně, krbová kamna se budou hodit do každého interiéru. Vyrábí se v široké škále designů i barev, sáhnout můžete tedy po minimalistickém černém provedení i variantě se zdobnými kachlovými či kamennými prvky. Tradiční černou barvu často doplňuje červená, krémová, bílá, hnědá či lahvově zelená barva a také modrá. 

 80138-2_eva-calor-arianna

Kam vybraná krbová kamna umístit?

Instalace krbových kamen bude nejjednodušší v případě, že už máte na místě komín. V některých případech bude třeba řešit rozdílný průměr otvoru ve zdi, delší odvod spalin nebo přívod vzduchu pro správné spalování - to jsou hodnoty, které najdete u každých krbových kamen.

Pří plánování umístění kamen se držte několika zásad

  • Krbová kamna umístěte do dobře větratelné místnosti.
  • Kamna umisťujeme do místnosti, kde si chceme největší tepelný komfort.
  • Místnost s krbovými kamny by neměla být menší než 40 m3.
  • Nezapomeňte na ochranné sklo, plech nebo vydláždění pod kamny. 
  • Dodržte bezpečnou vzdálenost kamen od okolních předmětů.
  • Myslete i na nosnost podlahy, krbová kamna mohou vážit i 200 kg


Zdroje: