Zákaz neekologických kotlů se blíží. Jaké jsou termíny a pro jaké emisní třídy?

Zhruba 150 tisíc českých domácností stále topí ve starých kotlích, které nesplňují současné emisní normy. Alespoň to tvrdí oficiální data Ministerstva životního prostředí ČR. Prodejci otopné techniky ale varují, že číslo může být ještě vyšší a vyzývají k rychlé výměně nevyhovujících kotlů. Co si ujasnit ještě před výměnou? A jak postupovat?

stare-neekologicke-kotle

Kotle první a druhé emisní třídy už neprojdou

Zákaz se týká kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy z celkem pěti. Tyto kotle vypouštějí do ovzduší největší množství  škodlivin a zároveň mají nízkou energetickou účinnost. Dokážou využít jen zhruba 70 procent paliva, a tak nemohou konkurovat moderním variantám, které mají minimální emise a pracují s téměř nulovou ztrátou. Dále se omezení vztahuje i na podomácku vyrobená nebo jakkoli upravená zařízení, u kterých není možné úroveň znečištění stanovit.

Termín zákazu se posunul, přesto není reálný

Česká vláda původně plánovala zakázat neekologické kotle už od 1. září 2022. U objektů určených k bydlení ale přistoupila na odklad termínu o dva roky, a to z několika důvodů. Nejprve situaci zkomplikovala covidová pandemie a docházelo k průtahům s instalací kvůli zpoždění dodávek jednotlivých komponent a nedostatku materiálu. Problémy v dodavatelském řetězci pak vystřídaly překážky na straně spotřebitele, zejména strach z inflace, rostoucích cen energií a nedostatku plynu. 

Domácnosti se snaží šetřit, kde se dá, instalaci tepelných čerpadel a dalších otopných systémů s vysokou pořizovací cenou tedy často odkládají. I když mohou výrazně ušetřit na provozních nákladech a ještě mají šanci získat dotace. Ani do pořízení modernějších kotlů na tuhá paliva se ale Češi nehrnou. Během posledních let se jich prodává mezi 15 a 20 tisíci ročně. Čas na výměnu nebo demontáž starých zařízení se přitom rychle krátí a kdo termín nestihne do 1. září 2024, může dostat pokutu až ve výši 50 tisíc korun.

povinna-vymena-kotlu

Nedosáhnete na kotlíkové dotace? Zkuste Novou zelenou úsporám

Pokud jde o tuhá paliva, získáte dotace pouze na kotle na dřevo a dřevěné pelety, které patří mezi obnovitelné zdroje energie. Na uhlí se podpora od státu nevztahuje. Další možností jsou ale i kondenzační plynové kotle nebo tepelná čerpadla, která domácnosti nejčastěji využívají společně s fotovoltaikou.

Samotné kotlíkové dotace myslí především na nízkopříjmové skupiny obyvatel, tedy na starobní a invalidní důchodce a také na osoby, které pobírají příspěvek na bydlení. Těm stát vrátí až 95 procent z částky, kterou za nový kotel zaplatí. Ostatní se mohou zapojit do další vlny programu Nová zelená úsporám, díky kterému ušetří až 50 procent z celkové částky. Maximálně je ale možné čerpat jen 80 nebo 100 tisíc korun, podle toho, jestli zároveň vybudujete i zásobník na pelety. Výhodou je, že se dotace vztahují i na ty, kdo kotel vyměnili už dříve, konkrétně od dále.

Pro mnoho lidí je překážkou, že se dotace vyplácí zpětně. Nejprve tak musí majitel objektu rekonstrukci kotelny uhradit ze svého. Pokud ale žádáte o kotlíkové dotace, můžete získat část peněz už předem ve formě zálohy. Doporučujeme informovat se na webu Státního fondu pro životní prostředí nebo přímo u krajského úřadu, který je vypisuje. 

kotle-a-emisni-tridy

Nejčastější dotazy ohledně výměny kotlů:

Jak poznám, že je kotel neekologický?

Emisní zařazení kotle zjistíte z výrobního štítku, který pravděpodobně najdete na zadní straně kotle. Případně je informace uvedená i v návodu k zařízení nebo vám ji sdělí pracovník, který provádí pravidelnou kontrolu technického stavu a provozu kotle.

Na co myslet ještě před rekonstrukcí kotelny?

V ideálním případě byste měli začít opatřeními na snížení tepelné spotřeby domu, tedy především zateplením, odstranění tepelných mostů a výměnou oken a dveří. Díky tomu se vám bude nový zdroj tepla lépe vybírat. Zároveň nezapomeňte, že hodně pomůže i částečné zateplení. A i v tomto případě můžete zažádat o dotace ze zmiňovaného programu Nová zelená úsporám. Vhodná opatření je nutné konzultovat s odborníky , základem je ale snímání objektu infračervenou kamerou, která odhalí kudy uniká nejvíce tepla. 

Proč výměnu zahájit co nejdříve?

Výměnu starého kotle byste rozhodně neměli odkládat stejně jako žádost o dotaci. Pokud O dotaci nemáte zájem, schovejte si jako doklad o včasném řešení výměny fakturu nebo objednávku, abyste se při případné úřední kontrole vyhnuli nepříjemnostem. Instalaci nového kotle je ideální realizovat v létě, a tak je pravděpodobné, že příští rok budou mít  topenářské firmy plné ruce práce a lhůty se výrazně prodlouží.

Podle čeho nový kotel vybírat?

Pečlivě zvažte všechny výhody a nevýhody jednotlivých typů kotlů. Důležitou roli hrají především tepelně-izolační vlastnosti objektu, o kterých budete mít díky předchozí analýze dokonalý přehled. Opět doporučujeme nechat si vypracovat návrh od od odborníků, ale pro vlastní přehled můžete využít i Dotační kalkulačku

Moderní kotle zpravidla patří do 4. nebo 5. emisní třídy, a jsou tedy maximálně šetrné k životnímu prostředí. Jejich výkon se pohybuje od 16 do 55 kW, ale pokud už máte objekt zateplený, pravděpodobně nebudete potřebovat zařízení s nejvyšším výkonem, které by bylo zbytečně drahé. Jen si vždy nezapomeňte hlídat i účinnost, která se nejnovějších typů kotlů pohybuje nad 90 procenty. 

Všechny parametry si pečlivě ověřujte a raději investujte do kvalitní a ověřené značky. Stejně tak myslete i na snadné ovládání a maximální rozměry kotle. U variant na dřevo je nutné mít prostor i na instalaci akumulační nádrže s vodou, rozhodovat tedy může každý centimetr. A na závěr máme dobrou zprávu pro ty, kdo si chtějí ušetřit práci. dnes už totiž nemusíte do kotle ručně přikládat. některé modely na dřevo a pelety umožňují automatický provoz.

To nejdůležitější na závěr

  • Staré kotle se nesmí používat od 1. září 2024
  • Při porušení zákazu hrozí pokuta až 50 tisíc korun
  • Za neekologické jsou považovány kotle 1. a 2. emisní třídy
  • Výměnu kotle realizujte co nejdříve, nejlépe v letních měsících
  • Zvažte typ paliva, výkon kotle i další důležité parametry