Jak vybírat klimatizaci

vyber_klimatizaceVýběr klimatizace není úplně snadný. Je třeba se seznámit s jejich druhy, specifikací a celou řadou funkcí. Určitě to ale stojí za ten komfort, který vám nová klimatizace přinese. Správně vybraná klimatizace vám zajistí nejen úlevu od letních veder, ale také výhodu celoročně čistého vzduchu nebo třeba i možnost regulace vlhkosti či vytápění v zimních měsících. Některé klimatizace dokonce umožňují vzdálené ovládání z chytrého telefonu, díky kterému se budete vždy vracet do příjemně klimatizovaných prostor.

V tomto článku vás stručně seznámíme s druhy klimatizací a poradíme, jak klimatizaci vybírat a na jaké údaje a parametry se přitom soustředit. 

TIP: Nevíte si rady s výběrem nebo se tím nechcete zabývat? V Centru Vytápění Vám s výběrem klimatizace rádi poradíme, zpracujeme cenovou nabídku a následně klimatizaci odborně nainstalujeme. Pro více informací nás kontaktujte na tel.: +420 778 500 111, nevolny@centrumvytapeni.cz

Mobilní klimatizacemobilni_klimatizace

Mobilní neboli přenosná klimatizace bez venkovní jednotky se hodí pro prostory, kde nelze provést montáž klasické klimatizace. Může jít o pronajaté prostory, stavební buňky, historické či památkové budovy. Jednotku stačí zapojit do elektrické sítě a hadici s odvodem horkého vzduchu odvést do venkovního prostoru přes okno nebo otvor ve zdi.

Oproti klimatizacím s venkovní jednotkou jsou mobilní klimatizace hlučnější, ale najdete mezi nimi energeticky nenáročné modely, které jsou poměrně tiché. Mobilní klimatizace jsou vhodné jako pokojové klimatizace pro prostory o velikosti cca 10 až 40 m2 v závislosti na výkonu konkrétního modelu, výšky stropů v místnosti i zateplení.

Hlavní výhody

  • nízké pořizovací náklady
  • snadná přemístitelnost
  • snadno ji zprovozníte sami
  • snadné ovládání

Jak je to s instalací

Instalace je velmi jednoduchá. Přiloženou hadici pouze zacvaknete do koncovek, natáhnete si ji na potřebnou délku. Jeden konec pak nasadíte přímo na přístroj a druhý zacvaknete do lišty, kterou vsadíte do pootevřeného okna nebo otvoru. Oproti tomu u splitových a multisplitových klimatizací je nutná montáž odborníkem.

Splitové klimatizace

splitove_klimatizace

Splitové neboli dělené klimatizace s venkovní a vnitřní jednotkou jsou v současné době nejpoužívanějším typem a nabízejí mnoho užitečných funkcí. Splitová klimatizace má na rozdíl od multisplitových klimatizací na venkovní jednotku napojenou jen jednu vnitřní jednotku. Hodí se tak do bytu, do kanceláře nebo menšího domku.

Hlavní výhody

  • nízká hlučnost
  • vysoký výkon
  • vnitřní jednotka může být nainstalována prakticky kdekoliv v místnosti a nevyžaduje tolik místa jako mobilní klimatizace
  • nabízí mnoho funkcí např. včetně vytápění či ovládání klimatizace vzdáleně z chytrého telefonu
  • filtry pro zachycování prachu, bakterií, virů a dalších škodlivých látek

Multisplitové klimatizace

multisplitove_klimatizaceU klimatizace multisplit je na venkovní jednotku napojeno hned několik vnitřních jednotek, které mohou být rozmístěné do několika místností. Multisplitové klimatizace využijete ve velkých bytech, rodinných domech či firemních budovách, aniž byste museli mít na domě několik venkovních jednotek. Jednotlivé vnitřní jednotky jsou individuálně nastavitelné a řiditelné, musí však pracovat ve stejném režimu – chlazení nebo vytápění. Vnitřní jednotky lze je instalovat a připojovat dodatečně, a navíc je možné připojení různých typů jako jsou nástěnné, stropní či podparapetní.

Hlavní výhody

  • Stejné jako u splitových klimatizací +
  • K jedné venkovní jednotce je možné napojení cca 3-5 vnitřních jednotek
  • Každá vnitřní jednotka pracuje nezávisle na ostatních a umožňuje tak individuální nastavení teploty
  • Vnitřní jednotky mohou být přikupovány a instalovány postupně

TIP: Při výběru si nechte domácí splitové nebo multisplitové klimatizace od prodejce představit, ukázat v provozu a následně odborně namontovat vyškolenými techniky

Jak vybrat klimatizaci

Ve velkém horku se nedá pořádně pracovat, spát, relaxovat ani přemýšlet. Pokud si chcete doma či v kanceláři průběžně udržovat i v horkém létě příjemný chládek, přichází na řadu klimatizace. Jakou si máte vybrat a podle jakých parametrů? Máme pro vás několik základních doporučení, která vám s výběrem klimatizace pomohou.

Zabudovaná nebo mobilní

Klimatizační jednotky se dělí na mobilní a zabudované. Každá z nich má svá pro a proti. Zabudované klimatizace jsou podstatně výkonnější, ale současně také finančně náročnější a jejich instalace je o něco složitější. Mobilní klimatizace naopak sice nejsou tolik výkonné, ale jsou výrazně levnější a můžete je pohodlně používat i v místech, kde jsou zakázány stavební úpravy. Při cenovém srovnání berte v úvahu i náklady na provoz, které jsou obvykle nižší u zabudovaných klimatizací. Další nevýhodou mobilních klimatizací může být (u některých modelů) nutnost vylévat zkondenzovanou vodu.

Typy zabudovaných klimatizací podle umístění

  • Nástěnné klimatizace - umisťují se do vyšší části svislé zdi.

  • Stropní či kazetové klimatizace - instalují se pod strop a zpravidla se zasazují do stropních podhledů.

  • parapetní a podstropní klimatizace – ideální do prostor, kde je málo místa nebo kde nelze instalovat nástěnné jednotky. Tyto klimatizační jednotky lze instalovat horizontálně i vertikálně např. pod strop nebo pod parapet.

Mobilní klimatizace versus ochlazovače vzduchu

Ochlazovač vzduchu není to samé, jako klimatizace. Každé zařízení pracuje na trochu jiném principu. I když vám oba tyto produkty ochladí vzduch v místnosti, každý z nich pracuje trochu jiným způsobem. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

  • Ochlazovač vzduchu má jako chladící médium vodu a je tedy ekologičtější než klimatizace, jeho provoz ale zvyšuje vzdušnou vlhkost v místnosti
  • Klimatizace na rozdíl od ochlazovačů vzdušnou vlhkost v interiérech obyčejně snižuje. Dnes již však existují i klimatizace s funkcemi zvlhčování i odvlhčování.
  • Ochlazovač na rozdíl od mobilní klimatizace nemá hadici a neodvádí horký vzduch z místnosti.
  • Ochlazovač není tak výkonný jako klimatizace a dokáže snížit teplotu v místnosti jen o pár stupňů Celsia.

Výkon klimatizace

Sledujte maximální doporučený objem místnosti, kterou klimatizace zvládne ochladit. Běžný výkon se pohybuje kolem 2,6 kW a zvládne ochladit prostor o objemu 70 m3. Jde však o místnosti bez tepelných zisků. V kuchyni bude vznikat teplo díky používání sporáku či trouby a potřebujete sem klimatizaci s vyšším výkonem.

Hlučnost klimatizace

U mobilních klimatizací se průměrná hlučnost pohybuje mezi 50 a 60 dB, což odpovídá hluku průměrné hlasitosti puštěné televize. Zabudované klimatizace jsou tišší a jejich hlučnost bývá kolem 20 dB, což je zvuk tikajících hodin.

Funkce klimatizace

  • Funkce SLEEP umí v noci udržovat příjemné klima pro pohodlný spánek.
  • Funkce DRY neboli odvlhčování udržuje vlhkost a pokojovou teplotu na komfortní úrovni.
  • Režim AUTO automaticky určuje provozní režim pro optimální pohodlí.
  • Funkce časovače umožní klimatizaci vypnout či zapnout třeba ještě před vaším příchodem z práce, tedy v požadovanou denní dobu.  
  • LED displej zobrazí aktuální pokojovou teplotu a nastavený provozní režim.
  • Funkci topení oceníte v jarních a podzimních sychravých dnech mimo běžnou topnou sezónu. Klasické topení v mrazech ale nenahradí.
  • Funkce automatického resetu při výpadku elektrického proudu přístroj znovu zapne v režimu, v jakém se nacházel před výpadkem.  
  • U moderních mobilních klimatizací se už nevylévá nádržka s kondenzovanou vodou a disponují speciální funkcí odpařování kondenzátu.
  • Funkce automatického vnitřního sušení respektive čištění přístroje zamezí zbytkové vlhkosti a tvorbě plísně.
  • Multifunkční ovladač umožní ovládání na dálku.
  • Dětská pojistka je důležitou funkcí pro malé děti.

Nejprodávanější klimatizace v našem e-shopu

Foto klimatizace Název produktu Druh Orientační cena
 mobilni_klimtizace_sinclair Mobilní klimatizace Sinclair AMC-11P Mobilní klimatizace  12 349 Kč

 

splitova_klimatizace_daikin

 Daikin Perfera FTXTM40M+RXTM40N Splitová klimatizace   66 775 Kč

vnitrni_jednotka_daikin_multisplit

Daikin Multi Stylish FTXA50AW Vnitřní jednotka k multisplitové klimatizaci 33 788 Kč

venkovni_jednotka_multisplit

Daikin Multi 3MXM68N - Venkovní jednotka 6,8 kW

 

Venkovní jednotka multisplit
možnost připojení 3 vnitřních jednotek

66 221 Kč

 

VŠECHNY KLIMATIZACE