Jak vybrat čističku vzduchu

cisticka_vzuchu

Pokud jste citliví na malé částice ve vzduchu, prach, plísně a pyly, které vám způsobují alergie, astma nebo dýchací obtíže, je na čase zvážit investici do čističky vzduchu. Čistička vzduchu se vyplatí obzvláště, když máte doma malé děti, astmatiky, alergiky, domácí zvířata nebo žijete v rušném městě. V současnosti jsou čističky velmi žádané pro jejich schopnost eliminovat viry. Jaká čistička bude nejlepší právě pro vás? Podívejte se s námi podle jakých faktorů vybírat a jaké jsou nabízené funkce.


Na co myslet při výběru čističky vzduchu

  • promyslete, jaký druh nečistot má čistička vzduchu primárně zachytit
  • ve větších místnostech musí čistička disponovat vyšším vzduchovým výkonem
  • pokud jde o model do ložnice, zaměřte se na tichý chod do 30 dB
  • funkce a vlastnosti se odvíjejí od výkonu i ceny čističky vzduchu
  • možnost nastavení výkonnostních stupňů má vliv na spotřebu i hlučnost
  • oťukněte si recenze – přečtěte si názory a zkušenosti ostatních, diskuse nebo test čističek vzduchu

Vzduchový výkon/průtok vzduchu

Vzduchový výkon by měl odpovídat velikosti místnosti, ve které bude čistička vzduchu umístěna. Můžete použít vzorec pro jeho výpočet, kdy plochu podlahy v m2 násobíte výškou stropu v m a součin následně násobíte číslem 2,5. Výsledkem je požadovaný výkon čističky v m3/h. Pro vyšší výkon u alergiků doporučujeme místo hodnoty 2,5 násobit číslem 4. Pokud vám to umožní rozpočet, zvolte klidně o něco výkonnější čističku.


Filtrace a druh nečistot

Dnes najdete na trhu poměrně multifunkční modely čističek vzduchu s několikanásobnou filtrací, která si poradí s různými druhy nečistot. Jestliže řešíte nějakou specifickou situaci, jako např. přítomnost zvířat, astmatiků či alergiků ve vaší domácnosti nebo se v daných prostorách kouří, je dobré se o tom poradit s prodejcem. Kvalitní filtrace je totiž rozhodujícím faktorem pro správný výběr. Například při soužití s kuřákem oceníte deodorizační katalyzátor, který rozkládá pachy. V domácnosti s mazlíčky je zase důležitý snadno vyčistitelný filtr, který zachytí velké částice a hrubé nečistoty.

Hlučnost

Pro správnou funkčnost čističky vzduchu je třeba její pravidelné používání. Parametr hlučnosti se proto jeví jako velmi důležitý. Hlučnost se obvykle přímo odvíjí od výkonu. Pokud chcete, aby byla čistička výkonná přes den, ale hodláte ji používat i v noci, zvolte typ s regulací výkonu, aby v noci hlučnost nepřekročila 30 dB (A).

Spotřeba energie

Spotřeba elektrické energie závisí na příkonu. Nejčastější příkon je 30 až 60 W. Čím vyšší příkon, tím vyšší spotřeba energie a čím nižší příkon, tím slabší výkon čističky vzduchu. Podstatné jsou i výkonnostní stupně a druh filtru. Čistička vzduchu s HEPA filtrem je účinnější než jiné typy, ale spotřebuje o něco více elektřiny.

Velikost

Nejmenší čističky vzduchu se dají postavit na poličku. Nicméně můžete u nich očekávat menší výkon a omezenější nabídku funkcí než u větších samostatně stojících čističek. Pokud chcete čističku využívat přes den v kuchyni, večer v obývacím pokoji a na noc v ložnici, zvolte model, který je snadno přenositelný nebo opatřený kolečky.

Náročnost na údržbu

Některé čističky vzduchu disponují omyvatelnými filtry, které snižují náklady na údržbu. U jiných modelů je třeba pravidelně kupovat a měnit filtry. Modely se senzorem znečištění filtru vás na potřebu výměny filtru upozorní a ušetříte peníze.

Tip: Pro optimální výkon by měla být čistička vzduchu umístěna ve středu místnosti a také dál od nábytku. Pokud je v místnosti nějaký zdroj znečištění (například místo, kde se vyskytují domácí mazlíčci a vy jste na ně alergičtí) je vhodné čističku umístit do jeho blízkosti.

Doplňkové funkce a pokročilé technologie

  • Ionizátor/ionizér - zvyšuje účinnost filtrace tím, že vytváří záporně nabité ionty, které ve vzduchu reagují s různými škodlivými pevnými částicemi (prach, alergeny, bakterie).
  • Plazma ionizátor – je modernější typ ionizátoru používaného v čističkách vzduchu. Kromě snížení prašnosti, osvěžení vzduchu a potlačení pachů zvládá navíc odbourávat další nečistoty jako metan, benzen, cigaretový kouř, ale i další nebezpečné látky uvolňující se například z lepidel a rozpouštědel použitých v běžném vybavení domácnosti či stavebních materiálech. Neutralizuje také viry, bakterie a spory plísní.
  • Technologie Streamer – pachy, plísně, viry a další alergeny jsou rozloženy plazmovým výbojem a následně zničeny oxidací. Viry se tak stávají neškodnými. Molekuly se ve výboji potom rozloží na bezpečné atomy dusíku a kyslíku a molekuly vody.
  • Zvlhčování – udržuje v místnosti příjemnou vlhkost.
  • Časovač – umožňuje nastavit zapnutí či vypnutí čističky na určitý čas.
  • Automatický režim – průtok vzduchu se automaticky přizpůsobuje znečištění vzduchu.
  • Režim turbo – pro provoz jednotky ve vysokém výkonu, použijete jej např. po příchodu domů.
  • Noční/silent nebo spánkový režim – přizpůsobí výkon a hlučnost čističky pro nerušený spánek.
  • Pylový režim – vytvořením lehké turbulence vzduchu v místnosti jsou pyly zachytávány ještě předtím, než se usadí na podlaze.
  • Dětská pojistka – tato funkce brání tomu, aby malé děti manipulovaly s čističkou vzduchu.

Tip: Při použití čističky vzduchu se ujistěte, že jsou v dané místnosti zavřená okna a dveře. Čistička je v závislosti na výkonu schopná vyčistit jen omezené množství vzduchu a proudění vzduchu místností proces čištění komplikuje.

Čističky vzduchu pomáhají zvyšovat kvalitu vzduchu a mohou výrazně přispět ke snížení zdravotních potíží, nejsou však náhradou léčby obtíží jako jsou alergie nebo astma. Kromě čističek a léčby jsou však i další cesty, jak zmírnit příznaky alergie. Třeba tím, že budete dodržovat v domácnosti určitá opatření. 

Nejprodávanější čističky vzduchu v našem e-shopu

Foto čističky vzduchu Název produktu Základní vlastnosti Cena
cisticka-vzduchu-se-zvhcovacem DAIKIN Ururu MCK75J ČISTIČKA VZDUCHU

Čistička vzduchu se zvlhčovačem a ionizátorem a 5-ti stupňovou filtrací vzduchu

  • Velikost místnosti: až 46 m2
  • Průtok vzduchu: až 450 m³
  • Tichý chod: 17 dB

 15 100 Kč

20 258 Kč

čistička vzduchu Sinclair Čistička vzduchu SINCLAIR SP-75UV

Čistička vzduchu s UV-C LED technologií pro dezinfekci vzduchu

  • Velikost místnosti: až 75 m2
  • Průtok vzduchu: až 600 m³
  • Tichý chod: 22 dB

 

8 999 Kč

 

cisticka-vzduchu-s-ionizatorem

DAIKIN MC70L ČISTIČKA VZDUCHU

Čistička vzduchu s ionizátorem a 6-ti násobnou filtrací vzduchu

  • Velikost místnosti: až 46 m2
  • Průtok vzduchu: až 420 m³
  • Tichý chod: 16 dB 

13 999 Kč

18 354 Kč

 

ZOBRAZIT ČISTIČKY V E-SHOPU