Obliba peletového vytápění roste - výroba dřevních pelet má nové rekordy

V Rakousku či Německu si peletové vytápění nemohou vynachválit, výhody tohoto způsobu topení objevují už i Češi. Ekologicky vhodnější systém tak pomalu začíná nahrazovat zastaralé uhlí, které k životnímu prostředí zrovna šetrné není.

Dřevní pelety jako ideální palivo

Někdo věří zprávám o zhoršujícím se životním prostředí, někdo zase ne. Obě strany by se však mohly shodnout, že pokud je k dispozici k přírodě ohleduplnější varianta vytápění, je na místě ji zvolit. Dřevní pelety zažívají velký boom. U našich západních sousedů se kupují čím dál více. Jen v prvním čtvrtletí roku 2019 se v Rakousku prodalo o 30 % více kotlů na pelety než ve sledovaném předchozím období. Počet prodaných pelet stoupá i v Německu, pozadu není ani Itálie, kde se aktuálně spotřebuje 3,5 milionu tun pelet ročně“Roční nárůst spotřeby je zde 200 000 tun,” přibližuje aktuální trendy Michael Pfeifer, CEO tyrolské skupiny Pfeifer, která se brzy stane absolutní jedničkou na evropském trhu s peletami.

Produktion_HWI_vyroba_pelet

Výroba dřevěných pelet v peletárně, zdroj: Klastr Česká peleta

Vytápění peletami v Česku

U nás stoupající tendence vytápění peletami také zaznamenáváme. “Lidé stále ještě hodně topí uhlím, ale změna v myšlení směrem k ekologii a udržitelnosti je jasně patrná. Potenciál pelet pro vytápění je obrovský,” prozrazuje Vladimír Stupavský, předseda národní asociace Klastr Česká peleta. Konkrétně jeho slova dokazuje skutečnost, že čeští peletáři loni dosáhli rekordního výsledku. Vyprodukovali neuvěřitelných 400 000 tun pelet. Roční obrat trhu s peletami tak překročil magickou hranici dvou miliard korun. Hlavními producenty jsou rakouské firmy jako Mayr-Melnhof Holz se zázemím v Paskově a Pfeifer Holz na Plzeňsku, vyloženě českým lídrem na trhu je BIOMAC. Protože je pravděpodobné, že poptávka bude narůstat, uživí se i střední a menší čeští výrobci, pomoci jim mohou slibované kotlíkové dotace či snížení DPH na dřevní paliva.

Vytápění peletami v číslech

  • 400 tisíc tun dřevěných pelet se v roce 2019 celkem vyrobilo v ČR
  • 6% (23 tisíc tun) byl meziroční nárůst výroby dřevěných pelet v ČR
  • 34 peletáren je v ČR aktuálně v provozu
  • 35 000 peletových kotlů a kamen je již v ČR nainstalováno
  • 110 tisíc tun ročně je aktuální domácí spotřeba
  • 67 % českých pelet je určeno na export zejména do Rakouska, Německa a Itálie

systém-komfortního-vytápění-peletami

Schéma komfortního vytápění peletami, zdroj: Klastr Česká peleta

Kotle a kamna na pelety – výměna je snadná

Moderní systém vytápění se samozřejmě hodí do novostaveb. Nepodceňujte jej ani, když máte starší dům. Naopak, i pro vás jsou kotel na pelety nebo kamna na pelety aktuální. Stavby staré desítky let se hůře vytápějí, spotřebuje se tedy více energie. Zaplatíte tak více, navíc znečistíte své okolí, v němž žijete, zbytečnými zplodinami. Výměnu kotle můžete financovat až z 85 % z kotlíkových dotací. Jak vyplývá z průzkumů, k peletovým systémům topení se lidé uchylují i z důvodu lokální kůrovcové kalamity. Podle expertů se v následujících pěti letech prodej produktů peletového vytápění v Česku zdvojnásobí.

Přemýšlejte proto i vy o novém způsobu topení. Vždyť se jedná o prostředí, v němž žijete. Příznivé je i to, že se připravuje nový dotační program na podporu výměny nevyhovujících uhelných kotlů. V plánu je totiž do září roku 2022 vyměnit víc než 300 000 uhelných kotlů. Ve hře je také snížení sazby DPH na dřevní paliva na 10 %, které v loňském roce navrhoval bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka.

 

Zdroje: 

https://www.ceska-peleta.cz/tiskove-zpravy/novy-rekord-v-cesku-se-vyrobilo-400-tisic-tun-pelet/

https://www.ceska-peleta.cz/tiskove-zpravy/skupina-pfeifer-udela-z-chanovic-peletarskou-velmoc-do-dvou-let-se-vyroba-ztrojnasobi/