Jak udržet čistý a voňavý vzduch doma či v kanceláři

Vzduch, který dýcháme, má nezanedbatelný vliv na naše zdraví. A zatímco kvalitu venkovního ovzduší neovlivníme, o kvalitě a čistotě vzduchu doma či v kanceláři můžeme rozhodovat i my sami. Ať už správnou technikou větrání, používáním čističky vzduchu nebo udržováním optimální vlhkosti vzduchu.

vetrani-oknem-ventilackou

1. Větrání

V nevětrané místnosti dochází k postupnému hromadění CO2 a stoupá rovněž relativní vlhkost vzduchu. Docházet však může i ke koncentraci potenciálně nebezpečných látek, které se přirozenými procesy uvolňují z nábytku a dalších povrchů.

Následky dlouhodobého pobytu v nevětraném nebo nedostatečně větraném prostředí se mohou projevit bolestí hlavy, únavou, sníženou koncentrací a v některých případech i vážnějšími dopady na zdraví.

Správná technika větrání dokáže zajistit zdravější ovzduší. Přítomnost čerstvého vzduchu navíc zvýší náš pocitový komfort. V dobře vyvětrané místnosti budeme nejenom výkonnější, ale celkově se cítit lépe.

Základní pravidla, jak správně větrat

  • V zimním období otevřít celé okno, ale pouze na několik minut, aby nedošlo k ochlazení vnitřních povrchů.
  • V létě větrat v nejchladnější části dne. Větrání průvanem omezit jen na nezbytně dlouhou dobu.
  • Vyhnout se větrání za deště kvůli nežádoucímu zvýšení vlhkosti vzduchu.
  • Omezit větrání v pylové sezóně a během smogové situace.
  • V teplejší polovině roku používat sítě proti hmyzu do oken.

2. Čističky vzduchu

Pokud není možné z jakýkoliv důvodů pravidelně větrat, lze sáhnout po čističce vzduchu. Moderní modely navíc dokážou mnohem více než pouze zajistit v místnosti čistší vzduch.

Kvalitní čistička vzduchu, která disponuje ionizátorem a vícestupňovou filtrací, dokáže z ovzduší zachytit širokou škálu nečistot, a navíc působí účinně i proti nejrůznějším pachům.

Nejdůležitější vlastnosti čističky vzduchu:

  • zachycení prachových částeček
  • eliminace pylu a dalších alergenů
  • vysoká účinnost proti virům, bakteriím a polétavým plísním
  • vyfiltrování formaldehydu a dalších nebezpečných látek
  • odstranění zápachu (např. z cigaretového kouře)
  • zvýšení množství záporných iontů pro kvalitnější ovzduší

Právě používání čističky vzduchu může být proto jedním z nejzajímavějších způsobů, jak doma nebo v kanceláři udržet svěží, čistý a zároveň příjemný vzduch.

cisticka_vzuchu

3. Okna

Špatně nainstalovanými okny v chladné části roku nepříjemně protahuje, a proto jsou nezřídka hlavním viníkem vysokých nákladů na vytápění.

Navíc mohou celkově narušit zdravé prostředí v interiéru, zejména kvůli riziku vysoké vlhkosti vzduchu, která skýtá ideální podmínky pro vznik a rozvoj nebezpečných plísní. Ty poté mohou oslabit imunitu a zhoršit zdravotní stav u alergiků a astmatiků. 

Jak poznat špatně namontovaná nebo seřízená okna:

  • špatně funguje otevírání a zavírání
  • dochází k prosakování vlhkosti či rovnou zatékání
  • okna nebo jejich okolí se rosí
  • objevují vlhká místa nebo plíseň
  • okna špatně těsní

AdobeStock_311594715

4. Vlhkost vzduchu

Pocitový komfort ovlivňuje nejenom čistota vzduchu, ale také jeho vlhkost. Ta by se měla pohybovat přibližně v rozmezí 40 až 60 %. Pobyt v prostředí, kde panuje příliš suchý nebo naopak příliš vlhký vzduch, může mít negativní vliv na naše zdraví.

Během vaření, vytírání podlah, sušení prádla, sprchování a dalších běžných každodenních činnostech vlhkost vzduchu přirozeně stoupá. To může způsobit navlhání stěn, vznik plísní, stejně jako množení bakterií a snadnější přenos virů.

Nadměrná vlhkost vzduchu se může později projevit také oslabenou imunitou, opakovanými respiračními potížemi či alergií.

Kromě správné techniky větrání si se zvýšenou vlhkostí dobře poradí i odvlhčovač vzduchu.

5. Zelené čističky vzduchu

Přítomnost květin doma či v kanceláři vykouzlí příjemnější, ale mnohdy také zdravější prostředí. Rostliny mají úžasnou schopnost z ovzduší vychytávat některé škodlivé látky, pohlcují pachy a snižují koncentraci oxidu uhličitého. Tím celkově zlepšují kvalitu vzduchu, který v místnosti dýcháme.

Mezi oblíbené „zelené čističky vzduchu“ patří například blahovičník, ledviník, dracéna a zelenec. Vyhýbat se není třeba ani bylinkách, mnohé z nich navíc domov krásně provoní.

zelene-rostliny-cisteni-vzduchu

6. Aroma difuzéry

Čistý a svěží vzduch s optimální vlhkostí zlepší kvalitu vnitřního prostředí. O navození ještě příjemnější a v neposlední řadě útulné atmosféry se postarají vonné esence, které jsou balzámem pro naše smysly.

Vůně mají schopnost působit na naše emoce. Povzbuzují, případně navozují naopak zklidňují, a dokonce mají vliv i na naše fyzické zdraví.

K provonění interiéru lze použít například osvěžovač vzduchu nebo aromalampu. V poslední době jsou velice oblíbené také aroma difuzéry. Moderní ultrazvukové modely dokážou dokonce ovzduší i zvlhčit a pročistit. Pokud byste se chtěli o aroma difuzérech dozvědět něco více, našli jsme pro vás obsáhlý článek na webu Recenzer, na kterém mino jiné naleznete i srovnání a žebříček těch nejlepších. (článek - https://www.recenzer.cz/aroma-difuzery/).

vonavy-vzduch-aroma-difuzer