Jak skloubit oblíbené styly při zařizování interiéru s vhodnými krby a kamny

Sladěný interiér s citlivou volbou vhodným doplňků a barev je zárukou vizuálně příjemného prostředí, ve kterém bude radost trávit čas. Zařídit si vlastní domov krásně a útulně nemusí být těžké, stačí dodržet jednotný styl, případně kombinaci stylů, které se navzájem doplňují. Totéž platí pro krbová kamna a krby, která se při správném výběru stanou chloubou interiéru.

uvod-interier

1. Vintage styl

Vintage styl osloví především milovníky časů dávno minulých. Nese se totiž v duchu módních trendů 50. a 60. let minulého století s přesahem do dřívějších i vzdálenějších dob. Primárně cílí na kvalitní kusy nábytku a doplňky, které s sebou nesou kus historie a mají tzv. duši. Při renovaci se dbá na to, aby bylo opotřebení zubem času přiznané.

Prvky a doplňky

Čalouněná křesílka, nástěnné tapety, dobová svítidla a přístroje (např. radiopřijímač, telefon), početné textilní bytové dekorace, vázy na květiny, rámečky na fotky. Vintage mohou doplňovat i opravdové starožitnosti, tj. kousky starší 100 let. 

TIP: Pokud se chcete inspirovat, jaký se dá koupit nábytek ve vintage stylu doporučujeme se podívat na web homago.cz, kde naleznete výrobky od několika prodejců.

Materiál

Nábytek z masivu, mramor a jiný přírodní kámen, čalouněný sedací nábytek, bronzové a cínové předměty. Obecně mají přednost kvalitní přírodní materiály.

Barvy

Především neutrální, přírodní a pastelové odstíny. K charakteristickým barvám náleží například šedá, béžová, krémová, hnědá, bronzová, hořčicově žlutá, petrolejově modrá či mátově zelená. Výsledný dojem má navozovat příjemné a klidné prostředí bez divoké pestrosti.

Příbuzné styly

Vintage se do určité míry překrývá se stylem retro, který se zaměřuje na dobu před zhruba 20 až 30 lety.

Jaká krbová kamna zvolit k vintage stylu?

V interiéru ve vintage či retro stylu se budou krásně vyjímat krbová kamna ze smaltované litiny od značky La Nordica nebo krbová a kuchyňská kamna s keramickými obklady téže značky.

2. Skandinávský styl

Typický interiér zařízený ve skandinávském stylu je minimalistický, vzdušný a prosvětlený s jednoduchými a čistými liniemi. Obsahuje kvalitní kusy nábytku a designové prvky, dekorace a doplňky jsou používány spíše decentně.

Prvky a doplňky

Dřevěná podlaha a stropy, přiznané trámy, nábytek z masivního dřeva, prostorná světlá pohovka, designová svítidla a zrcadla. Interiér může být střídmě doplněný o vhodné dekorace (např. pokojové rostliny, přehozy a polštářky, vonné svíčky).

Materiál

Základem jsou kvalitní a přírodní materiály. Převládá nábytek a další prvky ze dřeva, kovu, skla, pravé kůže či vlny, stejně jako přírodních textilií (bavlna, len).

Barvy

Neutrální, světlé a jemné pastelové barevné odstíny bez křiklavých kontrastů. Mezi oblíbené barvy patří především bílá, béžová, krémová a světlejší tóny šedé. Ty mohou být doplněny například o pastelovou růžovou, modrou či zelenou, avšak pouze v menší míře a s citem.

Příbuzné styly

Skandinávský styl má nejblíže k minimalismu, který je však více strohý a neutrální.

Jaká krbová kamna zvolit ke skandinávskému stylu?

Ke skandinávskému stylu skvěle ladí klasické krbové vložky s obestavbou a krbové sestavy, které mohou být v moderním minimalistickém stylu. Hezky ale působí i kombinace s lehkým retro nádechem, který krbu dodá např. obklad se vzhledem bílých cihel, zvolit lze také univerzální jednoduchá litinová krbová kamna

3. Boho styl

Pro boho styl neplatí žádná striktní pravidla. Pokud toužíte po originálním, pohodlném a útulném bydlení uprostřed pestrých barev, nespoutaných vzorů a jedinečných dekorací, pak je pro vás právě boho styl tím pravým.

Prvky a doplňky

Typický je zdánlivě nesourodý nábytek a další prvky. Do boho interiéru se hodí například houpací síť, třásňové ozdoby, postelová nebesa, netradiční svítidla (lucerny), exotické živé květiny, lapače snů a různé dekorace inspirované etnickými motivy, stejně jako pletené a vyšívané doplňky.

Materiál

Kromě tradičního dřeva, kovu a textilu lze vsadit i na méně běžné materiály. Není se třeba obávat ratanu, proutí, bambusu a rákosu, oblíbené jsou rovněž doplňky z pytloviny, krajky a hedvábí.

Barvy

Fantazii se meze nekladou, lze používat nespočet barevných odstínů a jejich kombinací. Kromě běžných odstínů není třeba se vyhýbat ani zářivým a třpytivým barvám.

Příbuzné styly

Nespoutaný boho styl často čerpá i z jiných stylů, jejichž prvky poté originálně kombinuje. Nejčastěji v něm lze nalézt inspiraci vintage stylem.

Jaká krbová kamna zvolit k boho stylu?

V bohostylu se fantazii meze nekladou. Co třeba originální bílá litinová kamna? Nebo raději stylová černá? V tomto případě se nemusíte bát ani kachlových kamen v pestrých barvách nebo vše zharmonizovat zemitou hnědou. 

 

4. Rustikální styl

Rustikální styl charakterizuje bydlení ve venkovském duchu s důrazem na tradiční řemeslné prvky a použití kvalitních přírodních materiálů. Interiér v rustikálním stylu je velice útulný, vyniká kouzlem časů minulých, zároveň je však pohodlně a prakticky zařízený.   

 

Prvky a doplňky

Masivní nábytek s vyřezávanými prvky a kovovými úchyty (např. lavice do kuchyně, prosklené vitríny, příborníky a komody), dřevěné podlahy a trámy, obklady s retro motivy, bavlněný a lněný bytový textil. Na další super inspirace se můžete také podívat ve fotogalerii na webu jninterier.cz.

Materiál

Poctivé masivní dřevo, přiznané cihlové prvky, přírodní kámen, dále keramické, kameninové, skleněné a kovové doplňky.

Barvy

Rustikální styl provází přírodní a zemité barevné odstíny. Vhodné jsou zejména veškeré variace hnědé, stejně jako hřejivé pastelové barvy doplněné o neutrální odstíny (krémová, šedá).

Příbuzné styly

Často lze natrefit i na venkovský styl, jedná se víceméně o synonymum. Rustikální styl se rovněž prolíná s tzv. selským stylem, který je populární hlavně na chalupách.

Jaká krbová kamna zvolit k rustikálnímu stylu?

Ani v rustikálním stylu nic nezkazíte bytelnými litinovými kamny. Vsázkou na jistotu budou i tradičně vypadající kachlová krbová kamna, která v sobě ovšem dnes již mohou ukrývat všechny moderní funkce a vlastnosti. 

5. Provensálský styl

Provensálský styl je inspirovaný bydlením na jihofrancouzském venkově. A protože se vyznačuje příjemným, útulným, avšak zároveň jednoduše zařízeným interiérem s kvalitními přírodními materiály, v současnosti se řadí mezi nejoblíbenější styly vůbec.

Prvky a doplňky

Světlý nábytek, mnohdy patinovaný a s kovanými prvky. Interiér doplňují keramické, plechové či starožitné dekorace a v neposlední řadě živé květiny. Chybět nesmí ani bytový textil (prostírání, závěsy, polštářky, textilní čalounění). Pokud chcete rychle a bez velkých finančních prostředků změnit vzhled křesel a sedaček, můžete se poohlédnout po napínacích potazích na křeslo. Žádoucí jsou romantické a květinové motivy (levandule), avšak bez přehánění.

Materiál

S provensálským stylem je nedílně spojené hojné použití masivního dřeva, pravého kamene a kovu, stejně jako textilních bytových dekorací

Barvy

Obvykle dominuje šedá, krémová, béžová nebo bílá. Tento neutrální odstín je poté šikovně doplněný o pastelové barvy, v jejichž popředí stojí hlavně fialová. Oblíbené jsou rovněž pastelové odstíny modré, zelené, žluté či růžové.

Příbuzné styly

Provensálský styl se někdy označuje jako styl Provence, případně francouzský styl. Někdy se může částečně prolínat s venkovských stylem.

Jaká krbová kamna zvolit k provensálskému stylu?

Romantický provensálský styl hezky doplní bílá nebo černá litinová kamna, kachlová kamna v bílé barvě nebo obestavěná krbová vložka obložená dekorativním kamenným či cihlovým obkladem.

 

Zdroj foto: https://unsplash.com/