Jak zařídit kuchyni na chalupě ve venkovském či rustikálním stylu

 

kuchyně-venkovský-styl

Chystáte se zařizovat kuchyni na své nové chalupě nebo jen renovujete tu, kterou už máte dlouhá léta? Ať je to tak, či tak, přinášíme vám tipy, jak zařídit kuchyni ve venkovském stylu. 

Venkovský styl

Mezi typické prvky venkovského či rustikálního stylu patří přírodní materiály nábytku i doplňků, světlé barvy v interiéru, řemeslné detaily, pohodlný masivní nábytek a kostkované vzory či florální motivy. Nejvhodnější je, když je nábytek vyrobený z masivního dřeva a je do detailů řemeslně opracovaný. Může být patinovaný nebo vyzdobený malovanými ornamenty. 

Z barev dominuje bílá barva. Dobře ji doplňují pastelové barvy a barvy v přírodních tónech. Více než na lesklý povrch je potřeba vsadit na matný vzhled. V tomto stylu se velmi často můžete setkat s otevřenými policemi. Právě tam budete mít dostatek místa na vystavení všeho, co vnáší do interiéru venkovskou náladu. 

bílá-kuchyně-na-chatu

Kuchyňská kamna

Také jste milovali buchty, které vám babička s láskou pekla k nedělní snídani ve starých kuchyňských kamnech? Pak jistě víte, že chutnaly úplně jinak než z moderní elektrické trouby. A ta vůně! Pořiďte si na svou chalupu kuchyňská kamna na tuhá paliva a vytvořte tuto vzpomínku i vašim dětem nebo vnoučatům.

V kuchyňských sporácích na dřevo můžete nejen péct, ale i vařit nebo topit. Posezení u kamen, ze kterých sálá teplo a praská v nich dřevo, je navíc skutečně pohodovým a uklidňujícím zážitkem. Rustikální vzhled kuchyně nejvíce podtrhnou kamna s kachlovými obklady.

sporak-na-tuha-paliva-nordica

 

Prohlédnout kuchyňské sporáky La Nordica >>

 

Nábytek v rustikálním stylu

Ve správné venkovské kuchyni nechybí kredence, almary, příborníky, úložné bedny a komody se šuplíky. Na chalupě se nejlépe bude vyjímat nábytek, který je vyrobený z řemeslně opracovaného masivu. Můžete využít patiny, která mu dodá „léta“. Skvěle vypadají také malované ornamenty. 

Nejlépe se patina uplatní na nábytku z borovice, dubu nebo cedru. Patinovat můžete nejen nábytek, ale i dekorace nebo stěny. K tomuto účelu se dá využít i bazarový nábytek, z něhož s troškou šikovnosti vyrobíte opravdu zajímavé kousky. Bát se nemusíte ani flekatých, otlučených či oprýskaných věcí, mají totiž duši a vypráví příběhy.

rustikalni-nabytek-s-patinou 

Smaltované nádobí

Co se týče kuchyňského nádobí, setkáte se dnes na trhu s nepřeberným množstvím nejrůznějších materiálů. Je však jen jeden materiál, který přečkal staletí a o své místo v českých kuchyních bojuje dodnes - smaltované nádobí. Smaltované nádobí má své příznivce i odpůrce, pravdou však zůstává, že má styl a půvab. Navíc je velmi odolné proti mechanickému poškození a snadno se čistí.

Do kuchyně ve venkovském stylu dále patří keramické hrnky, hmoždíře, litinové pánve, cedníky, proutěné košíky, formičky na cukroví, ruční mlýnky na kávu i retro cibulák. 

 venkovská-kuchyně

Kuchyňský textil

Doladit rustikální kuchyni můžete pomocí textilu. Na okna můžete pověsit závěsy se záclonkami s károvaným nebo květinovým vzorem. Jídelní stůl ozdobte ubrusem se stejným vzorem, který je na závěsech, aby vše hezky ladilo.

Nezapomeňte ani na chňapky a kuchyňské utěrky. Ty by měly být především funkční. Skvěle se hodí například utěrky z bavlny nebo ze lnu. Pod stůl položte vintage koberec, který působí jako skvost, který se dědí z generace na generaci a má dokonale vybledlý vzhled. Navíc patří mezi současné trendy. 

A co takhle si nějaké textilní doplňky upaličkovat? Není nic hezčího, než když vám kamarádi a přátelé pochválí vaše vlastní výrobky. A že nevíte jak na to? Podívejte se na tento online kurz.

 kuchynsky-textil-venkovsky-styl