8 tipů, jak zlepšit tepelný komfort v domácnosti

Co je tepelná pohoda?

Když se řekne tepelná pohoda, každý z nás i představí něco jiného, a skutečně jde o pojem, který je relativní, každý ji vnímá jinak, a to v závislosti na fyzikálních podmínkách a vykonávané činnosti. Dalo by se říci, že jste v tepelné pohodě ve chvíli, kdy vám není příliš teplo ani chladno. Základem tepelné pohody je vhodná teplota vzduchu v místnosti, dále teplota vybavení, povrchová teplota stěn a nakonec vlhkost vzduchu, která hraje také důležitou roli.

tepelny-komfort-doma

V každé místnosti nastavte vhodnou teplotu

Ideální teplota vzduchu je pro každou místnost lehce odlišná, proto je dobré mít možnost nastavit si ji v každé z nich zvlášť pomocí termostatu. Například v koupelně využijete větší teplo než například v chodbě. Dále je třeba se celkově vyvarovat přetápění místností - 25 °C je opravdu příliš a kromě toho, že zbytečně platíte za teplo, škodíte i svému zdraví, protože jste pak náchylnější k onemocnění. Zkuste to proto s následujícími teplotami:

  • Obývací pokoj 18-22 °C
  • Kuchyně 15-18 °C
  • Ložnice 16-18 °C
  • Koupelna 22-24 °C
  • Chodba, schodiště 10-15 °C

tepelna-pohoda-u-krbu

Jak zlepšit tepelný komfort? Máme pro vás 8 tipů

Kromě nastavení vhodné teploty existuje ještě mnoho dalších způsobů, jak si doma zajistit tepelný komfort, každý jinak finančně, časově i materiálově náročný. Zkuste využít alespoň některé z nich, abyste si tepelnou pohodu zajistili a zároveň ušetřili náklady za vytápění.

Utěsněte okna a dveře

Chcete-li si doma zvýšit tepelný komfort, zkontrolujte, jak dobře těsní všechna okna a dveře. Škvírami vám mohou unikat až 2 °C, které by jinak mohly být pro vaši pohodu dostačující. Pokud máte starší okna a jejich výměna zatím není na pořadu dne, pomoci mohou samolepicí těsnící pásky, případně polštáře proti průvanu, které slouží i jako dekorativní prvek. 

Aby topení lépe topilo 

Zvýšit můžete také účinnost topení, stačí za něj nalepit reflexní fólii, která dokáže odrazit až 95 % vysálaného tepla zpátky do místnosti. Lepší výkon podpoří také pravidelná údržba radiátorů - odstranění prachu z míst mezi žebry či mezi deskami zajistí, že vám dodají více tepla. Nepodceňujte ani odvzdušnění radiátorů, zavzdušněný radiátor totiž zůstává vlažný i když topíte naplno. Dochází tak k poklesu výkonu a tím nárůstu spotřeby. 

topeni-temperovani

Vyměňte otopná tělesa

Pro lepší tepelnou pohodu je nutné někdy přistoupit k radikálnějšímu řešení, a tím je výměna otopných těles za nová, efektivnější. Jedním z případů je ten, kdy využíváte staré litinové radiátory, které nedovolují efektivní regulaci tepla, a nutí vás tak k častému větrání, a tím zbytečnému úniku tepla. Navíc se v radiátorech i při pravidelném vypouštění vody hromadí kal a nečistoty, které časem přibývají, a zabraňují tak efektivnímu vytápění. Dalším ukazatelem pro výměnu je také rez či vlhká místa pod radiátory ukazující na únik vody. 

Nahraďte starý zdroj vytápění novým

Náhrada starého neefektivního zdroje tepla za nový, vám může nejen pomoci ušetřit za vytápění, ale také zlepšit komfort obsluhy. Například když zvolíte automatický peletový kotel místo starého kotle na uhlí. Takový kotel se dokáže sám postarat o zapalování i automatické přidávání paliva. Po ránu vás tak nečeká vychladlý dům a zdlouhavé zatápění ve vychladlém kotli.

V současnosti navíc můžete získat na výměnu zdroje tepla dotaci. Samostatnou kapitolou jsou v tomto ohledu také tepelná čerpadla. Pokud je to ve vašich možnostech pak je ideální pořizovat nový zdroj vytápění spolu se zateplením budovy. Po zateplení je možné pořídit kotel s nižším výkonem a nižší spotřebou, než by byl potřeba v nezatepleném domě.

Nejste doma? Přesto topte

Ve snaze ušetřit se často lidé uchýlí k tomu, že v době nepřítomnosti netopí vůbec. To však způsobuje více škody než užitku, protože nízká teplota spolu s vlhkostí stojí za vznikem plísní, a zároveň znovu vytopit chladný dům vyžaduje více energie, je tedy nákladnější, než udržovat vhodnou teplotu. Ta by měla být kolem 16 °C v obývaných prostorách. Objekty, kde přes zimu nevyužíváte, ohřívejte alespoň na 5 °C, zejména kvůli vodě. I zde byste měli alespoň občas vyvětrat, aby se odstranila přebytečná vlhkost.

termostat-nastaveni-teploty-v-mistnostech

Větrejte efektivně 

Velmi důležité je pro tepelnou pohodu správné větrání. Zejména v zimě každým otevřením okna přicházíte o cenné teplo, ale čerstvý vzduch je zapotřebí a ten vydýchaný je potřeba vyměňovat. V zimě se ale vyhněte dlouhodobému větrání pomocí ventilaček, ideální větrání má být naopak krátké a intenzivní, tzn. zhruba pěti až desetiminutové - to neochladí stěny, zatímco nový vzduch se opět rychle ohřeje. Takovým způsobem byste měli vyměnit vzduch 3x až 4x za den.

Pohlídejte si vlhkost vzduchu

I vlhkost vzduchu hraje významnou roli v tom, zda se cítíte komfortně. Nižší vlhkost vzduchu způsobuje větší pocit chladu, naopak vyšší vlhkost způsobuje pocit tepla a pocení. Její hodnota by se měla pohybovat mezi 35 a 65 %. K dosažení těchto hodnot můžete využít jednoduše větrání - při tom se relativní vlhkost zvýší, ohříváním vzduchu se naopak snižuje. Pro další úpravy se hodí zvlhčovače vzduchu, které využijete především v případě, že je vlhkost vzduchu opravdu nízká a výše doporučená četnost větrání není pro její zvýšení dostačující. 

vetrani-a-tepelny-komfort

Přidejte vhodné textilie, ale správně

Textil v podobě závěsů a záclon také umí s tepelnou pohodou udělat své. Těžké závěsy, případně ty zatemňovací, dobře tepelně izolují - nepustí teplý vzduch ven a studený dovnitř. Důležitá je ovšem správná délka, závěsy nesmí zakrývat radiátory, protože přes ně potom neproniká teplo do místnosti. Další možností, která se využívá již od pradávna, je použití koberců, které přispějí ke zvýšení tepelného komfortu a zateplí prostor. Pokud chcete tímto způsobem zateplit místnost, pod kterou je například ještě nevytápěný prostor, volte koberec se silnou textilní podložkou a hustě tkaným vlasem, který může díky dobré kumulaci tepla ušetřit až 5 % výdajů za vytápění a zvýší pocitově teplotu zhruba o 2°C

vhodne-textilie-a-barvy

Využijte hřejivé doplňky, barvy i materiály

Tepelnou pohodu si můžete zajistit i za pomoci příjemných doplňků a oblečení. Teplé ponožky, měkoučká deka či teplá mikina udělají své. Určitý vliv na vnímaný pocit tepla mají také barvy. Světlé barvy, protože odrážejí světlo, působí chladněji, zatímco tmavé barvy světlo absorbují, a přispívají tak k útulnému a teplému dojmu. Svůj díl práce vykonají i použité materiály. Dřevo je samo o sobě přírodní a teplý materiál. Pro vytvoření tepelného komfortu se hodí jak na podlahy, tak pro nábytek, a to nejen pro svůj vzhled a působení, ale i proto, že dokáže dobře akumulovat teplo.