Co potřebujete vědět, než začnete stavět: 10 praktických tipů při stavbě rodinného domu

Stavba rodinného domu je jednou z nejdůležitějších událostí v našem životě, proto bychom jí měli věnovat patřičnou pozornost. Hlavní je nic neuspěchat a dát na rady odborníků, i těch, kdo už rodinný dům postavili. Těchto 10 bodů by vám mělo celý proces maximálně usnadnit.

planovani-noveho-domu

1. Výběr vhodného pozemku

Ceny pozemků stále rostou a zejména ve větších městech dosahují astronomických výšin. Jejich velikost se tedy úměrně tomu zmenšuje a výjimkou nejsou plochy pod 600 metrů čtverečních, na kterých stojí domy s maximální zastavěnou plochou. To je naprosto v pořádku, dokud se nerozhodnete pro přístavbu, zvětšení terasy nebo velký bazén, zkrátka jakékoliv úpravy, které by mohly způsobit problémy na úřadech a narušit dobré sousedské vztahy.

Samozřejmě je možné, že se objeví extra výhodná nabídka, ale o to více byste si ji měli prověřit. Více než 60 procent takových pozemků totiž není vhodných k zastavění. Většinou proto, že v nich nejsou zavedené rozvody nebo mají nějakou jinou vadu.

novy-dum-stavba

2. Stanovení rozpočtu

Pokud nepatříte mezi horních 10 tisíc, nejspíš máte na dům omezený rozpočet a jeho hlavní položkou bude právě pozemek. Většina lidí si tedy nemůže dovolit stavět přímo ve městě, ale stěhuje se 10 až 15 kilometrů od centra. V případě Prahy to pak může být i 30 kilometrů, proto je zároveň nutné zvážit dopravní dostupnost a občanskou vybavenost v okolí pozemku.

3. Volba stavebních materiálů 

Dále se pravděpodobně budete rozhodovat mezi bytelnou cihlovou konstrukcí a dřevostavbou, která je ekologičtější a levnější. Má ale i své nevýhody, není ideální z hlediska zvukové izolace, při silném větru vrže a nemá tak dlouhou životnost jako klasické zdivo. Nenechávejte tedy nic náhodě a obraťte se přímo na architekta nebo projektanta. Poradit by vám měl i s akustikou, kterou ovlivňuje hlavně neprůzvučnost stavební konstrukce udávaná v decibelech. Důležitou roli ale hrají i další faktory. Hladké stěny a podlahy například mohou vytvářet nepříjemnou ozvěnu.

zahrada-u-domu

4. Pozor na orientaci domu

Svoje výhody mají i různé orientace domu. Jakmile je orientován na jih, bude v něm v letních vedrech větší teplo, ale zase můžete ušetřit za energie na osvětlení a vytápění. Menší okna na sever vás naopak ochrání před spalujícím žárem. Jen bude potřeba investovat do kvalitního, ideálně chytrého osvětlení.

5. Výběr svítidel

U osvětlení ještě zůstaneme. Nemá totiž jen praktickou funkci, ale je také důležitým designovým prvkem a dotváří celkovou atmosféru. V současnosti navíc existují pokročilé světelné systémy, které umí dokonale napodobit přirozené světlo, dají se ovládat na dálku a mají regulovatelný odstín i intenzitu paprsků. Mohou vám tedy hodně usnadnit život a zároveň nové bydlení příjemně zútulnit.

osvětlení

6. Výběr zdroje vytápění

S orientací objektu úzce souvisí také způsob vytápění. Jako majitelé domu jste ve výhodě, protože máte mnohem více možností než v bytě. V posledních letech jsou oblíbená hlavně tepelná čerpadla, která patří k nejúspornějším zdrojům vytápění. Jejich pořizovací cena je ale poměrně vysoká. Před instalací si tedy zjistěte veškeré potřebné informace, včetně případného čerpání dotací. A zvažte i možnost vytápění elektřinou, plynem nebo tuhými palivy. Co se týká pevných paliv, vedle dřeva je velmi oblíbené i vytápění peletami, které díky automatickému přikládání umožňuje téměř bezobslužný režim.

vytapneni-domu

7. Návrh zahrady

Ještě před začátkem stavby byste měli mít hotový návrh zahrady, ve kterém doporučujeme zaměřit se nejen na moderní vzhled, ale i na praktičnost a snadnou údržbu. Vyhnete se tak náročným úpravám nebo komplikovanému úklidu. Zároveň byste si měli dát pozor na výsadbu stromů a keřů, které nesmí stát příliš blízko pozemku vašich sousedů. Konkrétní vzdálenosti upravuje zákon č. 89/2012 Sb., který myslí i na případné spadané listí a plody.

8. Důraz na bezpečnost 

Kde jinde byste se měli cítit víc v bezpečí než právě doma? Proto doporučujeme využívat možností, které nabízí dnešní doba, a chránit se nejen kvalitním plotem. Důležitou funkci mají například požární hlásiče nebo bezpečnostní kamery. Přičemž dnešní chytrá domácnost vás okamžitě upozorní na jakýkoliv problém, a to i na dálku.

9. Úvaha o budoucím využití

Nakonec nezapomeňte popřemýšlet, jak jednotlivé místnosti využijete v budoucnu. Priority se přece jen v průběhu času mění. Jakmile děti vyrostou, potřebují více prostoru a pak se možná odstěhují úplně, nebo naopak budou chtít v domě žít i se svojí rodinou. Čím variabilnější tedy prostory jsou, tím snadněji změníte jejich uspořádání a lépe zvládnete i případnou rekonstrukci. Mnoha rodinám se pak osvědčil i jeden samostatný pokoj, nejlépe v přízemí a s vlastním sociálním zařízením.

plany-domu

10. Slovo odborníka

A pokud si stále nevíte rady, spíše než v diskuzích na internetu hledejte pomoc u odborníků. Už dávno neplatí, že služby architekta nebo bytového designéra využívají jen bohatí majitelé obrovských vil. Právě naopak, velmi dobře dokážou upravit i dispozice malých či atypických prostor a poradí, jak je nejlépe využít.