Jak udržet pořádek u krbu a krbových kamen

krbova_kamnaPlápolající oheň v krbu nebo krbových kamnech, praskání dřeva, na stole hrnek s teplým čajem a za oknem mrazivý zimní den. Sálající teplo, které prohřívá místnost a umocňuje příjemnou atmosféru. Tuto romantickou představu měl asi nejeden majitel krbových kamen.

Abyste se nepřidali k těm, kteří z této dominanty v interiéru pouze stírají prach a zatopí jen jednou za sezonu, je potřeba při pořizování myslet i na zajištění snadné údržby.

Chraňte okolí kamen či krbu

Jako první, na co byste měli myslet už při nákupu, je vhodný podklad pod kamny a kolem nich. Normy předepisují nejen materiál, který by měl být pod a kolem krbových kamen, ale určují i jeho rozměr. Je potřeba myslet na to, že z krbových kamen nebo krbu mohou při přikládání odlétávat kusy žhavých uhlíků nebo vypadne kus dřeva z topeniště. Myslíte si, že budete opatrní a nestane se vám to? Možné to je, ale neměli byste zapomínat i na fakt, že ochranná podkladová plocha ochrání okolí krbu i před vysokým žárem, který vzniká při topení.

Pokud jste na podkladovou plochu nemysleli již během stavby a nemáte v místě krbových kamen položenou dlažbu nebo kámen, můžete na podlahu položit třeba podstavný plech. Plech ze všech možných variant nejméně zatíží vaši peněženku. Neznamená to, že pokud použijete plech pod kamna, budete mít v místnosti něco nehezkého a nevzhledného, naopak. Podkladový plech lze použít v různém tvarovém zpracování i povrchové úpravě. Ta může být od pozinkované, lakované, smaltované až po nerezovou. Z široké barevné škály si vybere i náročnější designový fajnšmekr.

Velice funkčním a nadčasovým řešením je sklo pod kamna. Na trhu jsou k dostání podkladová skla v různých velikostech i tloušťkách. V nabídce naleznete skla čirá, kouřová, mléčná, tónovaná i barevná. Skla mají skosené hrany, aby byla chůze kolem nich bezpečná. Pokud si nevyberete z velikosti a provedení, která jsou běžně k dostání, máte možnost si sklo nechat vyrobit dle vašich požadavků přesně na míru. Elegantní skleněné plochy se tak nemusejí vzdát ani ti, kteří mají vyrobený krb v nestandartní velikosti.

 sklo_pod_krbova_kamna

Jak si usnadnit údržbu o krbová kamna a krb a mít z jejich používání radost?

Naštěstí je na trhu široký výběr krbového náčiní, který vám práci usnadní. Díky pestré nabídce můžete vybrat i takové náčiní, které nebude plnit jen užitnou funkci, ale může být i zajímavým designovým doplňkem interiéru.

Samozřejmě byste mohli vymetat kamna obyčejným košťátkem a lopatkou, ale i toto ve většině případů nevzhledné náčiní musíte někde uskladnit. Protože není příliš estetické, budete ho chtít někam schovat. A kam dát takovou od popela špinavou lopatku a košťátko? Navíc pro ně těžko naleznete i jiné využití a budou všude překážet. Běžná lopatka s košťátkem nejsou pro úklid topeniště příliš vhodné. Ve většině případů nejsou nehořlavé a neodolávají tak vysokým teplotám.

Ideální je tedy používat k tomu určené krbové nářadí, které se ve většině případů prodává včetně pasujícího držáku, nádoby nebo háčků. Budete tak mít užitečné pomocníky vždy po ruce. Při nákupu myslete na sladění se zbytkem interiéru. Zajistíte si, že i tak praktická věc bude vašemu interiéru slušet.

Stejně tak tomu je i v případě košů na dřevo. V nabídce naleznete praktické proutěné koše nebo třeba plstěné, ze kterých nevypadne ani tříska, nebo kovové koše, zdobené krásnými kovářskými detaily. Z provedení si vybere opravdu každý a i tato nepostradatelná věc ke kamnům dokáže při správném výběru podtrhnout celkový dojem z vašeho interiéru. Myslíte si, že koš nepotřebujete a potřebné dřevo přinesete vždy v ruce? Vhodný koš vám ulehčí úklid kolem kamen a zajistí i pohodlnou donášku dřeva na topení.

 

Vysavač popela – pomocník k nezaplacení

Poslední užitečnou věcí, kterou by měl každý majitel krbu nebo krbových kamen zvážit, je nákup vysavače na popel. Vhodný vysavač vyberte podle četnosti využití a množství vysávaného popela. Vysávat popel běžným vysavačem se opravdu nevyplatí. Běžný domácí vysavač není konstruovaný na vysávání teplého popela a ani jeho filtry si nedokážou s jemným prachem poradit. Mimo vznícení či tepelné poškození vysavače tak hrozí zničení motoru, do kterého se skrze běžný filtr dříve nebo později dostanou jemné částice popela. Vhodný vysavač na popel můžete využít i při čištění grilů nebo kouřovodů.0

Nezapomínejte ani na zahradní krb

Jste pyšnými majiteli zahradního krbu? Potom nezapomínejte s údržbou ani na něj. Dnes již sice existují téměř bezúdržbové a velmi odolné zahradní krby a kamna, nějakou základní péči přesto potřebují. I zde je naprostým minimem čištění od popela, což můžete provést pomocí běžného krbového nářadí i vysavače na popel. U venkovních krbů a kamen se vám navíc může stát, že budete bojovat se rzí. Mírně rezavý povrch vyčistěte naolejovaným hadříkem a následně ošetřete žáruvzdorným nátěrem. Na větší vrstvu rzi si budete muset vzít k ruce drátěný kartáč a brusný papír, poté opět přijde na řadu žáruvzdorný nátěr. Zahradní krby se však mohou lišit materiálem i povrchovou úpravou, proto se raději v péči o něj poraďte s výrobcem nebo prodejcem, u kterého jste krb zakoupili.