Tipy, jak ušetřit za topení

Poslední měsíce se nesou ve znamení stále rostoucí inflace společně s rekordním zdražováním. Není divu, že tato situace vyvolává oprávněné obavy a vrásky na čele většiny z nás. A protože se nezadržitelně blíží topná sezóna, se kterou úzce souvisí další významné výdaje, vyplatí se věnovat pozornost tomu, jak ušetřit za topení. 

uspora-za-topeni

1. Pozor na zbytečné tepelné úniky

Omezení tepelných ztrát může přinést vskutku výraznou úsporu za topení. Je třeba se zaměřit zejména na okna, kudy obvykle uniká vůbec nejvíce tepla.

K dalším náchylným místům náleží rovněž dveře, stěny a strop. Kvalitní tepelná izolace těchto částí domu či výměna oken, za nová s lepšími tepelně izolačními vlastnostmi, zajistí efektivní snížení výdajů a vložené finanční prostředky se obvykle v relativně krátkém čase vrátí.

2. Vypínat topení se nemusí vyplácet

Vypínání topení na noc, před odchodem do práce nebo jiném kratším pobytu mimo domov, není paradoxně příliš úsporné. Dojde totiž k celkovému prochladnutí interiéru včetně stěn a dalších povrchů, a proto zabere opětovné vyhřátí bytu či domu na příjemnou teplotu mnohem delší dobu.

Místo úplného vypnutí topení se doporučuje interiér spíše temperovat neboli udržovat nižší teplotu, a to zhruba okolo 16 až 17 °C. V případě delšího pobytu mimo domov může být teplota ještě nižší.

3. Dbejte na správnou techniku větrání

Větrání v topné sezóně by mělo být vždy krátké a intenzivní. To znamená, že nejvhodnější je otevřít okno dokořán, ale pouze na několik minut. Tím se zajistí důsledné vyvětrání interiéru bez toho, aniž by se příliš ochladily stěny a ostatní povrchy v interiéru.

Tip: Přečtěte si také náš článek: Jak správně větrat.

 4. Ponechte prostor před radiátorem volný

Častým nešvarem je částečné nebo úplné zastínění radiátoru, což poté způsobí, že teplo nemůže volně proudit do místnosti.  

O smysluplném vytápění interiéru nelze hovořit, pokud se před radiátorem nachází pohovka nebo jiný kus nábytku. Negativní vliv mohou však mít i dlouhé závěsy či letitý prach usazený na topném tělese. Pamatujte na základní pravidlo, podle kterého by měl být před radiátorem vždy alespoň 1 metr volného prostoru.

5. Do oken nainstalujte izolační fólie

Zajímavým řešením, jak ještě více eliminovat tepelné ztráty, je aplikace tzv. izolačních fólií do oken. Jak již jejich název napovídá, vyznačují se tepelně-izolačními vlastnostmi, které skýtají řadu benefitů, a to po celý rok.

Zatímco v létě zabraňují okenní fólie přehřívání interiéru a pohlcují škodlivé UV záření, během topné sezóny až o 30 % sníží tepelné ztráty, a navíc jsou prevencí před nežádoucím rosením oken. Instalace okenních fólií není složitá a prakticky neomezuje průnik cenného světla do domu.

6. Nezapomínejte na odvzdušnění topení

Před začátkem topné sezóny by mělo být samozřejmostí odvzdušnění topení. V opačném případě může nastat nemilá situace, kdy některý z radiátorů či jeho část zůstane během vytápění pouze vlažná nebo studená. Zavzdušněný radiátor často signalizují různé podivné zvuky ozývající se z jeho útrob.

Příčinou zavzdušnění je existence vzduchové bubliny, případně vzduchových bublin v topných tělesech. V takovém případně topí radiátor nedostatečně a náklady na vytápění se vskutku citelně vzrostou.

topeni-temperovani

7. Udržujte zdravou vlhkost vzduchu

Navození komfortního prostředí v interiéru ovlivňuje nejenom samotná teplota vzduchu, ale značný vliv má také vzdušná vlhkost. Ta by neměla v zimních měsících klesnout pod 45 %.

Dlouhodobý pobyt v bytě či domě, kde panuje příliš suchý vzduch, může vést dokonce k celé škále zdravotních potíží. Typickými symptomy je nadměrné vysušování sliznic, což se může projevit například škrábáním v krku, kašlem nebo ucpaným nosem. Nezřídka dojde rovněž k oslabení přirozené obranyschopnosti, s čímž poté souvisí časté virózy.

Účinně zvlhčit vzduch pomůže správná technika větrání, stejně jako použití zvlhčovače. Ideální vlhkost vzduchu zajistí, že i při nižších teplotách bude pobyt v interiéru příjemný.

8. Speciální fólie odrazí teplo do místnosti

Jednoduchý způsob, jak zajistit v interiéru více tepla a eliminovat tepelné ztráty, spočívá v nalepení hliníkové fólie za radiátor. Odrazová hliníková fólie přilehlou stěnu izoluje, čímž zabrání tomu, aby pohlcovala teplo z topného tělesa. Namísto toho se přítomné teplo z radiátorů odráží směrem do místnosti. Fólie je vhodná zejména v domech a bytech s cihlovými nebo panelovými stěnami. Nevýhodou tohoto řešení je estetická stránka.

9. Dejte šanci žaluziím a roletám

Přestože u nás nejsou venkovní žaluzie a rolety všeobecně rozšířené, právě tato stínící technika umí mimo jiné uspořit náklady na vytápění.

Zatímco za slunečného počasí je žádoucí, aby sluneční paprsky pronikaly do interiéru, zatáhnuté žaluzie či rolety v noci přispějí k tomu, aby zůstalo cenné teplo uvnitř a neunikalo okny ven.

Venkovní žaluzie, případně předokenní rolety, tudíž fungují jako účinná tepelná izolace, která dokáže snížit tepelné úniky až o několik desítek procent

10. Zjistěte si, zda by se vám nevyplatila výměna zdroje tepla

V tomto bodě je nejlepší poradit se s odborníky a vše řádně promyslet a propočítat. Například s tepelnými čerpadly můžete ročně ušetřit až 20 000 Kč, které jste až doposud každý rok spálili v kotli. Díky aktuálním dotačním programům si navíc můžete snížit náklady na pořízení ekologického zdroje vytápění a získat dotaci až 120 000 Kč na výměnu stávajícího kotle na tuhá paliva. Je však potřeba dobře spočítat tepelné ztráty domu a vybrat vhodný zdroj tepla právě pro vaši domácnost. 

pripravtesenazimu