Jak ochladit vzduch v místnosti či bytě

Léto máme rádi. Dny jsou dlouhé a díky teplému počasí můžeme celé dny trávit venku. Zatímco tam si vysoké teploty užíváme, doma už to takové potěšení není. Zejména majitelé panelákových a malých bytů by o nesnesitelném vedru, při kterém nelze spát, mohli vyprávět. Jak na úmorné horko v bytě vyzrát? Inspirujte se tipy, které vám pomohou ve vašem bytě nastolit příjemnější klima.

horko-v-byte

1) Klimatizace

Nejúčinnějším a nejznámějším způsobem ochlazování vzduchu jsou klimatizace. Jejich obliba u nás zásadně roste, v některých zemích dokonce už dávno představuje standardní vybavení domácnosti. Klimatizace však vždy představuje určitou investici a také její provoz něco stojí. 

Splitové klimatizace

Ideální volbou z pohledu efektivity jsou splitové klimatizace, které jsou napojené na venkovní jednotku nebo průduchy, které odvádějí teplý vzduch z místnosti ven. Jedna vnější jednotka může navíc obsluhovat několik jednotek vnitřních. V takovém případě hovoříme o klimatizačních zařízeních typu multisplit. Bývají velice tiché, avšak výkonné a úsporné. Toto řešení je ale dražší a náročnější na instalaci.

Mobilní klimatizace

Jestliže se vám klimatizace do bytu nechce instalovat napevno nebo to nemůžete udělat, můžete si pořídit mobilní klimatizaci. Tu totiž pouze postavíte do místnosti, vyvedete z okna hadici, která bude z místnosti odvádět teplý vzduch, a zapojíte ji do elektřiny. Bývá levnější než splitová, ale méně účinná a hlučnější (integrovaný kompresor).

Více si o výběru klimatizací můžete přečíst v průvodci Jak vybrat klimatizaci, který vám představí výhody i nevýhody všech druhů klimatizací, jak se instalují a jaké jsou jejich funkce.

klimatizace-do-bytu

2) Ventilátory

Pokud se vám nechce investovat do klimatizace, zkuste kvalitní ventilátor do bytu, který je ideálním řešením pro parné dny. Nejenže teplý vzduch rozvíří, ale také ho ochladí. Jde o levnější a energeticky úspornější variantu, než je nákup klimatizace. Je ale třeba počítat s tím, že efekt není zdaleka takový jako u klimatizace. 

Existuje několik typů ventilátorů - stolní, stojací, nástěnné i stropní. Větráky nenechávejte proudit směrem k obličeji nebo krku. Přímé proudění chladného vzduchu může způsobit ofouknutí, pálení očí, pleti i záněty dutin hlasivek. Ideální je nasměrovat ventilátor proti stěně či nábytku, kde se proud vzduchu bude rozbíhat do stran. Nevýhodou ventilátorů je víření prachu. Nejsou tedy vhodné pro alergiky a osoby náchylné k nemocem. 

ochlazeni-vzduchu-v-mistnosti

3) Ochlazovače vzduchu

Někdy jsou tato zařízení zaměňována s mobilními klimatizacemi, ale pozor! Ochlazovače se od klimatizací zásadním způsobem liší. Ochlazovače nemají kompresor ani žádný chladivý výkon. Místo plynu používá vodu nebo led. Ochlazovač především zvláční vzduch a zvýší jeho vlhkost, může i přinést mírný ochlazující pocit, ale nikoli výraznější snížení teploty v celé místnosti. Může pomoci především v interiérech, kde je suchý vzduch.

Zajímavostí ochlazovače je jeho celoroční využití. Dá se používat také v zimním období, kdy většina bytů trpí na přesušený vzduch vlivem topení. Nalijete-li do ochlazovače vodu pokojové teploty, funguje jako zvlhčovač vzduchu s přirozeným zvlhčováním.

Výhodou ochlazovače vzduchu je jeho nižší hlučnost, nižší spotřeba i nižší pořizovací cena. Dále nezpůsobuje průvan tak, jako stropní ventilátor nebo mobilní klimatizace. Ochlazovač obsahuje ventilátor, který je ukrytý uvnitř tělesa s lamelami. Vertikální lamely brzdí prudký proud vzduchu a rozptylují ho do více směrů. Tento způsob je šetrnější než u ventilátorů a klimatizací, které koncentrují silný proud vzduchu jedním směrem.

Nevýhodou ochlazovače je nutnost dolévat studenou vodu, nebo led do nádrže. Podle počasí, teploty a suchosti vzduchu může být potřeba doplňovat vodu i více než 1x denně.

3) Zateplení a kvalitní okna

Kvalitní tepelná izolace fasády domu spolu s okny se skvělými tepelně izolačními vlastnostmi vás ochrání před extrémními venkovními teplotami, ať už se jedná o mráz nebo horko. Právě okna jsou největší slabinou pro pronikání nebo únik tepla z domu. Jestli vás tedy čeká stavba domu nebo výměna oken, vybírejte kvalitní okna s izolačními trojskly. Pokud nemáte možnost udělat něco přímo s okny zaměřte se na efektivní stínící techniku.

4) Žaluzie, závěsy, rolety a markýzy

Čím více slunečního světla pronikne do vašeho domova, tím tepleji zde bude. Teplo ve svém bytě můžete snížit tím, že budete mít přes den zatažené žaluzie nebo rolety. Nejúčinnější jsou ty venkovní. Stejně tak proti slunci velmi pomáhají i předokenní markýzy. V případě, že žaluzie nebo markýzu nemáte a nemůžete si je nechat nainstalovat, pořiďte si alespoň neprůsvitné zatemňovací závěsy. Použijte světlejší nebo neutrální barvy zatemňovacích závěsů, které tolik nepřitahují sluneční paprsky.

predokenni-zaluzie

5) Protisluneční folie

Zajímavou a zároveň relativně dostupnou pomůckou jsou protisluneční folie, které se dříve používaly hlavně na kancelářských a komerčních budovách. V poslední době si však nacházejí cestu i do našich domovů. V létě chrání před únavným horkem a v zimě zase snižuje tepelné ztráty přes skleněné plochy oken. 

Jedná se o tenké fólie, které jsou lepené přímo na sklo. Základem je polyester s tenkou, nejčastěji kovovou mikrovrstvou. Vybrat si můžete ze spousty druhů folií. Liší se tloušťkou, propustností světla i energie a schopností redukovat průchod UV záření i zabarvením.

6) Vhodný způsob větrání

Přirozeně byt ochladíte, pokud přes den odepřete slunci přístup skrze okna a větráte pouze v noci nebo brzy ráno. Pokud je to možné, otevírejte protilehlá okna, nebo i vstupní dveře - snažte se zkrátka udělat co největší průvan.

Jestliže máte hliníkové žaluzie, myslete také na tepelné vlastnosti tohoto materiálu. Ve dne by měly plnit funkci ochrany před sluncem, v noci je naopak vytáhněte nahoru, aby dále neohřívaly byt. Hliník totiž velmi dobře drží teplo. 

AdobeStock_311594715

7) Omezení zdrojů tepla

Zkuste vypnout spotřebiče, které vydávají teplo a nutně nepotřebujete, aby byly zapnuté. Asi největší efekt má omezení vaření a pečení v troubě. Raději si dejte salát či vychlazené ovoce a dosáhnete dvojího efektu. Takové jídlo vás ochladí zevnitř a zároveň v interiéru nepřibude ještě teplo z vaření. Omezte také koupání nebo sprchování v horké vodě.

8) Studená voda a led

Okamžitého efektu ochlazení místnosti můžete docílit za pomoci studené vody nebo ledu. Využít přitom můžete nejrůznější metody a postupy. Například rozprašovačem naplněným studenou vodou nastříkejte studenou vodu do místnosti, na záclony a závěsy nebo přímo na sebe. Studenou vodou nebo ledem můžete také naplnit dřez, lavor nebo vanu, toto opatření vzduch v místnosti zvlhčí a zároveň ochladí. Pokud máte k dispozici ventilátor můžete ho postavit před nádobu s vodou a využít ho tak jako provizorní ochlazovač vzduchu.