Tepelné čerpadlo v létě vychladí domácnost či ohřeje vodu v bazénu

Klimatizace_uvodniTepelná čerpadla se začínají čím dál více prosazovat jako zajímavý způsob vytápění. Spousta lidí však vůbec netuší, že mají celoroční využití. Zatímco v zimě topí, v létě nahradí klimatizaci, případně mohou ohřát vodu v bazénu. Záleží na tom, co se vám doma hodí.

Pokud někdo uvažuje o pořízení tepelného čerpadla, ovšem nakonec se rozhodne pro jiný systém vytápění, často bývá důvodem cena. Počáteční investice je opravdu trochu vyšší, ovšem pokud se zamyslíte nad tím, že vlastně kupujete dvě zařízení v jednom a zároveň zohledníte úsporný provoz, cenový rozdíl se stírá. Tepelná čerpadla jsou opravdu dobrou investicí.

 

Čerpadla umožňují pasivní a aktivní chlazení

Letní měsíce jsou v posledních letech nezvykle horké a čím dál více domácností, lidí žijících v bytech i v rodinných domech, přemýšlí o pořízení klimatizace. Tepelná čerpadla ji plně nahradí, mohou fungovat ve dvou různých režimech.

Pasivní režim je sice méně efektivní, ale zato úspornější. V provozu je pouze oběhové čerpadlo, a proto ušetříte na energiích. V pasivním režimu se využívá přirozené cirkulace tepla, při které je teplý vzduch odváděn z místnosti ven. Přebytečné odvedené teplo se dá navíc využít pro ohřev bazénu.

Aktivní režim by se dal přirovnat k principu ledničky, tepelné čerpadlo funguje v podstatě v reverzním chodu. V provozu musí být oběhové čerpadlo, kompresor a kondenzátor, teplo se neodvádí z podzemní vody či zemního vrtu, ale naopak z obytného prostoru. Tepelná čerpadla fungující v aktivním režimu jsou efektivnější a mají rychlý nástup chlazení, jen je tento režim ekonomicky náročnější než pasivní režim. Pokud je zabudováno podlahové chlazení (v zimě podlahové topení), musí být použita i vhodná podlahová krytina.

Ne každé čerpadlo umí vyhřát bazén či vychladit místnost

Jestliže už tepelné čerpadlo máte, budete si nejdříve muset zjistit, jestli je jeho využití i v létě vůbec možné. Pokud jej teprve budete kupovat, určitě se o tom pobavte s odborníky, kteří vám doporučí vhodný typ. V čem je problém? Ne všechna tepelná čerpadla totiž umožňují pasivní/aktivní režim chlazení. U využití pro vyhřívání bazénu je také nutné mít bazénový výměník dimenzovaný na výkon čerpadla. Tuto možnost zpravidla nabízejí tepelná čerpadla země-voda nebo vzduch-voda. Vodu v bazénu naopak nelze ohřívat ventilačním tepelným čerpadlem.

Chlazení či ohřívání vody v bazénu pomocí tepelného čerpadla není žádná utopie, ale realita, kterou nicméně nenabízí všichni. Vhodná jsou například švédská tepelná čerpadla Nibe. Tato značka nabízí vedle tepelných čerpadel i celou řadu příslušenství pro účely klimatizování interiéru a ohřívání bazénové vody. Neměli byste taktéž zapomínat na to, že teplo uniká velice rychle. Proto ušetříte i tím, pokud bude používat plachtu na bazén. Minimalizovat tepelné ztráty a snížit tak nároky na spotřebu energie pomůže i zateplení konstrukce bazénu, teplená izolace zemních rozvodů nebo instalace zastřešení nad bazén. 

zastreseny_bazen

Možnosti využití tepelných čerpadel

  • Vytápění
  • Ohřev vody pro domácnost
  • Ohřev vody v bazénu
  • Využití pro klimatizování prostor
  • Řízené větrání

Hlavní výhody tepelných čerpadel

  • 40 až 75 % úspora provozních nákladů na vytápění proti jiným zdrojům
  • Návratnost 3 až 7 let
  • Bezúdržbový a „čistý“ provoz oproti vytápění kotlem na tuhá paliva
  • Automaticky řízené vytápění
  • Ekologický způsob vytápění
  • Multifunkční využití
  • Jednoduché ovládání přes mobilní aplikaci

nibe

Kontaktujte naše specialisty pro cenovou nabídku a návrh řešení vytápění nebo klimatizování na míru: 777 288 883info@centrumvytapeni.cz

Jsme firma zabývající se vytápěním již více než 15 let. Díky našim zkušenostem Vám dokážeme dobře poradit s výběrem tepelného čerpadla. Současně pro vás zajistíme instalaci a ukážeme, jak tepelné čerpadlo obsluhovat. Konzultace i cenová nabídka jsou u nás zdarma. Pojďte do toho s námi!