Nejlepší tipy na odstranění plísně a vlhkosti v domě

Plíseň a vlhkost v domě mohou být velkým problémem, který může vést nejen k estetickým problémům, ale také k zdravotním komplikacím. Pokud se těmito problémy nezabýváte včas, někdy vedou až k vážným následkům jako jsou alergie či astma nebo také k poškození celých zdí či stropů.

V tomto článku najdete nejlepší tipy na odstranění plísně a vlhkosti v domě, které vám pomohou udržet váš domov zdravý a bezpečný.

plisen-na-zdi-v-byte

1. Zkontrolujte a opravte zdroje vlhkosti

Plíseň se nejčastěji vyskytuje v místech s vysokou vlhkostí, jako jsou koupelny, kuchyně a sklepy. Zkontrolujte, zda v těchto místech správně fungují odpady a dobře těsní vodovodní potrubí a zda do místnosti nezatéká, ať už oknem, ventilací či vzduchotechnikou. Častým zdroje vlhkosti v interiéru jsou také špatně izolované základy a zdi domů, kdy do zdiva proniká vlhkost zvenčí. V případě, že narazíte na uvedené zdroje vlhkosti, je zapotřebí je co nejdříve opravit, aby se zamezilo dalšímu šíření vlhkosti a vzniku plísní.

2. Zajistěte dostatečné větrání

Důležité je, aby se vzduch v domě pořád obměňoval, což pomůže odvést vlhkost a zabránit tvorbě plísně. Otevírejte okna alespoň na chvíli každý den, řiďte se přitom pravidly správného větrání, která se liší pro topnou sezónu a mimo ni.

3. Použijte dezinfekční prostředky k odstranění plísní

Účinným nástrojem pro odstraňování plísní jsou desinfekční prostředky. Jejich účinky jsou zaměřeny na ničení mikroorganismů, včetně plísní. Existuje řada dezinfekčních prostředků, které jsou na trhu k dostání, od sprejů až po čistící prostředky ve formě gelů nebo roztoků. Po použití těchto prostředků místnost dobře vyvětrejte.

4. Umístěte nábytek v dostatečné vzdálenosti od zdi

U zdí, které jsou náchylné k tvorbě plísní, by měla být mezera mezi nábytkem a stěnou a to přibližně 5 až 10 cm. Nábytek umístěný příliš blízko u zdi znemožňuje zdivu dostatečně „dýchat“. Pozor dávejte zejména u obvodových stěn domu nebo bytu.

5. Zajistěte dobré odvětrávání

Je důležité mít dobré odvětrávání, aby se vlhkost a plíseň nemohly snadno rozmnožovat. Zkontrolujte, zda jsou větrací otvory v domě čisté a funkční nebo zvažte nainstalování odvětrávacího systému, pokud jej nemáte (např. ventilátory, rekuperace, ventilační tepelné čerpadlo). V běžné domácnosti se vyplatí mít minimálně ventilátor v koupelně a odsavač par v kuchyni.

6. Používejte odvlhčovače vzduchu

Odvlhčovač snižuje vlhkost vzduchu v místnosti a tím pomáhá zabránit tvorbě plísně. Pokud máte v domě vysokou vlhkost, rozhodně byste měli zvážit jeho pořízení.

7. Používejte čističky vzduchu

Samotné vlhkosti váš běžná čistička vzduchu nezbaví, pokud ale s vlhkostí zatočíte pomocí přechozích bodů, pomůže vám čistička zkvalitnit vzduch v místnosti. Díky filtrům zbaví vzduch, který dýcháte,  spór plísní, prachu, roztočů, pylů, ale i zápachu. Oceníte ji v každé domácnosti, ale pro lidi trpící alergiemi nebo astmatem je téměř nutností. Jejich význam vzrůstá také v centrech měst a průmyslových zónách, kde je znečištěné ovzduší.

plisen-u-okna

Více o odvlhčovačích vzduchu

Na co jsou dobré odvlhčovače vzduchu?

Odvlhčovače vzduchu slouží k odstraňování nadměrné vlhkosti z prostoru a udržování správné úrovně vlhkosti v domácnosti nebo jiných vnitřních prostorách. Jsou užitečné především v prostředí s vysokou vlhkostí, jako jsou koupelny, kuchyně, sklepy, místnosti s vířivkou či bazénem, prádelny a sušárny nebo místnosti, které mají problémy s větráním.

Odvlhčovače pomáhají snížit riziko poškození zdí a vybavení interiérů v důsledku nadměrné vlhkosti. Díky eliminaci nežádoucí vlhkosti také udržují zdravé a příznivé klima a zamezují vzniku plísní a spór. Pokud chcete přístroj, který přímo pomáhá se zlepšením kvality vzduchu v místnosti, zaměřte se při výběru na odvlhčovače vzduchu s ionizátorem.

Proč si pořídit odvlhčovač vzduchu?

Jedním z hlavních důvodů, proč si pořídit odvlčovač je prevence vzniku plísní a dalších mikroorganismů v interiéru vašeho domova. Pokud máte doma vysokou úroveň vlhkosti, může to vést k tvorbě plísní, které mohou být nebezpečné pro vaše zdraví. Plísně se mohou šířit po celém domě a mohou způsobit alergie, respirační onemocnění, ale také poškození stěn a stropů.

76304-2_rkb31-etf360-460-detail3-800x600--1--4

Jak na výběr odvlhčovače vzduchu?

Při výběru odvlhčovače vzduchu je důležité zvážit několik faktorů, které vám pomohou vybrat to správné zařízení, tak aby nejlépe vyhovovalo vašim potřebám. Zde jsou některé základní faktory, které byste měli zvážit:

  1. Velikost místnosti: Zvažte velikost místnosti, kde bude odvlhčovač umístěn. Větší místnosti vyžadují odvlhčovače s větší kapacitou odvlhčování.
  2. Úroveň vlhkosti: Pomocí vlhkoměru nebo teploměru s vlhkoměrem zjistěte, jaká je průměrná úroveň vlhkosti v místnosti, kde bude odvlhčovač umístěn. Doporučená vlhkost v bytě se pohybuje v zimě mezi 45 až 60 % a v létě cca od 40 do 55%. Podle toho zvolte odvlhčovač s odpovídající kapacitou.
  3. Typ odvlhčovače: Existují dva hlavní typy odvlhčovačů - kondenzační a absorpční. Kondenzační odvlhčovače jsou vhodné pro většinu běžných domácností a snižují vlhkost tím, že chladí nasátý vzduch na kondenzační teplotu. Voda ze vzduchu se pak sráží a zadržuje v nádobce, kterou je potřeba pravidelně vylévat. Absorpční odvlhčovače naopak vzduch ohřívají a díky tomu umožňují používání i v prostředí s nízkými teplotami. Oproti kondenzačním odvlhčovačům jsou ale méně výkonné a zároveň jsou energeticky náročné na provoz.
  4. Výkon a spotřeba energie: Zvažte výkon a spotřebu energie odvlhčovače vzduchu. Vyšší výkon může být užitečný v případě, že máte velkou místnost nebo vysokou úroveň vlhkosti, ale bude spotřebovávat více energie.
  5. Hlučnost: Hlučnost odvlhčovače vzduchu může být důležitá, zejména pokud jej plánujete umístit do ložnice nebo obývacího pokoje. Do těchto místností si vyberte odvlhčovač s nízkou hlučností, aby vás nerušil při vašich každodenních aktivitách.
  6. Funkce a vlastnosti: Některé odvlhčovače vzduchu mají různé funkce a vlastnosti, jako jsou například možnost nastavení vlhkosti, indikátor úrovně vlhkosti, časovač, nebo automatické vypnutí. Zvažte, které funkce a vlastnosti jsou pro vás nejdůležitější.
  7. Cena: Cena je samozřejmě také důležitý faktor. Rozhodněte se pro odvlhčovač vzduchu, který nabízí přiměřený poměr výkonu a ceny a který bude vyhovovat vašim potřebám/ostatním kritériím a vašim potřebám.