Vybíráme průmyslový vysavač

Vysavač do bytu už kupoval skoro každý. Není to žádná věda. Na trhu je jich velké množství a když zákazník vybere vysavač některé renomované značky, nemůže udělat chybu. Dobré modely přitom začínají už na nižších jednotkách tisíc. Jenže s průmyslovými vysavači je to jinak. Co jsou tyto přístroje zač, na co se hodí a podle čeho vybrat vhodný průmyslový vysavač, to jsou otázky, které se chystáme zodpovědět.

prumyslovy-vysavac

Ne každý velký vysavač je průmyslový

Neexistuje žádná striktní definice, co je to průmyslový vysavač. Někteří laici si myslí, že jde o každý vysavač, který je od pohledu větší než normálně. Ale to není pravda. Existuje ještě mezikategorie profesionálních vysavačů. I ty mají svoji cílovou skupinu. Jsou to solidní přístroje o hmotnosti do 10 kg, které překvapí sacím výkonem přes 1000 W. Spolehlivě si poradí s koberci v kancelářských budovách nebo hotelech či větších garážích. Na mnoha místech je takový vysavač užitečným pomocníkem, ale pod pojmem průmyslový vysavač si musíme představit něco jiného.

Vysoký výkon a vyjímatelná sběrná nádoba

Průmyslový vysavač je přístroj, který musí obstát v silně znečištěných průmyslových provozech. Je to rozdíl proti profesionálnímu vysavači, který například v hotelové hale likviduje chuchvalce vlasů, drobky od jídla, při nejhorším papírky od bonbónů. Vysavač v ocelárenské dílně bude vysávat ocelové špony či kovové hobliny, v dřevozpracujícím podniku piliny, na stavbě suť. V některých průmyslových halách nejsou výjimkou louže oleje, chemikálií či jiných agresivních kapalin.

Aby to vysavač zvládl, musí na to být konstrukčně připraven. Vysoký výkon není jediným předpokladem, podmínkou je také robustní tělo z kovového materiálu.

Jak průmyslový vysavač sbírá nečistoty? Papírový sáček by tady byl k ničemu. Modely pro méně náročného uživatele budou obsahovat sáček textilní, který je oproti papírovému odolnější a má lepší filtraci. Většina průmyslových vysavačů je ale bezsáčkových. Používají vyjímatelnou nádobu z plastu, oceli, kovu či nerezu. Některé modely mají 20litrovou sběrnou nádobu, jiné odpad nasávají do 100litrové nádoby.

79092-3_wtp-obr

Speciální filtry, vysoký průtok vzduchu, ale i velká hmotnost a hluk

Další kapitolou je filtrační mechanismus. Aby vysavač umožnil co nejvyšší stupeň filtrace, obsahuje speciální filtry. Většinou se používají filtry skládané s kapsami, kde velikost filtrační plochy je 2 m2 až po 7 m2. Je to násobně lepší filtrace než u vysavačů komerčních. Průmyslový vysavač lze vybírat také podle různé schopnosti podtlaku a průtoku vzduchu, který u těch nejlepších modelů dosahuje až 8000 m3/h.

Průmyslový vysavač má samozřejmě i své negativní stránky. Patří k nim vyšší hmotnost a spotřeba. Aby vysavač fungoval na profesionální úrovni, musí mít příkon přes 1600 W. Další charakteristikou průmyslového vysavače je hlučnost. Pokud narazíte na průmyslový vysavač o hlučnosti 70 dB, pak vězte, že jde ještě o tichý přístroj. V průmyslových halách se mezi soustruhy, lisy a frézkami běžně pohybují vysavače s hlučností přes 80dB.

Jak vybrat vhodný průmyslový vysavač?

Univerzální recept, jak vybrat průmyslový vysavač, neexistuje. Kvalitní stroj využije velký průmyslový komplex i drobný živnostník – klempíř či řezbář. Do každého provozu je ale vhodný trochu jiný stroj.

Uživatel musí zvážit množství vysávaného materiálu, velikost prachových zrn a četnost vysávání. Pro občasné použití postačí stroj s jednofázovým motorem, v náročnějších provozech, kde se vysavač používá každý den, už je třeba turbína s třífázovým motorem.

Podle těchto kritérií si pak lze vybrat stroj, který se nejlépe hodí pro konkrétní aplikaci. Kdo si ale není jistý, ten ať osloví obchodníka. Ten mu s výběrem ochotně pomůže.

Zdroj: https://www.chytryvyber.cz/nejlepsi-prumyslove-vysavace/