Vapka jako zázračný pomocník: Jarní úklid zahrady bez použití chemie

„Co je mokré, to je čisté“, to je poučka, kterou dobře znají zvláště absolventi vojenské služby. V praxi ale nefunguje. Při mytí podlah skutečně nestačí vylít na povrch kýbl vody a počkat, až uschne. A podobně je tomu i při úklidu na zahradě. Zde se setkáváme ještě s nepříjemnějšími zdroji špíny, které se dostávají z povrchu příjezdových cest, z okapů nebo z dřevěných teras obtížně. Nacházíme zde mechy, řasy, plísně, drobný plevel či mastné skvrny. Zkrátka houževnaté nečistoty, které samotnou vodou neodstraníte.

tlakovy-cisic

S největším nepořádkem se setkáváme při jarním úklidu, kdy odtaje sníh. Jak si s ním poradit? Vzít kartáč nebo hadr a vše zdlouhavě ručně drhnout je namáhavé. Pak jsou k dispozici chemické čističe, které jsou necitlivé a neekologické. Dnes představíme něco trochu výkonnějšího. Je to vysokotlaký čistič, ideální pro jarní úklid na zahradě.

Co ta „vapka“ vlastně je?

Vysokotlakému čističi se lidově říká vapka nebo také vapka. Slouží k snadnému čištění nejrůznějších povrchů, funguje přitom na principu vysokotlakého ostřiku. Tím, že stříká vodu pod silným tlakem, si vystačí s minimální spotřebou. Oproti běžnému čištění zahradní hadicí je úspora vody při úklidu s vapkou až 80 %! Vysokotlaký čistič se skládá ze tří částí – čerpadla s pohonem, hadice a vysokotlaké trysky. K dostání jsou:

- akumulátorové vysokotlaké čističe

- benzínové a naftové vysokotlaké čističe

- elektrické vysokotlaké čističe

Proč funguje lépe než ostatní systémy úklidu?

Vysokotlaký ostřik odstraní skvrny čerstvé i roky zažrané. Kromě toho navrátí materiálům původní lesk a čistotu. A použití vapky je rozhodně méně pracné než ruční drhnutí. Přitom je šetrné vůči přírodě. To by měli mít na paměti zvláště majitelé zahrad, kterým záleží na dobré kondici jejich trávníku, květin a stromů.

Obsluha je opravdu jednoduchá a bezpečná. Vysokotlaký čistič obstojí i v tak náročných disciplínách, jako je čištění okapů. A lze jej použít na površích z různých materiálů. Vapka odstraní nečistoty z dřevěných teras, z dlažby, z kamenných cestiček, z kovových plotů, z oken a skleníků. Můžete ji použít i pro očištění auta či motorky, stejně tak jako pro umytí špinavé fasády domu po zimní sezóně. Samozřejmě vždy záleží na tom, jak výkonný přístroj máte k dispozici. Ideální je mít doma třeba dvě – méně výkonný vysokotlaký čistič na občasné použití, například při mytí kol nebo zahradního nábytku. A pak další výkonnější model pro střechy a fasády nebo pro úklid bazénu.

Výkonné a spolehlivé vapky pro dům a zahradu pořídíte na centrumvytapeni.cz >>

Na jaké jarní práce se hodí vapka?

  • Čištění cest a chodníků z betonu, dlažby či přírodního kamene
  • Čištění dřevěných i dlážděných teras
  • mytí grilu
  • mytí zahradního nářadí a květináčů
  • mytí plotu
  • čištění venkovních žaluzií

tlakova_mycka_myti_dlazby

Jak vapku používat?

Pokud máte elektrický čistič, připojte jej ke zdroji elektřiny. Majitelé benzínových či bateriových tlakových myček jsou ve výhodě, mohou pracovat i na místech bez elektrické zásuvky. Čistič připojte dále ke zdroji vody. Sundejte nástavec, stiskněte spoušť a namiřte proud vody na místo, které chcete očistit. Pozor na to, s jak silným tlakem chcete pracovat. Začněte na nějakém méně viditelném místě a vhodně regulujte tlak. Ovládáte jej na pracovním nástavci. Je jasné, že pro očištění zabláceného zahradního nářadí vám vystačí mnohem slabší tlak než pro očištění okapů.

Jak vybrat ten pravý vysokotlaký čistič?

Kromě toho, pod jakým tlakem vapka pracuje, by vás při výběru čističe měl zajímat také pohon a průtok vody. Důležitým parametrem jsou také možnosti regulace tlaku. Pokud čistič disponuje vestavěným bubnem, znamená to, že je navíjení hadice mnohem snazší. Kapitola sama pro sebe je příslušenství. Praktické jsou nástavce pro úzký či široký paprsek vody, rotační tryska, kartáče různých velikostí pro různě velké plochy, prodlužovací násady a další vybavení dle konkrétního způsobu použití.

Přečtěte si také naše tipy Jak vybírat vysokotlaké čističe >>