Jak vybírat vysokotlaké čističe?

vyber_vapkyVapka neboli tlaková myčka je šikovný nástroj, který vám ušetří nejen množství času, ale navíc až 80 % použité vody oproti tradičnímu čištění se zahradní hadicí. Mytí tlakovým čističem je zároveň rychlejší a efektivnější. Ať už se rozhodnete umýt své auto, terasu, terénní čtyřkolku, zemědělský stroj nebo vyčistit horské kolo od bláta, vapka vám čištění usnadní a zrychlí.

Vysokotlaké čističe se standardně skládají z čerpadla, hadice a trysky, na kterou můžete nasadit různé druhy kartáčů. Podle množství příslušenství můžete vapku použít i na fasády domů, střechy nebo okapy.

Na trhu se objevuje celá řada tlakových čističů za ceny v rozmezí od 2 500 – 100 000 Kč. Jak tedy vybrat vapku tak, aby sloužila vašim potřebám? Na co si dát pozor a podle čeho vybírat?

PROZKOUMEJTE DOMÁCÍ PODMÍNKY

Než se rozhodnete projít nabídku jednotlivých přístrojů, měli byste prozkoumat podmínky, které budete mít pro využití vapky u sebe doma. Zapřemýšlejte nad tím, kde budete přístroj nejčastěji používat a jestli máte dostatečný průtok vody – vapky s vyšším výkonem obyčejně potřebují i vyšší průtok vody.

Pokud budete tlakovou myčku napojovat na vodovodní síť, zjistěte, kolik litrů vody jste schopni do vapky poslat.

NAJDĚTE IDEÁLNÍ VÝKON

Výkon je pro výběr vapky velmi důležitý, jelikož úzce souvisí s průtokem vody. Čím vyšší budete mít průtok vody, tím rychleji předmět umyjete. Standardně se u hobby a poloprofesionální tlakové myčky používají klasické elektromotory, najdete zde ale i takové, které jsou vybaveny bezuhlíkovým motorem, který má vysoký výkon, a přitom nízkou spotřebu.

Síla proudu vody odpovídá nejen samotnému výkonu motoru, ale také průměru trysky. Zde je vždy lepší, pokud jde průtok regulovat a tím měnit tlak, který voda vyvíjí na čištěnou plochu. V případě, že budete mít příliš vysoký výkon a rychlý proud vody, můžete nedopatřením poškodit lak auta nebo barvu plotu.

vapka_cistěni_auta

PRAKTICKÝ POMOCNÍK PŘI VÝBĚRU VAPKY:

  • Čím vyšší tlak – tím kvalitnější čištění povrchu
  • Čím větší průtok vody – tím rychlejší čištění
  • Menší (hobby) čerpadla mají příkon kolem 1 300 – 1 600 W
  • Větší (poloprofi) čerpadla mají příkon kolem 1 500 - 2 800 W

ZOHLEDNĚTE PŘÍSLUŠENSTVÍ

Tlakové čističe mívají bohaté příslušenství a je jen na vás, jestli se rozhodnete základní vybavení rozšířit nebo vám postačí to, které dostanete při zakoupení přístroje. Mějte ale na paměti, že pokud si vyberete neznačkový model, může se stát, že za pár měsíců nebude v nabídce a možnost dokoupení vhodného příslušenství už nebude možná.

Důležitým faktorem je zde i cena, kterou za vapku zaplatíte. Obyčejně platí pravidlo, že levnější přístroje žádné příslušenství nemají nebo u nich dostanete úplný základ. Pozor byste si měli dát i na vapky, které neumožňují dokoupení dodatečného příslušenství, protože se na něj nevyrábí.

STANDARDNÍ VYBAVENÍ:

  • základní a rotační tryska
  • stříkací pistole
  • kartáč na čištění podle zvoleného přístroje

DALŠÍ DOPLŇKOVÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ:

  • prodlužovací hadice
  • filtr na nečistoty
  • napěňovací trysky
  • teleskopická madla
  • speciální kartáče a sety podle čištěného povrchu

PROMYSLETE VYUŽITÍ

NADSTANDARDNÍ FUNKCE VYSOKOTLAKÉ ČISTIČE

Při výběru tlakového čističe byste měli zvážit i nadstandardní funkce, které vám mohou práci kolem domu velmi ulehčit. Mezi praktické funkce patří například funkce ohřevu vody, možnost použití saponátu, regulace vody nebo speciální programy na mytí nejrůznějších povrchů.

PRO KOHO JE VAPKA URČENÁ

Další drobnost, na kterou lidé často při výběru vapky zapomínají je její finální váha. I zde platí jednoduché pravidlo – čím vyšší hmotnost, tím složitější manipulace.

tlakova_mycka_myti_dlazby

CHTĚJTE KVALITU

Dejte přednost značkovému, kvalitnímu, modelu, za kterým stojí zkušenosti a pozitivní reference. Značka LAVOR je jednou z největších výrobců čistících strojů na světě. Za jejich prací stojí více jak třicet let zkušeností, které aplikují do výroby domácích i profesionálních čistících strojů.

VAPKA JAKO INVESTICE

Pořízení kvalitní vapky je poměrně velkou investicí, ale rozhodně se vyplatí. Nejlevnější přístroje můžete pořídit od 2 500 Kč a cena profesionálního čističe může narůst až na desítky nebo stovky tisíc. Ne vždy ale platí pravidlo, že nejvyšší cena zaručuje i nejvyšší kvalitu. Projděte si jednotlivé body a „Jak vybírat vapku“ a zapojte i selský rozum.

VÝBĚR VAPKY VE ZKRATCE

  • uvědomte si, kde budete přístroj nejčastěji používat
  • odkud budete brát vodu a kolik litrů jste schopni do přístroje dostat
  • zvolte optimální výkon
  • hledejte vapku s regulací tlaku vody
  • zvažte účel použití přístroje a podle toho zvolte příslušenství
  • uvědomte si, kdo bude Vapku využívat a podle toho vyberte hmotnost
  • dejte přednost značkovému modelu

 

TOP 3 - NEJPRODÁVANĚJŠÍ VAPKY V NAŠEM E-SHOPU

Foto vapky Název Max. tlak Max. průtok Výkon Orientační cena

 

Vysokotlaký čistič Lavor Ninja Extra 145

Vysokotlaký čistič Lavor Ninja Extra 145 145 Bar  420 l/hod 1900 W 3 390 Kč

 

Vysokotlaký čistič Lavor Ikon 225 Extreme

 Vysokotlaký čistič Lavor Ikon 225 Extreme  225 Bar  300 l/hod  2300 W  6 655 Kč

 

Vysokotlaký čistič Lavor Predator 180 Digit

Vysokotlaký čistič Lavor Predator 180 Digit NOVINKA 2019  180 Bar   510 l/hod  2500 W  6 151 Kč