Jak správně odvzdušnit topení

odvzusneni-topeni

S příchodem chladných dnů a začátkem topné sezóny často přichází problémy s radiátory, které nemusí efektivně hřát. Nejčastěji za tím stojí vzduchová bublina, která zamezuje průchodu teplé vody, a tím ohřívání celého topení. Teplo vydávané do místnosti je tak menší, a vy musíte o to více topit, což znamená zbytečné náklady, kterým se můžete vyhnout - odvzdušnění topení je totiž jednoduché a rychlé.

Jak poznáte, že byste měli provést odvzdušnění radiátoru?

Rozklíčovat, zda je topení zavzdušněné, je snadné. Odvzdušnění radiátoru byste měli provést ve chvíli, kdy z něj vychází zvuky v podobě bublání, syčení či šplouchání nebo není topné těleso stejně teplé po celé své ploše.

  • Zmíněné zvuky z topení vychází v případě, že voda se vpouští do vzduchové bubliny uvnitř. Topení plné vody, bez vzduchu, takové zvuky nevydává.
  • Zavzdušněné topení bude hřát v horní části méně než u spodu. I za tímto stojí obvykle vzduchová bublina. Při tomto testu buďte opatrní, některé části radiátoru mohou být opravdu horké.

Je dobré se ale držet doporučení a zkontrolovat tlak v otopné soustavě a odvzdušnění radiátoru provést, jakmile začne topná sezóna. Pravidelně také topení sledujte a proveďte v případě potřeby odvzdušnění znovu. Obecně platí, že čím starší je otopný systém, tím častěji budete muset toto provádět.

Jak správně odvzdušnit topení?

Jakmile zjistíte, že v topení je zřejmě vzduchová bublina, neváhejte se jí zbavit. Budete k tomu potřebovat nádobu na unikající vodu (mísu, hrnek, kbelík), utěrku či hadr a klíč na odvzdušnění topení, který koupíte v železářství. Vystačíte si ale i se šroubovákem. Před samotným odvzdušněním pusťte topení na maximum a nechte alespoň půl hodiny vodu uvnitř proudit. A jak správně odvzdušnit topení?

  • Pokud můžete, vypněte oběhové čerpadlo (týká se především odvzdušnění topení v rodinném domě) a kotel. Nutné je také v domech postupovat od nižších pater k vyšším.
  • Hadr či utěrku položte pod ventil radiátoru, aby zachytil unikající vodu, případně můžete ventil hadrem přímo omotat.
  • Klíč na odvzdušnění topení nasaďte, pod ventilem druhou rukou podržte vhodnou nádobu a klíčem pomalu uvolňujte ventil. Obvykle uslyšíte syčení po provedení půl otáčky či ještě menším otočení, více už není potřeba.
  • Počkejte, než syčení ustane, buďte přitom opatrní, protože unikající vzduch může být horký. Po uvolnění vzduchu začne z ventilu kapat voda, tu zachyťte do nádoby. Pak můžete klíčem ventil zase zavřít.
  • Oběhové čerpadlo a kotel uveďte do provozu.
  • Pokud je to nutné, postup opakujte a také zkontrolujte tlak vody v topném okruhu.

topeni-radiator

Odvzdušnění topení v panelovém domě provedete stejně

Postup na odvzdušnění topení v panelovém domě je v podstatě totožný, jen se musíte domluvit se sousedy, kteří bydlí v nejvyšším patře, kde ventil obvykle najdete. Je tedy potřeba, aby odvzdušnění výše uvedeným postupem provedli tam, v nižším patrech potom musí být radiátory zapnuté na maximum, aby se vzduch uvnitř dostal nahoru.

Podlahové topení vyžaduje odlišný přístup

Odvzdušnění podlahového topení vyžaduje specifický přístup - musíte v takovém případě do otopného systému doplnit vodu. Proto nejprve na rozvaděči uzavřete všechny okruhy - na vypouštěcí a napouštěcí kohout vrchního tělesa napojte vodovodní hadici. Další připojte ke spodnímu tělesu rozvaděče, bude odvádět přebytečnou vodu.

Potom vpusťte do topení vodu otevřením prvního ventilu. Ve chvíli, kdy z druhé hadice napojené na spodní těleso začne vytékat souvislý proud vody, můžete ventil zavřít, topení je odvzdušněné. V případě, že máte více okruhu, postupujte stejně i u ostatních.

 

Přečtěte si také: