Ušetřete za energie v domácnosti nejen díky dotacím

1. Vyměňte zdroj vytápění, zateplete dům nebo využijte k ohřevu vody sluneční energii s Novou zelenou úsporám

single-family-home-2704998_1280

Státní dotační program Nová zelená úsporám není žádná novinka. Je pravidelně vyhlašován v různých podobách již několik let. Pokud rekonstruujete starší dům nebo stavíte novostavbu, můžete dotaci využít mimo jiného na různé zdroje energie a vytápění. V současnosti je možné získat až 50 procent vynaložených nákladů.  

Kolik a na co je možné žádat v programu Nová zelená úsporám?

Chcete-li pro ohřev teplé vody a přitápění maximálně využít slunečních paprsků, pak můžete čerpat dotaci na pořízení termického nebo fotovoltaického solárního systému. Výše dotace se pohybuje od 35 000 Kč až po maximálních 150 000 Kč.

Pokud dům vytápíte elektřinou a rozhodli jste se změnit systém vytápění na alternativní zdroj, pak díky programu Nová zelená úsporám můžete získat až 100 000 Kč na pořízení tepelného čerpadla v kombinaci se zateplením. Výše dotace závisí na tom, z jakého zdroje se energie získává. Tato maximální výše je poskytována u zdrojů voda-voda nebo země-voda. Ale můžete si nechat instalovat i tepelné čerpadlo vzduch-voda, jen výše podpory je v takovém případě nižší.

Jestliže vytápíte dům starým neekologickým kotlem, je nejvhodnější čas na jeho výměnu. Na nový kotel můžete čerpat dotaci ve výši až 100 000 Kč.

Dotace z programu Nová zelená úsporám lze čerpat nejen na rodinné domy, ale na podobné účely ji mohou využít i majitelé bytových domů. U bytových domů je dotace určena k podobným opatřením jako u rodinných domů, ale výše podpory se vypočítá podle Kč/m2 nebo je stanovena na jednu bytovou jednotku.

Vedle výše uvedených dotací na různé zdroje energie je možné využít dotace i na zateplení budov. Výše dotace závisí na ploše, která se bude na budově zateplovat. A navíc můžete získat dotační bonus, zkombinujete-li například zateplení, instalaci solárního systému a dotaci na výměnu nevyhovujícího kotle na tuhá paliva za jiný ekologický a úsporný zdroj tepla. Dotační bonus činí 10 000 až 20 000 Kč. Dotaci v rámci zateplení můžete použít také na pořízení nebo kompletní výměnu oken. Na příspěvek na výměnu oken můžete dosáhnout i když nezateplujete celý objekt, podmínkou je, že docílíte úspory energie alespoň 20%. K tomu může stačit výměna oken v kombinaci s částečným zateplením. 

Dotaci z programu Nová zelená úsporám můžete v určitých krajích zkombinovat také s kotlíkovou dotací.

Jak a kdy žádat o dotaci Zelená úsporám?

O dotaci Nová zelená úsporám je možné žádat pouze elektronicky prostřednictvím online formuláře. Pro pomoc s vyřízením a zpracováním dotace se můžete obrátit na specializované odborné firmy. Aktuální program Zelené úsporám potrvá nejpozději do 31.12.2021, příjem žádostí ale může být ukončen i dříve, pokud dojde k vyčerpání vymezených zdrojů.

2. Vyměňte starý kotel za nový díky Kotlíkové dotaci

Kotlíková dotace má svá specifika a pro každý kraj jiné podmínky, zatímco dotace Zelená úsporám se uděluje žadatelům za stejných podmínek bez ohledu na bydliště nebo umístění stavby. Jestliže jste z jihočeského kraje, můžete v roce 2019 o Kotlíkovou dotaci zažádat na Krajském úřadě v Českých Budějovicích až na přelomu září/října. Ale například obyvatelé středočeského kraje o ni mohou zažádat už od června. V letošním roce běží třetí a podle ministra životního prostředí Richarda Brabce zároveň poslední vlna kotlíkových dotací.

Díky dotacím na vytápění ušetříte nejen za samotnou výměnu zdroje tepla, ale následně především za náklady na vytápění.  Vytápění, zateplení domu či ohřev vody, však nejsou v současnosti jedinými oblastmi, na kterých můžete ušetřit díky dotacím. Zaměřit se můžete také na plýtvání vodou.

3. Ušetřete za vodu prostřednictvím programu Dešťovka

Dotační program dešťovka vám pomůže šetřit vodou díky podpoře lepšího využití dešťové vody. Dotace v rámci programu se vztahují na pořízení akumulačních nádrží na vodu využitelnou na zalévání, ale také na řešení rozvodů dešťové vody např. na splachování WC nebo na systémy pro další využívání předčištěné odpadní vody. Maximální výše dotace je až 50% vynaložených nákladů.

4. Získejte peníze navíc díky refinancování hypotéky

Máte na dům hypotéku? Právě teď v době nízkých úrokových sazeb je nejlepší doba pro refinancování hypotéky nebo vyjednání nových podmínek u stávající banky. Zjistěte si, za jak dlouho Vám končí doba fixace a zbystřete, pokud je to méně než dva roky. U některých bank je totiž možné refinancovat už 24 měsíců před koncem fixace a zajistit si tak výhodnější podmínky na další období. Populární je varianta, při které si zachováte výši splátek, ale díky nižšímu úroku se Vám zkrátí doba splácení. Při současných velmi nízkých úrocích může být ovšem výhodnější ponechat dobu splácení a naopak snížit měsíční splátky nebo hypotéku navýšit a takto získané peníze investovat do rekonstrukce či zateplení a tím opět ušetřit náklady za energie.