Jak vybrat ideální vysavač popela?

34781-2_lavor-ashley-kombo-vysavac-na-popelPro výběr vhodného vysavače na popel a saze je nutné vycházet z osobních preferencí. Mnoho lidí, koupí vysavač popela pod nátlakem reklamy nebo na doporučení známých, aniž by zvážili, jestli jeho výkon, funkce a příslušenství budou vyhovovat právě jejich potřebám. Z toho důvodu jsme se rozhodli přinést kompletní informace, které vám s koupí nového vysavače pomohou.

PROČ NEPOUŽÍVAT K VYSÁVÁNÍ POPELA BĚŽNÝ VYSAVAČ?

Běžný vysavač není konstruován na vysávání horkého popela, protože je vyroben z plastu a může obsahovat i další hořlavé části, mohlo by tak hrozit jeho vznícení. Obyčejný vysavač ovšem není vhodný ani pro vysávání studeného popela. Riskovali byste jeho zničení a zanešení. Běžný vysavač totiž neobsahuje takový filtr, který by dokázal zadržet velmi jemné částečky popela a ty by se mohly dostat do motoru. Navíc i ve zdánlivě zchladlém popelu se mohou ukrývat horké kousky.

JAKÉ FAKTORY ZVÁŽIT PŘED NÁKUPEM VYSAVAČE NA POPEL?

Prvním krokem k správnému výběru je ujasnit si, jak moc vysavač na popel vlastně potřebujete. Zvažte proto, zdali jej budete používat na občasnou údržbu nebo téměř denní čištění krbu či grilu. V prvním případě si snadno vystačíte s obyčejným pomocníkem, kdežto v druhé variantě byste již měli zvážit řadu dalších faktorů.

FAKTORY K ZOHLEDNĚNÍ PŘI VÝBĚRU:

  • TEPLOTA POPELA
  • VÝKON VYSAVAČE
  • OCHRANNÉ FILTRY
  • OBJEM NÁDOBY NA POPEL A SAZE
  • MOTOR
  • PŘÍSLUŠENSTVÍ PRO KOMFORTNÍ UŽÍVÁNÍ
  • JAKÝ VYSAVAČ POPELA VYBRAT – SHRNUTÍ
  • VÝBĚR VLASTNÍHO VYSAVAČE

 

1. TEPLOTA POPELA

- STUDENÝ POPEL

V první řadě je nutné si uvědomit, že ne všechny vysavače popela můžete použít na studený i horký popel. U vysavače na studený popel můžete začít s čištěním krbu nebo jiného prostoru až po jeho úplném vychladnutí. V opačném případě by mohlo dojít k jeho poruše. Výhodou vysavačů na studený popel je především nízká pořizovací cena.

- HORKÝ POPEL

Tento typ vysavače je schopen nasát i horký popel v teplotním rozmezí 30–60 stupňů celsia. S takovým vysavačem nemusíte na úklid čekat a můžete se pustit do práce kdykoliv potřebujete. Přesto je vhodné si zjistit horní teplotní limit, pro jaký se vysavač hodí a dávat si pozor na jeho dodržování. Pokud odpad z kamen obsahuje i žhavé uhlíky a je tak horký, že nad ním neudržíte ruku, není jeho vysávání bezpečné.

2. VÝKON VYSAVAČE

Výkon vysavače ovlivňuje nejen účinnost sání nečistot, ale zároveň i spotřebu energie. Zvolte proto takovou variantu, která bude odpovídat vašim nárokům.

- VÝKON 600–800 WATTŮ

Pro vysávání malých ploch a ohnišť s hloubkou do 30 metrů postačí vysavače s výkonem kolem 600–800 wattů.

- VÝKON 1 000 WATTŮ A VÍCE

Potřebujete-li se vypořádat s větší plochou ohniště, nezbude vám nic jiného než zvolit vysavač s vyšším výkonem. Jedině tak zajistíte kvalitně odvedenou práci bez přetížení přístroje.

3. OCHRANNÉ FILTRY

Kvalitní filtr je u vysavače popela klíčový. Vysavač s dobrým systémem filtrace dokáže zachytit i ty nejjemnější částice popela a ty se tak nerozvíří do vzduchu v domácnosti.

- KOVOVÝ FILTR

  • Jde vlastně o takový chránič filtru, který zabrání proniknutí největších částic.

- TEXTILNÍ MIKROFILTR

  • Základní filtr vyrobený z tkaniny např. polyesteru, bavlny nebo z molitanu. Zachytí základní nečistoty. Kvůli vyšší propustnosti se často používají dva.

- HEPA FILTR

  • Nejúčinnější filtr s velmi malou propustností, který zastaví i mikroskopické částečky. Ocení ho i domácnosti s alergiky. Někdy se dokupuje k vysavači zvlášť.

- PĚNOVÝ FILTR

  • Některé vysavače popela jsou vybaveny též pěnovým filtrem pro mokré vysávání.

4. OBJEM NÁDOBY NA POPEL A SAZE

Chcete-li si věnovat uklízení bez toho, aniž byste museli v pravidelných intervalech zastavovat kvůli vyprazdňování popela, měli byste si pořídit vysavač s dostatečně objemnou sběrnou nádobou. Pro menší plochy úplně stačí nádoby s objemem do 10 l, ale na větší krby byste měli použít minimální objem 15 l. Větší nádoba na odpad vám umožní snížit četnost vynášení nečistot, ale zároveň se zvýší její finální hmotnost.

5. MOTOR

- VYSAVAČ S MOTOREM

Vysavač na popel s vlastním motorem funguje jako samostatný spotřebič. Jeho výkon je většinou vyšší, než je tomu u běžných vysavačů. Mezi jeho hlavní výhody patří odolná konstrukce a kvalitní systém filtrace, díky kterému nedochází k zaprášení a ucpávání vysavače.

Klíčové vlastnosti:

  • Vysoká odolnost
  • Jednoduchá manipulace
  • Kvalitní filtrace
  • Snazší čištění
  • Dostatečný výkon a vysoká účinnost

- VYSAVAČ BEZ MOTORU

Vybíráte-li s omezeným finančním rozpočtem, může být pro vás zajímavá varianta vysavače popela bez motoru. V takovém případě si totiž vystačíte se svým stávajícím vysavačem, na který napojíte doplňkové příslušenství. Tato varianta je rovněž vhodná pro zákazníky, kteří nemají doma tolik místa a pořízení dalšího spotřebiče pro ně není ideální.

V tomto případě budete omezeni výkonem vašeho obyčejného vysavače na prach a čeká vás také neustálé přendávání násad.

Klíčové vlastnosti:

  • Nízká pořizovací cena
  • Úspora místa – není nutné pořizovat další spotřebič
  • Menší rozmanitost filtrů
  • Účinnost odpovídá výkonu vysavače, na který je napojen

6. PŘÍSLUŠENSTVÍ A FUNKCE PRO KOMFORTNÍ UŽÍVÁNÍ

Budete-li vysavač popela používat často, pravděpodobně se nebudete chtít potýkat s drobnostmi, které by vám jeho užívání mohli znepříjemňovat.

DÉLKA KABELU A HADICE

Díky dostatečně dlouhému kabelu a hadici se váš vysavač dostane na jakékoliv místo. Vyhnete se tak nutnosti použití dalšího příslušenství nebo prodlužovacího kabelu či neustálému vypínání a zapojování do zásuvky.

KOLEČKA

Hmotnost vysavače popela je mnohdy vysoká, obzvlášť s plnou sběrnou nádobou – kolečka vám pomohou manipulovat s vysavačem bez větší námahy.

INDIKÁTOR PLNÉ NÁDOBY

Indikátor plné nádoby včas upozorní na dobu, kdy je důležité popel vysypat. Předejdete tak zbytečnému přerušení vysávání uprostřed práce.

OKLEP FILTRU

Užitečnou vlastností u vysavačů popela je automatický či pneumatický oklep, který velmi usnadní čištění filtrů.

SUCHÉ I MOKRÉ VYSÁVÁNÍ

Některé vysavače popela jsou vhodné i na mokré vysávání. Kromě vysávání tekutin můžete takový vysavač použít třeba i k čištění koberců, pohovek a dalších textilních povrchů.

 

JAKÝ VYSAVAČ POPELA VYBRAT – SHRNUTÍ:

  • Uvědomte si, jak často a na jak velké plochy budete vysavač používat
  • Při nákupu zohledněte druh vysávaného popela – ne všechny vysavače mohou vysávat studený i horký popel.
  • Dle množství nečistot a odpadu z krbů, grilů, kotlů nebo kouřovodů se rozhodněte, jestli potřebujete nízko nebo vysoko-objemovou nádobu na nečistoty.
  • S množstvím odpadu se pojí i výkon vysavače – jedná-li se o malé množství, bohatě vám postačí standardní výkon.
  • Rozhodněte se, jaký filtr chcete používat – požadujete-li kvalitu, zvolte HEPA filtr
  • Snažte se vybírat takový vysavač, který bude mít kvalitní konstrukci (chrom, ocel hliník aj.) – zajistíte si tím jeho dlouhou životnost.
  • Za zmínku určitě stojí i délka kabelu. Ta může komfort z vysávání buď zvýšit nebo naopak snížit. Kratší kabely jde samozřejmě napojit na prodlužovací kabel, může to ale být zbytečná komplikace.
  • Nezapomeňte se podívat na nabídku příslušenství a možnosti výměny filtrů do budoucna.

 

TOP 3 - NEJPRODÁVANĚJŠÍ VYSAVAČE V NAŠEM E-SHOPU

 Foto vysavače popela  Název   Výkon (max.)     Orientační cena     Kapacita nádoby     Hmotnost  
vysavac_na_popel_lavor Lavor Ashley 410 1000 W 1 250 Kč  18 l 4 kg

 vysavac_popela_lavor

 Lavor Ashley 1000 Premium   1000 W  2 450 Kč 20 l  6 kg 
34781_lavor-ashley-kombo-vysavac-na-popel  Lavor Ashley Kombo 1 000 W  3 399 Kč  14 + 14 l   8 kg