Jak vytvořit skutečně příjemné prostředí u vás doma?

Pokud chcete, aby se všichni členové domácnosti cítili doma opravdu dobře, musíte k tomu umět vytvořit takové podmínky. Máme pro vás proto několik tipů na to, jak zařídit obývací pokoj tak, aby z něj teplo domova neunikalo, ale všechny příjemně hřálo.

Co je důležité?

Ze všeho nejdůležitější je ujasnit si, k čemu všemu obývací pokoj slouží. Je to hlavně relaxační místnost, kde si děti i rodiče čtou knihy, hrají společenské hry nebo se společně dívají na televizi? Možností je opravdu nespočet, každopádně by měl být obývací pokoj přizpůsoben právě tomu, co děláte rádi. Jedním ze středobodů obýváku pak nejspíš bude sedací souprava, na které budete všichni dohromady posedávat. Ta by měla být vybírána zejména s ohledem na pohodlí, ostatní musí jít na druhou kolej. Jde přece o to, abyste se cítili dobře. A úplně nejlepší by bylo doplnit pohovku i o jedno či dvě křesla, do kterých budete moct usadit návštěvu, popřípadě s nimi podle libosti hýbat tak, jak budete zrovna potřebovat.

sedaci_souprava_sedacka

Prostor na hraní a odkládání

Jestli hrajete čas od času nějaké ty deskové hry, zvažte, zda by se vám nehodil v obýváku nějaký stolek, který bude možné využít i k těmto účelům. Samozřejmě je možné si vystačit s konferenčním stolkem, který by měl doplňovat vaši pohovku a na který si budete moci odložit knihu, skleničku nebo třeba talířek s občerstvením k televizi. Je tedy zřejmé, že to není jen stylový doplněk sedačky, ale má své jasně dané místo v pokoji, kde plní mnoho důležitých funkcí.

konferencni-stolek

Stylová knihovna

Dobrá knihovna dokáže vyčarovat z obýváku opravdu útulný koutek. Stane se jednou z dominant pokoje a ostatní kolem ní budou obdivně kroužit. Parádu udělá klidně i několik polic na zdi, na které můžete knihy také umístit. Jak knihovnu, tak pouhé police by bylo perfektní ještě doplnit o nějakou pěknou květinu ve stylovém květináči, která pokoj oživí.

knihovna

Ozdobte stěny

Interiér s holými bílými stěnami nebude nikdy působit útulně. Proto věnujte dekoracím na stěnách náležitou pozornost. Kromě knihoven a poliček můžete zdi zkrášlit nejrůznějšími obrazy, rodinnými fotografiemi v rámečcích, zrcadly, plakáty či kovovými cedulemi. Moderní a zajímavou volbou pro oživení stěn v obývacím pokoji jsou i tapety. Stačí přitom, když je umístíte jen na jednu stěnu, třeba na tu za televizí. Oblíbené jsou zejména tapety, které imitují stěnu z kamene, betonovou stěrku či dřevěný obklad. 

Ochrana před vším možným

Pokud chcete vytvořit ve svém pokoji přítmí, šero nebo dokonce tmu, pořiďte si stylový a pěkný závěs. Ten však kromě toho dovede ochránit obývák před očima cizích lidí. Avšak dobrý závěs neizoluje jen vás od všemožných zvědavců. Krom toho dokáže venku držet a nepustit dovnitř i všelijaký hluk z ulice, což ocení jistě každý, kdo bydlí v nějaké rušnější části města. A co je neméně důležité, kvalitní závěs plní i funkci tepelné izolace. Pokud je samozřejmě kvalitní, vícevrstvý a hustě tkaný.

zavesy

Pohoda a nohy v teple

Jelikož je obývací pokoj především místností, která by se měla obývat, musí vám v něm být příjemně. Zvažte proto pořízení nějakého kvalitního koberce, který zaručí, že vás už nikdy nezazebe od podlahy. Ideální budou koberce z přírodních materiálů, jako je vlna či bavlna, pro náročnější třeba i hedvábí. Ty vám zaručí nejen dostatek pohodlí, ale zejména tepelný komfort. Proto by bylo dobré jej umístit alespoň pod sedací soupravu, kde se dá předpokládat, že budete sedět delší dobu s nohama na podlaze. Pak je přece jenom větší šance, že vydržíte všichni společně vysedávat dlouhé hodiny plné zábavy.

koberec

Tip: koberce vybírejte na Bianu, kde jich najdete přes 30 tisíc.

Pro skutečně nezapomenutelné chvíle

Už od nepaměti lidé rádi posedávají kolem plápolajícího a vonícího plamene ohně a povídají si o všem možném. Takové chvíle jsou nezapomenutelné a nenahraditelné. A pokud je chcete zažívat častěji a u vás doma, není nic snazšího, než si pořídit krbová kamna. Ty jsou dnes poměrně dostupnou záležitostí, která za to rozhodně stojí.

krbova_kamna

Teplo domova je každopádně něco, co se koupit nedá. To musíte vytvořit. Doufáme však, že jste nasbírali dostatek inspirace pro snadnější tvorbu a přejeme mnoho pohodových chvil strávených spolu s rodinou či přáteli.