Krbová kamna s výměníkem - jak fungují a jak vybrat ta správná?

Chcete si užívat pohled na mihotající se oheň a zároveň efektivně vytápět více místností či ohřívat vodu? Pak jsou pro vás krbová kamna s výměníkem tím správným řešením. Navíc jde o velmi účinný, ekologický a levný způsob topení a obsluha je více než jednoduchá. Jak krbová kamna s výměníkem fungují a jaké máte při jejich výběru možnosti vám poví následující článek.

kamna-s-vymenikem_ardhea-f-evo5-maiolica

Jak fungují krbová kamna s výměníkem?

Krbová kamna s výměníkem vám nabídnou pohodlí, pokud chcete vytápět více místností. Nemusíte mít samostatná kamna v každé z nich, na kamna s výměníkem jednoduše připojíte trubky od radiátorů, podlahového topení nebo dokonce bojleru na ohřev vody a topit můžete pouze v jedné místnosti, kde si ještě navíc užijete pohled na plápolající oheň v krbu. Výměník dokáže radiátorům předat až 75 % tepelného výkonu kamen, krbová kamna tak můžou sloužit jako jediný zdroj tepla v domě.

28588-1_haas-sohn-andrus-krbova-kamna-s-vymenikem--cerna--bezova-dlazba

Pohlídejte si odstávky elektřiny

Ačkoli je využívání krbových kamen s výměníkem velmi snadné, jsou i situace, kdy byste měli být obezřetní - pokud jsou v době provozu kamen plánované odstávky elektrické energie nebo dojde k výpadku vlivem poruchy. Systém totiž funguje pomocí čerpadla, které rozvádí vodu ohřátou kamny do otopných těles, čerpadlo je přitom neustále připojené k síti. Pokud přestane fungovat, zastaví se i pohyb vody, která se začne ve výměníku vařit, vzroste tlak a hrozí nebezpečí výbuchu. Takovým situacím se lze účinně bránit - pořiďte si záložní zdroj elektřiny nebo opatřete kamna bezpečnostním ventilem, případně si vyberte kamna s dochlazovací smyčkou, které vzrůstu teploty zabrání. Další  možností jsou kamna s automatickou regulací primárního spalovacího vzduchu - jakmile teplota vody dosáhne 95 °C, uzavře se přívod vzduchu do spalovacího motoru, což způsobí uhasnutí ohně. Většina současných moderních kamen s výměníkem už je proti přehřátí vybavena.

32684-3_haas-sohn-farum-krbova-kamna-s-vymenikem

Jaké jsou druhy tepelných výměníků?

Při výběru můžete narazit na krbová kamna se dvěma druhy výměníků. Liší se druhem ohřívaného a rozváděného média (vzduch/voda), typem rozvodů, cenou i vlastnostmi. Která pro vás budou vhodnější?

  • Krbová kamna s teplovodním výměníkem ohřívají a rozvádějí pomocí čerpadla kamny ohřátou vodu do trubek. Zvolíte-li dostatečně výkonný model, vytopíte bez problémů celý dům či ohřejete vodu. Jde o dražší variantu náročnější na instalaci, počítejte také s tím, že vytopení místností trvá delší dobu.
  • Krbová kamna s teplovzdušným výměníkem disponují systémem komor a průduchů a rozvádějí ohřátý vzduch za pomoci ventilátoru. Jsou levnější variantou, umí také prostor rychleji vyhřát, ale vysušují vzduch, víří prach, a nejsou tak vhodnou volbou do domácností, kde žijí alergici, a hodí se spíše tam, kde budete topit jen příležitostně.

Výhody a nevýhody krbových kamen s výměníkem

Než si krbová kamna s výměníkem pořídíte, pečlivě zvažte jejich výhody i nevýhody. Největší výhodou je to, že díky výměníku efektivně využijete energii kamen, kterou byste jinak neměli možnost zužitkovat.

 

+ Vytopíte pomocí nich více místností.

+ Napojíte je k otopným tělesům, podlahovému topení i bojleru.

+ Teplo se díky akumulační nádrži drží i ve chvíli, kdy kamna vyhasnou.

 

- Kamna musíte napojit na trubky, které je třeba instalovat.

- Počítejte s vyšší spotřebou paliva.

krbova-kamna-s-vymenikem-werfen-vym 

Čím topit v krbových kamnech s výměníkem?

Krbová kamna s výměníkem pro vás neznamenají omezení ve volbě toho, čím v nich chcete topit. Vybrat si můžete kamna na dřevo, pelety i uhlí, některá nabízejí i využití kombinace těchto topiv. Přitom je ale třeba brát v potaz to, jaké máte prostorové možnosti kvůli skladování paliva, i to, nakolik je pro vás dané topivo dostupné jak fyzicky, tak cenově. Důležité je ale vždy dodržovat ten typ otopu, pro který jsou kamna určená!

  • Palivové dřevo je oblíbenou volbou, je dostupné a levné. Výhřevnost závisí na druhu dřeva - tvrdé hoří déle a vydá více tepla. Dřevo je zároveň výhodné pro čistotu při zatápění. Naproti tomu je třeba, aby bylo před topením minimálně dva roky vyschlé a skladovat ho musíte také na suchém místě.
  • Dřevěné pelety využijete v případě, že máte menší kamna. Nabídnou vám dobrou výhřevnost, jednoduchost i čistotu při manipulaci i topení a také nejste v jejich případě omezeni velkým prostorem na skladování, resp. vysychání. Díky technologii na spalování pelet jsou ale dražší variantou.
  • Uhlí se dnes už spíše nedoporučuje, protože zanáší topný systém. Další jeho minus je nutnost mít prostor pro jeho skladování a samozřejmě i to, že se při manipulaci s ním značně znečišťuje okolí. Naproti tomu je levné a dostupné.

28588-3_haas-sohn-andrus-krbova-kamna-s-vymenikem--cerna--bezova-dlazba

Podle čeho krbová kamna s výměníkem vybírat?

Při výběru krbových kamen s výměníkem zvažte i další důležité parametry. Na prvním místě je výkon, který je stěžejní pro to, aby dokázala vytopit potřebný prostor. Obecně můžeme říci, že 1 kW výkonu vytopí 40 m3 v případě dobře izolovaných novostaveb, 20 m3 u starších domů. Ohled je pak třeba dbát i na situaci, kdy chcete pomocí kamen s výměníkem ohřívat vodu a započítat jak výkon potřebný pro ohřev vody, tak pro rozvedení tepla. Určitě nepořizujte kamna, která mají výkon výrazně nižší nebo vyšší, obě varianty jsou nevhodné - v jednom případě nevytopíte prostor dostatečně a budete kamna přetěžovat, v druhém naopak budete místnosti zbytečně přetápět, kamna pak navíc kouří a zanáší se dehtem. 

Berte ohled i na materiál

Aby byla krbová kamna s výměníkem nejenom funkční, ale také ozdobou místnosti, vezměte ohled na materiál (i ten ale nakonec hraje roli ve vlastnostech kamen, co se týká údržby a udržení tepla). Krom níže uvedených možností najdete i kamna, která materiály kombinují, a spojují tak to dobré ze zvolených materiálů, bývají ovšem dražší a také těžší.

  • Kachlová kamna budou krásným doplňkem a mají skvělé akumulační vlastnosti, snadno se čistí a vyberete si z mnoha barevných variant.
  • Litinová kamna se rychle zahřejí, teplo dobře akumulují a mají také dlouhou životnost.
  • Ocelová kamna jsou cenově dostupná, ovšem rychle vychladnou.

Výběr a instalace vhodných krbových kamen s výměníkem vždy závisí na konkrétních okolnostech v domácnosti. Pokud řešíte výpočet výkonu teplovodního výměníku, který je při výběru stěžejní, je vždy vhodné obrátit se na odborníky, kteří provedou individuální posouzení vaší situace. Instalace nového topného systému je proces, který vyžaduje zodpovědnost a důkladnou přípravu, avšak tato investice se vám mnohokrát vrátí v podobě efektivního, úsporného a bezproblémového provozu vytápění.

Tip na závěr: Jak vyčistit krbová kamna s výměníkem

Čistění krbových kamen s výměníkem se může lišit u každé značky a modelu. Následující video vám ukáže, jak na čištění krbových kamen od Haas+Sohn. Díky patentované technologii odborníků z Haas+Sohn si již nikdy při čištění teplovodního výměníku neušpiníte ruce. Několika pohyby snadno odstraníte z výměníku veškerou strusku a saze. Nečistoty z výměníku shrne unikátní stírací lišta do spalovacího prostoru a vy je vynesete společně s popelem.