Jak zařídit bydlení bezpečné pro malé děti: Nejlepší tipy pro praktické a bezpečné bydlení

Příchod dítěte provází veliká radost, ale také obrovská změna v dosavadním životě rodičů. Ti by měli myslet i na vytvoření bezpečného domova, aby se v něm mohlo dítě svobodně pohybovat bez nutnosti neustálého dohledu.

bezpecne-bydleni-s-malymi-detmi

1. Nábytek: Ostré hrany a riziko převrhnutí

Těžké kusy nábytku (skříně, komody) ukotvěte ke zdi, aby nedošlo k jejich převrhnutí na dítě.

Riziko poranění v případě pádu eliminují bezpečnostní gumové kryty na rohy, která mají tlumící efekt. Na hrany nábytku lze použít bezpečnostní nalepovací pásky. Ty fungují obdobně jako chrániče rohů.

Obsah zásuvek a skříněk ochrání bezpečnostní pojistky, které zabrání jejich snadnému otevření. Na dveře a zásuvky můžete nainstalovat také ochranu proti přiskřípnutí prstů při prudkém dovření.

2. Koupelna: Bezpečnost na prvním místě

Nikdy nenechávejte děti v koupelně bez dozoru, případně zamezte přístupu uzamčením dveří. Do vany dejte protiskluzovou podložku, která zabrání uklouznutí a pádu. Přístup k umyvadlu a vaně usnadní stupátko či dětské schůdky.

Zvažte také instalaci termostatické baterie. Ta udržuje stálou teplotu, a navíc disponuje dětskou pojistkou, proto výrazně minimalizuje možnost opaření horkou vodou.

3. Okna a schody: Ochrana před pády

Volnému přístupu na schody zamezí uzavíratelná bezpečností bariéra. Dalším zajímavým bezpečnostním prvkem je síť na zábradlí, která chrání prostor mezi příčkami. Přímo na schody můžete dát protiskluzové podložku nebo koberec proti uklouznutí.

Dbejte také na to, aby dítě nemohlo vylézt na parapet a otevřít okno. Použít lze například dětskou pojistku, uzamykatelné kliky nebo kliky zcela vyšroubovat a používat jen jednu uloženou na bezpečném místě. Z blízkosti oken odstraňte židle a další kusy nábytku, na které se dá snadno vylézt.

Riziko uškrcení představují šňůry a řetízky u žaluzií a rolet. Dají se nahradit bezpečnější bezšňůrovou technologií.

4. Krb: Jak zajistit bezpečný provoz

Krbová kamna jsou nejenom zdrojem hřejivého tepla, ale rovněž představují vizuálně atraktivní prvek domova. Malé děti je ale třeba udržet v bezpečné vzdálenosti od krbu nebo kamen, aby se nepopálily o horký povrch.

Nejjednodušším způsobem je pořízení bezpečnostní zábrany, která zamezí přístupu dětí, ale i domácích mazlíčků, do blízkosti krbu. Zároveň bývá opatřena praktickými dvířky pro zachování přístupu ke krbu.

bezpecnost-u-krbu-bydleni-s-malymi-detmi

5. Zásuvky: Ochrana před elektrickým proudem

Zasažení elektrickým proudem patří mezi velmi závažné dětské úrazy. Zejména v batolecím věku mají děti tendenci strkat do zásuvek prsty nebo různé předměty.

Neváhejte proto pořídit bezpečnostní záslepky do elektrických zásuvek. Stojí pár korun, ale mají obrovský význam. 

6. Čistička vzduchu: Pro zdravé ovzduší

Malé děti jsou obecně citlivější, a proto může vést znečištěné ovzduší k oslabení jejich imunity, případně až k rozvoji alergií a astmatu.

Kvalitní čistička vzduchu umístěná v pokojíčku si poradí s alergeny, viry, bakteriemi, plísněmi a smogem. Navíc dokáže ze vzduchu odstranit těkavé organické látky (tzv. VOC), které se mohou uvolňovat z nábytku, koberce nebo čalounění.

spanek-cisticka-vzuchu

 Další praktické tipy pro bezpečnější domov

  • Vybírejte hračky odpovídající věku dítěte. Zkontrolujte, zda jsou označeny zkratkou CE, která dokládá bezpečnost výrobku.
  • Léky, čisticí a prací prostředky uchovávejte na místě mimo dosah dětí.
  • Vytvořte dětem bezpečný prostor, kde si mohou nerušené hrát v době, kdy se potřebujete věnovat jiné práci.
  • Malé děti rády stahují dolů ubrus nebo se s jeho pomocí snaží vytáhnout nahoru. Zvažte místo něj ochrannou fólii, která kopíruje tvar desky stolu.

Bezpečnostní opatření v domácnosti je pak vhodné pravidelně upravovat v závislosti na věku dítěte a jeho schopnostech.