Hygge. Designové bydlení i životní styl.

hygge-style

Slovo hygge se skloňuje v mnoha oblastech, zejména v chladných měsících roku. Přináší totiž teplo, a to na těle i na duši, prostřednictvím vjemů, které působí na všechny naše smysly. Jak si i vy můžete dopřát hygge, pověstnou pohodu?

Přineste do svého domova pohodu

Termín hygge, který nemá v mnoha jazycích svůj vlastní název, představuje nejen styl bydlení, ale také životní styl, který praktikují zejména v severských zemích. Hygge pochází původně z Dánska a setkáte se s ním v každé rodině, a to především na podzim a v zimě, kdy tráví lidé více času doma. Proto je pro hygge typická domácí pohoda, spokojenost a čas strávený s rodinou. K tomu přidejte pohodu s hrnkem čaje a oblíbenou knihou či filmem, dobré jídlo a plápolající oheň v krbu a hygge je na světě.

krbova-kamna-marlena

Vytvořte si hygge i u sebe doma

Jak hygge vypadá si už zřejmě dokážete představit. Jak do něj ale transformovat svůj domov? Zkuste se zaměřit na několik následujících prvků, abyste ho dovedli k dokonalosti.

  • Osvětlení dělá hodně a není tím myšleno umělé světlo, ale svíčky, které jsou symbolem pohody a romantické atmosféry. Přímo v Dánsku dle studie alespoň jednou do týdnu zapaluje svíčku až 70 % lidí. Nesmí ale chybět ani krb či krbová kamna, které tvoří nejen příjemné světlo, ale také domácí pohodu a jsou srdcem domácnosti, což je pro hygge stěžejním bodem. Stimuluje jak zrak svými plápolajícími plameny, tak sluch praskajícím dřevem a přináší celkový pocit tepla a klidu.
  • Dalším důležitým prvkem jsou pro hygge lidé, se kterými trávíte čas. Jde o skvělou atmosféru, kterou si s nimi užijete, o sdílení zážitků a prožitků. Je jedno, zda si pustíte film, budete si povídat, zpívat nebo si zahrajete společenskou hru, vše přispěje k celkové pohodě. 
  • Maličkosti jsou důležité, i ty jsou pro hygge zásadní. Může jít o hrnek dobré kávy, zákusek či novou knihu nebo dokonce jen příjemný pohled z okna a chvilka relaxace. To vše je součástí tohoto životního stylu. Svou roli hrají i příjemné vůně, které navodí právě svíčky nebo vůně jídla a nápojů.
  • Co jiného dovede pohodu k dokonalosti než vhodné doplňky. Může jít o maličkosti, jakými jsou obraz na zdi, soška nebo polštář, ale také pohodlné  křeslo či pohovka. Nezbytnou součástí jsou textilie - plédy a deky, sedáky, koberce, trendy jsou také kožešinové doplňky. Použít je můžete také k ozdobení stěn v podobě macramé dekorací.
  • Jídlo a nápoje už jsme zmínili několikrát, jsou pro hygge nepostradatelnou součástí. Kvalitní víno nebo čaj, dobrá večeře o několika chodech nebo malá chuťovka, záleží na vaší aktuální náladě a chuti.
  • Hygge naproti tomu neznamená jen trávení času doma. Jeho součástí je procházka či piknik v parku nebo na zahradě, pokud je vhodné počasí, při kterých nesmí chybět dobré jídlo, pití a samozřejmě rodina či přátelé nebo dobrá kniha.
  • Zaměřte se na vhodné barvy a materiály. Jejich společným znakem je příroda, barvám tedy vévodí bílá, béžová, krémová a hnědá s šedou, materiály pro hygge znamenají masivní dřevo, kámen, kůže a kožešiny, vlna a len, vše v jednoduchém a čistém designu.

 hygge-v-interieru

Prostor vás nemusí omezovat

Bojíte se, že k vytvoření hygge stylu nemáte doma dostatečný prostor? Nemusíte hned vybavovat a předělávat celý pokoj nebo dokonce byt, pracujte s tím, co máte. Je jedno, zda máte krb v obýváku či v ložnici, zda si pro své chvilky pohody uzpůsobíte jeden kout, kam umístíte křeslo s měkkou dekou a čtecí lampou, změřte se na to důležité - radost z drobností, z přítomnosti svých blízkých nebo obyčejného soustředění se na sebe sama.

hygge-styl

hygge-vecere

32069-3_alpina-lp-6-krbova-kamna-na-pelety